Yabancı Yatırımcı Türkiye’ye Güveniyor

EKONOMİ 14.09.2017 - 13:28, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Yabancı Yatırımcı Türkiye’ye Güveniyor

TİM Başkan Vekili DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, 2017 yılında artan ihracat ve turizm gelirlerine ilaveten, portföy yatırımlarında da ciddi bir yükseliş olduğunu, yabancı yatırımcının Türkiye’ye güvendiğini belirtti.   Kocasert; 2017 yılında artan ihracat ve turizm gelirlerine ilaveten, portföy yatırımlarında da ciddi bir yükseliş söz konusu. Ülkemize yabancı para girişinin artması sonucunda borsa yükselmeye, USD ise Türk Lirası karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Yabancı para girişinin artma sebeplerine göz atacak olursak; hem ülkemizin risk priminin (CDS primi) düşüş gösterdiğini hem de yüksek faizlerin yabancı yatırımcıyı cezbettiğini görüyoruz.                 BIST 100 Endeksi’nin 109.000 seviyelerine çıkması, piyasalarda yaşanan güçlü para girişinin bir sonucu. 2007 yılının son çeyreğinde yüzde 72 ile tarihi zirvesine ulaşan “yabancıların borsadaki payı” nın, 2010 yılından bu yana ilk defa yüzde 66’nın üzerine çıktığını görüyoruz. Yabancı payının oranındaki hareketler, önümüzdeki dönem için borsanın trend yönünün belirlenmesi konusunda bize ipuçları verecek.   İHRACATÇILAR ÖNGÖRÜLEBİLİR KUR İSTİYOR                 Yabancı kaynaklı para girişi piyasalardaki iyimserliğin devamını sağlıyor. Şunu önemle belirtmek istiyorum ki; sıcak paranın sağladığı getiriden sonra önümüzdeki dönemler için satış olasılığı da son derece yüksek. Yani; Ocak ayında 3,90 seviyesini aşarak tarihi zirvelerini gören USD/TL kuru, yabancı yatırımcıyı tahvil alma veya mevduata yatırma konusunda nasıl cezbettiyse, bugün USD/TL kurunun 3,40 seviyelerine gerilemesi, yabancı yatırımcının satış işlemi ve parasını ülkemizden çıkarması konusunda da uygun şartları barındırabilir.                 Dövizdeki hareketleri ihracatçı penceresinden değerlendirdiğimizde ise, kırılganlığımızın arttığını söyleyebiliriz. Şöyle ki; ihracatçıların çok büyük bir kısmı planlarını 2017 yılı ortalama kurunu 3,65 seviyelerini baz alarak yapmıştı. USD’nin 3,40 seviyelerine gerilemesinin rekabet gücümüzü azalttığı aşikâr…   EURO/DOLAR’IN GÜÇLENMESİ ABD PAZARI İÇİN DEZAVANTAJ                 Son olarak, 2017’nin ilk günlerinde 1,05 olan Euro/USD kurunun 1,20 seviyelerinde seyretmesi son zamanların yükselen pazarı ABD pazarı için negatif olarak değerlendirdiğimiz bir gelişme. Paritenin yukarı yönlü ve Euro lehine gelişimi, Avrupa’ya USD ile satış yapan Uzakdoğulu rakiplerimiz karşısında da bizim için ekstra bir zafiyet oluşturmakta.                 Trump etkisinden dolayı USD global anlamda değer kaybederken, ülkemizin risk priminin azlığı ve yüksek faizler yabancı yatırımcıyı ülkemize çekerek borsanın yükselmesine yol açıyor. Kurlarda ve borsada yaşanacak hareketlilikle ilgili değerlendirme yapabilmek için hem içeride hem de dışarıda yaşanan gelişmeleri yakından takip etmek ve doğru yorumlamak gerekli...             

TİM Başkan Vekili DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, 2017 yılında artan ihracat ve turizm gelirlerine ilaveten, portföy yatırımlarında da ciddi bir yükseliş olduğunu, yabancı yatırımcının Türkiye’ye güvendiğini belirtti.

 

Kocasert; 2017 yılında artan ihracat ve turizm gelirlerine ilaveten, portföy yatırımlarında da ciddi bir yükseliş söz konusu. Ülkemize yabancı para girişinin artması sonucunda borsa yükselmeye, USD ise Türk Lirası karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Yabancı para girişinin artma sebeplerine göz atacak olursak; hem ülkemizin risk priminin (CDS primi) düşüş gösterdiğini hem de yüksek faizlerin yabancı yatırımcıyı cezbettiğini görüyoruz.

               

BIST 100 Endeksi’nin 109.000 seviyelerine çıkması, piyasalarda yaşanan güçlü para girişinin bir sonucu. 2007 yılının son çeyreğinde yüzde 72 ile tarihi zirvesine ulaşan “yabancıların borsadaki payı” nın, 2010 yılından bu yana ilk defa yüzde 66’nın üzerine çıktığını görüyoruz. Yabancı payının oranındaki hareketler, önümüzdeki dönem için borsanın trend yönünün belirlenmesi konusunda bize ipuçları verecek.

 

İHRACATÇILAR ÖNGÖRÜLEBİLİR KUR İSTİYOR

               

Yabancı kaynaklı para girişi piyasalardaki iyimserliğin devamını sağlıyor. Şunu önemle belirtmek istiyorum ki; sıcak paranın sağladığı getiriden sonra önümüzdeki dönemler için satış olasılığı da son derece yüksek. Yani; Ocak ayında 3,90 seviyesini aşarak tarihi zirvelerini gören USD/TL kuru, yabancı yatırımcıyı tahvil alma veya mevduata yatırma konusunda nasıl cezbettiyse, bugün USD/TL kurunun 3,40 seviyelerine gerilemesi, yabancı yatırımcının satış işlemi ve parasını ülkemizden çıkarması konusunda da uygun şartları barındırabilir.

               

Dövizdeki hareketleri ihracatçı penceresinden değerlendirdiğimizde ise, kırılganlığımızın arttığını söyleyebiliriz. Şöyle ki; ihracatçıların çok büyük bir kısmı planlarını 2017 yılı ortalama kurunu 3,65 seviyelerini baz alarak yapmıştı. USD’nin 3,40 seviyelerine gerilemesinin rekabet gücümüzü azalttığı aşikâr…

 

EURO/DOLAR’IN GÜÇLENMESİ ABD PAZARI İÇİN DEZAVANTAJ

               

Son olarak, 2017’nin ilk günlerinde 1,05 olan Euro/USD kurunun 1,20 seviyelerinde seyretmesi son zamanların yükselen pazarı ABD pazarı için negatif olarak değerlendirdiğimiz bir gelişme. Paritenin yukarı yönlü ve Euro lehine gelişimi, Avrupa’ya USD ile satış yapan Uzakdoğulu rakiplerimiz karşısında da bizim için ekstra bir zafiyet oluşturmakta.

               

Trump etkisinden dolayı USD global anlamda değer kaybederken, ülkemizin risk priminin azlığı ve yüksek faizler yabancı yatırımcıyı ülkemize çekerek borsanın yükselmesine yol açıyor. Kurlarda ve borsada yaşanacak hareketlilikle ilgili değerlendirme yapabilmek için hem içeride hem de dışarıda yaşanan gelişmeleri yakından takip etmek ve doğru yorumlamak gerekli...

            

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.