Yaban Hayatı Kaynaklı Kuduza Havadan Aşılama Başlıyor

SAĞLIK 15.10.2019 - 15:00, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Yaban Hayatı Kaynaklı Kuduza Havadan Aşılama Başlıyor

Tarım ve Orman Bakanlığınca Avrupa Birliği'nin (AB) desteği ile "Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Temini" projesi kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının görüldüğü ormanlık ve kırsal alanlara 3 yıl süreyle yılda iki kez olmak üzere toplam altı dönem aşılama çalışması yürütülecek ve her bir dönemde 4,5 milyon, toplamda 27 milyon aşılı yem ile aşılama çalışması yürütülecek.   Daha önce ilgililere duyurusu yapılan 2019 yılı sonbahar aşılama kampanyası 15 Ekim Salı günü sabah saat 08:00’ den itibaren Çardak Havalimanından kalkan uçaklarla başlayacaktır. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Veteriner Hekimleri denetiminde yapılacak olan aşılamalar ormanlık alanlara uçaktan aşılı yem atılması şeklinde gerçekleştirilecektir.     Proje kapsamında Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Manisa, Aydın, Burdur, Muğla, Isparta, Afyonkarahisar, Uşak, Kütahya, Ankara, Konya, İzmir, Antalya illerini kapsayan 225.000 km2’ lik alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülecek.   Türkiye'de tilki kaynaklı kuduz hastalığı Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa ve Aydın başta olmak üzere Ege Bölgesi, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu'daki bazı illerde rastlanılmaktadır.Yaban hayatının şehirler ile daha içli dışlı olması nedeniyle sokak köpeklerinden tilkilere bulaşan hastalığın, tilkiler arasındaki varlığını sürekli kılmaktadır   İnsanlar için zararlı olmayan aşılı yemler özellikle tilkiler için geliştirildiğinden yaban hayatında bulunan diğer hayvanların aşılı yemi yemesinin bir zararı yoktur. Ancak temas edildiği takdirde insan kokusu sineceğinden yemin tilkiler için çekiciliği azalır. Açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.                

Tarım ve Orman Bakanlığınca Avrupa Birliği'nin (AB) desteği ile "Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Temini" projesi kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının görüldüğü ormanlık ve kırsal alanlara 3 yıl süreyle yılda iki kez olmak üzere toplam altı dönem aşılama çalışması yürütülecek ve her bir dönemde 4,5 milyon, toplamda 27 milyon aşılı yem ile aşılama çalışması yürütülecek.

 

Daha önce ilgililere duyurusu yapılan 2019 yılı sonbahar aşılama kampanyası 15 Ekim Salı günü sabah saat 08:00’ den itibaren Çardak Havalimanından kalkan uçaklarla başlayacaktır. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Veteriner Hekimleri denetiminde yapılacak olan aşılamalar ormanlık alanlara uçaktan aşılı yem atılması şeklinde gerçekleştirilecektir.

 

 

Proje kapsamında Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Manisa, Aydın, Burdur, Muğla, Isparta, Afyonkarahisar, Uşak, Kütahya, Ankara, Konya, İzmir, Antalya illerini kapsayan 225.000 km2’ lik alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülecek.

 

Türkiye'de tilki kaynaklı kuduz hastalığı Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa ve Aydın başta olmak üzere Ege Bölgesi, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu'daki bazı illerde rastlanılmaktadır.Yaban hayatının şehirler ile daha içli dışlı olması nedeniyle sokak köpeklerinden tilkilere bulaşan hastalığın, tilkiler arasındaki varlığını sürekli kılmaktadır

 

İnsanlar için zararlı olmayan aşılı yemler özellikle tilkiler için geliştirildiğinden yaban hayatında bulunan diğer hayvanların aşılı yemi yemesinin bir zararı yoktur. Ancak temas edildiği takdirde insan kokusu sineceğinden yemin tilkiler için çekiciliği azalır. Açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.

               

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.