Uzmanlar Astım hastalarını uyarıyor!

SAĞLIK 02.08.2017 - 11:51, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Uzmanlar Astım hastalarını uyarıyor!

Uzmanlar, yaz dönemi etkili olan aşırı sıcak ve nemli havanın astımı olan hastalar için büyük tehdit oluşturduğunu vurgulayarak bu hastalara tatil için denizi tercih etmeleri ve tedavilerini kesinlikle aksatmamaları uyarısında bulundu.

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Onur Kaya, yaz dönemi etkili olan aşırı sıcak ve nemli havanın astımı olan hastalar için büyük tehdit oluşturduğunu vurgulayarak bu hastalara tatil için denizi tercih etmeleri ve tedavilerini kesinlikle aksatmamaları uyarısında bulundu.   Yüksek sıcaklık ve nemli havanın başta astım olmak üzere solunum rahatsızlığı olan hastaları olumsuz etkilediğini dile getiren Göğüs Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Onur Kaya, özellikle havanın çok sıcak seyrettiği günlerde tedbirli olunması ve ilaçların aksatılmaması önerisinde bulundu. Kaya: “Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir halk sağlığı sorunu olan astım,  akciğerler içindeki bronşların çeşitli uyaranların etkisiyle yaygın olarak daralması sonucu ortaya çıkar ve nefes darlığı atakları ile seyreder. Astımlı hastalarda nefes darlığına yol açan sebeplerin başında viral enfeksiyonlar ve alerjenlere maruziyet gelirken, yaz aylarında yüksek sıcaklık ve nem de önemli risk faktörleri arasındadır. Astımlı hastalar için ortamdaki havanın en uygun nem miktarı 30 ile 50 arasında olmasıdır. Nem oranının 60`ı geçtiği durumlarda astımlı hastaların evden dışarı çıkmamaları gerekmektedir. Hatta klimalı ortamda bulunmaları astımlı hastaların tetikleyici etkenlere daha az maruz kalmasını sağlamaktadır. Çünkü yüksek sıcaklık ile artan nem oranı; ev içi ortamdaki küf sporları ile ev tozu akarlarının, ev dışı ortamda da küf sporları gibi alerjenlerin artmasına neden olmaktadır. Ayrıca yüksek sıcaklık polenlerin daha erken ve daha uzun süre atmosferde bulunmalarına ve böylece astım şikayetlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu sebepledir ki yaz mevsimi boyunca astım hastalarının tedavilerini aksatmamaları ve kurtarıcı ilaçlarını mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.   “Astım Hastaları Serinlemek İçin Denizi Tercih Etmeli” Kaya, yaz aylarında tatil planı yapan astımlı hastalar için ise şu önerilerde bulundu: “Çok sıcak olmayan, yüksek nem içermeyen ve polenlerin yoğun olmadığı yerleri tercih etmeleri önemlidir. Ayrıca serinlemek amacıyla girilen havuzlardaki klor, astım hastalarında nefes darlığını tetikleyebilmektedir. Hastalar için en doğru seçim deniz tatilleridir. Yüzmenin ve tuzlu su buharı solumanın tüm hava yolları için doğal bir ilaç olduğu unutulmamalıdır” dedi. 
Uzmanlar, yaz dönemi etkili olan aşırı sıcak ve nemli havanın astımı olan hastalar için büyük tehdit oluşturduğunu vurgulayarak bu hastalara tatil için denizi tercih etmeleri ve tedavilerini kesinlikle aksatmamaları uyarısında bulundu.

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Onur Kaya, yaz dönemi etkili olan aşırı sıcak ve nemli havanın astımı olan hastalar için büyük tehdit oluşturduğunu vurgulayarak bu hastalara tatil için denizi tercih etmeleri ve tedavilerini kesinlikle aksatmamaları uyarısında bulundu.

 

Yüksek sıcaklık ve nemli havanın başta astım olmak üzere solunum rahatsızlığı olan hastaları olumsuz etkilediğini dile getiren Göğüs Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Onur Kaya, özellikle havanın çok sıcak seyrettiği günlerde tedbirli olunması ve ilaçların aksatılmaması önerisinde bulundu. Kaya: “Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir halk sağlığı sorunu olan astım,  akciğerler içindeki bronşların çeşitli uyaranların etkisiyle yaygın olarak daralması sonucu ortaya çıkar ve nefes darlığı atakları ile seyreder. Astımlı hastalarda nefes darlığına yol açan sebeplerin başında viral enfeksiyonlar ve alerjenlere maruziyet gelirken, yaz aylarında yüksek sıcaklık ve nem de önemli risk faktörleri arasındadır. Astımlı hastalar için ortamdaki havanın en uygun nem miktarı 30 ile 50 arasında olmasıdır. Nem oranının 60`ı geçtiği durumlarda astımlı hastaların evden dışarı çıkmamaları gerekmektedir. Hatta klimalı ortamda bulunmaları astımlı hastaların tetikleyici etkenlere daha az maruz kalmasını sağlamaktadır. Çünkü yüksek sıcaklık ile artan nem oranı; ev içi ortamdaki küf sporları ile ev tozu akarlarının, ev dışı ortamda da küf sporları gibi alerjenlerin artmasına neden olmaktadır. Ayrıca yüksek sıcaklık polenlerin daha erken ve daha uzun süre atmosferde bulunmalarına ve böylece astım şikayetlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu sebepledir ki yaz mevsimi boyunca astım hastalarının tedavilerini aksatmamaları ve kurtarıcı ilaçlarını mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.

 

“Astım Hastaları Serinlemek İçin Denizi Tercih Etmeli”

Kaya, yaz aylarında tatil planı yapan astımlı hastalar için ise şu önerilerde bulundu: “Çok sıcak olmayan, yüksek nem içermeyen ve polenlerin yoğun olmadığı yerleri tercih etmeleri önemlidir. Ayrıca serinlemek amacıyla girilen havuzlardaki klor, astım hastalarında nefes darlığını tetikleyebilmektedir. Hastalar için en doğru seçim deniz tatilleridir. Yüzmenin ve tuzlu su buharı solumanın tüm hava yolları için doğal bir ilaç olduğu unutulmamalıdır” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.