Vali Karahan’dan Ahilik Kültürü Haftası Kutlama Mesajı

DENİZLİ 18.09.2018 - 09:27, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Vali Karahan’dan Ahilik Kültürü Haftası Kutlama Mesajı

            Denizli Valisi Hasan Karahan, Ahilik Kültürü Haftası dolayısı ile yazılı kutlama mesajı yayımladı.   Vali Karahan; "Medeniyet tarihine kültürümüzün armağan ettiği birçok değer vardır. Bu değerlerden biri de Anadolu' da kök salarak, varlığını yüzyıllar boyunca devam ettiren Ahilik kurumudur. Ahilik geleneği; akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulu, sevgi, kardeşlik ve karşılıklı dayanışma kurallarını benimseyen milletimize has bir kültür hazinesidir.   1071’den beri yurt edindiğimiz Anadolu topraklarında bir kültür ortaya koyan Ahilik Teşkilatları, güzel ahlakı, sevgi ve saygıyı, yoksula sahip çıkmayı, aklıselimi, herkesin kendi sanatı ile yükselmesini, başkasının hakkına saygı göstermeyi, din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin herkese eşit davranarak kucaklaşmayı öğütler.   İlimizin sanayi kenti olarak anılmasında, sanayide ortak kültürün gelişmesinde Ahilik Kültürünün önemli katkısı bulunmaktadır. Esnaf ve sanatkârlarımız, insanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan Ahilik sistemini uygulamaya bugün de devam etmektedirler.   Ahilik kültürünün taşıdığı evrensel değerler, bugün tüm insanlığın ihtiyacı olan ortak değerlerdir. Millet olarak çok zor dönemlerde bile ayakta kalmamızı, güçlükleri yenmemizi, birlik ve beraberliğimizi korumamızı, kültürümüzün ayrılmaz parçası haline gelen toplumsal değerlerimiz sayesinde başarmaktayız.   Günümüzün yükselen değerlerinin önemli bir kısmının özünde Ahiliğin temel ilkeleri yatmaktadır. Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik, çeşitli mesleki kuruluşların varlığı gibi kavramları Batı’ya aktaran birikim, Ahilik kültürüdür. Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli’nin düşünceleri ve Ahilik geleneği yüzyıllardır geçerliliğini korumakta, günümüzün ihtiyacı olan doğruları gözler önüne sermektedir.   Asırlar öncesinden bu güne uzanan, yeni nesillerin de yoluna ışık tutacak olan Ahilik geleneği, milletimizin manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarından biri olmaya devam edecektir. Ahilik bir meslek teşkilatı olmanın yanında insani bir yaşam disiplinidir. Ahiliğin temel prensiplerini kabul eden milletimiz, “elini, kapını ve sofranı açık tut” öğretisini varlık sebebi sayan, ihtiyaç sahibi ülke insanlarının yanında yer alarak, Ahilik geleneğinin gerçek bir varisi olduğunu göstermiştir.   Bu duygu ve düşüncelerle; başta Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu Ahi Evran-ı Veli olmak üzere, tüm Ahilerimizi ve ustalarımızı rahmet ve şükranla anıyor, ülkemizin önemli sanayi, ticaret ve kültür kentleri arasında yerini alan Denizli’mizin gelişimine katkıda bulunan, İlimiz ve Türkiye ekonomisinin temel taşı olan esnaflarımızın, sanatkârlarımızın ve toplumumuzun Ahilik Haftasını kutluyor; sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

 

 

 

 

 

 

Denizli Valisi Hasan Karahan, Ahilik Kültürü Haftası dolayısı ile yazılı kutlama mesajı yayımladı.

 

Vali Karahan; "Medeniyet tarihine kültürümüzün armağan ettiği birçok değer vardır. Bu değerlerden biri de Anadolu' da kök salarak, varlığını yüzyıllar boyunca devam ettiren Ahilik kurumudur. Ahilik geleneği; akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulu, sevgi, kardeşlik ve karşılıklı dayanışma kurallarını benimseyen milletimize has bir kültür hazinesidir.

 

1071’den beri yurt edindiğimiz Anadolu topraklarında bir kültür ortaya koyan Ahilik Teşkilatları, güzel ahlakı, sevgi ve saygıyı, yoksula sahip çıkmayı, aklıselimi, herkesin kendi sanatı ile yükselmesini, başkasının hakkına saygı göstermeyi, din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin herkese eşit davranarak kucaklaşmayı öğütler.

 

İlimizin sanayi kenti olarak anılmasında, sanayide ortak kültürün gelişmesinde Ahilik Kültürünün önemli katkısı bulunmaktadır. Esnaf ve sanatkârlarımız, insanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan Ahilik sistemini uygulamaya bugün de devam etmektedirler.

 

Ahilik kültürünün taşıdığı evrensel değerler, bugün tüm insanlığın ihtiyacı olan ortak değerlerdir. Millet olarak çok zor dönemlerde bile ayakta kalmamızı, güçlükleri yenmemizi, birlik ve beraberliğimizi korumamızı, kültürümüzün ayrılmaz parçası haline gelen toplumsal değerlerimiz sayesinde başarmaktayız.

 

Günümüzün yükselen değerlerinin önemli bir kısmının özünde Ahiliğin temel ilkeleri yatmaktadır. Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik, çeşitli mesleki kuruluşların varlığı gibi kavramları Batı’ya aktaran birikim, Ahilik kültürüdür. Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli’nin düşünceleri ve Ahilik geleneği yüzyıllardır geçerliliğini korumakta, günümüzün ihtiyacı olan doğruları gözler önüne sermektedir.

 

Asırlar öncesinden bu güne uzanan, yeni nesillerin de yoluna ışık tutacak olan Ahilik geleneği, milletimizin manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarından biri olmaya devam edecektir. Ahilik bir meslek teşkilatı olmanın yanında insani bir yaşam disiplinidir. Ahiliğin temel prensiplerini kabul eden milletimiz, “elini, kapını ve sofranı açık tut” öğretisini varlık sebebi sayan, ihtiyaç sahibi ülke insanlarının yanında yer alarak, Ahilik geleneğinin gerçek bir varisi olduğunu göstermiştir.

 

Bu duygu ve düşüncelerle; başta Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu Ahi Evran-ı Veli olmak üzere, tüm Ahilerimizi ve ustalarımızı rahmet ve şükranla anıyor, ülkemizin önemli sanayi, ticaret ve kültür kentleri arasında yerini alan Denizli’mizin gelişimine katkıda bulunan, İlimiz ve Türkiye ekonomisinin temel taşı olan esnaflarımızın, sanatkârlarımızın ve toplumumuzun Ahilik Haftasını kutluyor; sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.