Varroa Paraziti ile Toplu Mücadeleye Eğitim Toplantısı Gerçekleştirildi

SAĞLIK 20.02.2020 - 11:57, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Varroa Paraziti ile Toplu Mücadeleye Eğitim Toplantısı Gerçekleştirildi

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Denizli Arı Yetiştiricileri Birliği ekonomik kayıplara neden olan varroa paraziti ile toplu mücadeleye yönelik eğitim toplantısı düzenledi.   Denizli Çatalçeşme Oda Tiyatrosunda gerçekleştirilen eğitim toplantısına, İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Ali Uzakgider, Denizli İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat çomak, veteriner hekimleri ve yetiştiricileri katıldı.     İzmir/Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü uzman personeli Dr.Ayşen Beyazıt tarafından Varroa paraziti ile toplu mücadele yöntemleri, Veteriner Hekimi Halil Peral tarafından arıcılık teknikleri ve hastalıkları, yetiştirici Yavuz Sin tarafından ise arı zehri üretimine yönelik yöntemler anlatıldı.   Varroa paraziti, arı sağlığı, arı ürünleri üretimi ve bitkilerin polinasyonu üzerinde ciddi zararlar oluşturmakta, Ülkemizde ve Dünyada arı hastalıklarına yönelik yapılan mücadele çalışmalarında en fazla bütçe ayrılan hastalıkların başında yer almaktadır.     Paraziter hastalıklar arasında yer alan Varroa ile mücadele fiziksel,  kimyasal ve biyolojik olarak yapılmakla beraber en çok kimyasal mücadele tercih edilmektedir. Varroa parazitine karşı mücadelede başarılı olmak için mücadelenin toplu yapılması zaman,  emek ve ekonomik tasarruf sağlamaktadır. Varroaya karşı kullanılan ilaçların, tüm arılıklarda eş zamanlı ve aynı etken madde ile dönüşümlü olarak kullanılması gerekmektedir. Arı hastalıkları için sadece Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ilaçlar kullanılmalıdır.     Denizli’de varroa paraziti ile toplu mücadele için 1 Mart – 20 Mart tarihleri arası belirlenmiştir. Mücadelenin başarıya ulaşması adına arı yetiştiricilerinin gerekli hassasiyeti göstermesi, belirtilen zaman diliminde ve usulüne uygun olarak mücadeleye dahil olması gerekmektedir. Toplu mücadele sonuçlarının en az üç sezon sonunda görülebileceği, bu çalışmanın sabır ve işbirliği gerektirdiği unutulmamalıdır. Söz konusu mücadele programının koordinasyonu İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince gerçekleştirilecektir.    

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Denizli Arı Yetiştiricileri Birliği ekonomik kayıplara neden olan varroa paraziti ile toplu mücadeleye yönelik eğitim toplantısı düzenledi.

 

Denizli Çatalçeşme Oda Tiyatrosunda gerçekleştirilen eğitim toplantısına, İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Ali Uzakgider, Denizli İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat çomak, veteriner hekimleri ve yetiştiricileri katıldı.

 

 

İzmir/Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü uzman personeli Dr.Ayşen Beyazıt tarafından Varroa paraziti ile toplu mücadele yöntemleri, Veteriner Hekimi Halil Peral tarafından arıcılık teknikleri ve hastalıkları, yetiştirici Yavuz Sin tarafından ise arı zehri üretimine yönelik yöntemler anlatıldı.

 

Varroa paraziti, arı sağlığı, arı ürünleri üretimi ve bitkilerin polinasyonu üzerinde ciddi zararlar oluşturmakta, Ülkemizde ve Dünyada arı hastalıklarına yönelik yapılan mücadele çalışmalarında en fazla bütçe ayrılan hastalıkların başında yer almaktadır.

 

 

Paraziter hastalıklar arasında yer alan Varroa ile mücadele fiziksel,  kimyasal ve biyolojik olarak yapılmakla beraber en çok kimyasal mücadele tercih edilmektedir. Varroa parazitine karşı mücadelede başarılı olmak için mücadelenin toplu yapılması zaman,  emek ve ekonomik tasarruf sağlamaktadır. Varroaya karşı kullanılan ilaçların, tüm arılıklarda eş zamanlı ve aynı etken madde ile dönüşümlü olarak kullanılması gerekmektedir. Arı hastalıkları için sadece Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ilaçlar kullanılmalıdır.

 

 

Denizli’de varroa paraziti ile toplu mücadele için 1 Mart – 20 Mart tarihleri arası belirlenmiştir. Mücadelenin başarıya ulaşması adına arı yetiştiricilerinin gerekli hassasiyeti göstermesi, belirtilen zaman diliminde ve usulüne uygun olarak mücadeleye dahil olması gerekmektedir. Toplu mücadele sonuçlarının en az üç sezon sonunda görülebileceği, bu çalışmanın sabır ve işbirliği gerektirdiği unutulmamalıdır. Söz konusu mücadele programının koordinasyonu İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince gerçekleştirilecektir.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.