Yanlış İlaç Tedaviyi Zorlaştırıyor

SAĞLIK 18.11.2019 - 15:26, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Yanlış İlaç Tedaviyi Zorlaştırıyor

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Akılcı İlaç İl Koordinatörlüğü tarafından 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü kapsamında kamu hastanelerinde akılcı ilaç ve akılcı antibiyotik kullanımında farkındalık oluşturmak için stantlar kurularak bilinçli ilaç kullanımının önemine dikkat çekildi.     Akılcı olmayan ilaç kullanımı ve antibiyotik direnci tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de karşı karşıya olduğu önemli sağlık sorunlarındandır. Bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütü tarafından vatandaşlar ve sağlık çalışanları arasında antibiyotik direnci konusunda evrensel farkındalık oluşturulması amacıyla 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir.  Denizli’de bu günün önemine istinaden kamu hastanelerinde aynı anda Akılcı İlaç ve Akılcı Antibiyotik Kullanımı konusunda stantlar kuruldu. Vatandaşlara antibiyotik kullanımı konusunda broşür dağıtılıp bilgilendirme yapıldı.     Hekim Reçetesi Dışında Antibiyotik Kullanmayın   Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk de yaptığı açıklamada, yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının kişide yol açabileceği olumsuzluklara değindi. Yanlış ilaç kullanımının tedaviyi zorlaştırdığını, ilaç etkileşimlerine ve bazı ilaçlara karşı vücut direncinin oluşmasına neden olduğunu belirten Öztürk; “ Bu durum hastalıkların tekrarlanmasına, tedavinin uzamasına, hastada beklenmeyen yan etkinin görülme sıklığının ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Antibiyotikler hekimin reçetede yazdığı durumlarda uygun miktar ve sürede kullanılmalıdır. Vatandaşlarımızın yaptığı en büyük yanlışlardan olan eş- dost tavsiyesiyle antibiyotik kullanmayın. Antibiyotiklerin ateş düşürücü, ağrı kesici ve virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edici özellikleri yoktur. Antibiyotikler sadece bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi edebilir ” dedi.     Denizli İl Sağlık Müdürlüğü olarak Akılcı İlaç Kullanımı konusunda farkındalık çalışmalarını yürüttüklerini önce sağlık çalışanlarından başlayarak vatandaşlara da bilgilendirmeler yaptıklarını söyleyen Uz. Dr. Berna Öztürk; “ Denizli’de Akılcı İlaç Kullanımı konusunda, kamu ve özelde çalışan diş hekimlerine, Denizli Devlet ve Servergazi Devlet Hastanesi dahil bütün ilçe hastanelerindeki uzman hekim, diş hekimi ve pratisyen hekimlere ziyaret edilerek bilgilendirme yapıldı. Serbest çalışan eczacılara ve Denizli’deki tüm aile hekimlerine akılcı antibiyotik kullanımı konusunda eğitimler verildi. Yine okullarda öğrencilere Akılcı Antibiyotik Kullanımı’nın önemini anlatan sunumlar yapıldı. Bugün de tüm kamu hastanelerinde eş zamanlı akılcı antibiyotik kullanımı konusunda stant açılarak vatandaşlarımıza bilgilendirmeler yapıyoruz. Belirttiğimiz gibi biz sahada aktif olarak çalışıyoruz ve akılcı ilaç kullanımının önemine dikkat çekiyoruz. Tüm vatandaşlarımıza bir kez daha hekim reçetesi dışında antibiyotik kullanmamalarını tavsiye ediyorum” dedi.  

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Akılcı İlaç İl Koordinatörlüğü tarafından 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü kapsamında kamu hastanelerinde akılcı ilaç ve akılcı antibiyotik kullanımında farkındalık oluşturmak için stantlar kurularak bilinçli ilaç kullanımının önemine dikkat çekildi.

 

 

Akılcı olmayan ilaç kullanımı ve antibiyotik direnci tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de karşı karşıya olduğu önemli sağlık sorunlarındandır. Bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütü tarafından vatandaşlar ve sağlık çalışanları arasında antibiyotik direnci konusunda evrensel farkındalık oluşturulması amacıyla 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir.  Denizli’de bu günün önemine istinaden kamu hastanelerinde aynı anda Akılcı İlaç ve Akılcı Antibiyotik Kullanımı konusunda stantlar kuruldu. Vatandaşlara antibiyotik kullanımı konusunda broşür dağıtılıp bilgilendirme yapıldı.

 

 

Hekim Reçetesi Dışında Antibiyotik Kullanmayın

 

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk de yaptığı açıklamada, yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının kişide yol açabileceği olumsuzluklara değindi. Yanlış ilaç kullanımının tedaviyi zorlaştırdığını, ilaç etkileşimlerine ve bazı ilaçlara karşı vücut direncinin oluşmasına neden olduğunu belirten Öztürk; “ Bu durum hastalıkların tekrarlanmasına, tedavinin uzamasına, hastada beklenmeyen yan etkinin görülme sıklığının ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Antibiyotikler hekimin reçetede yazdığı durumlarda uygun miktar ve sürede kullanılmalıdır. Vatandaşlarımızın yaptığı en büyük yanlışlardan olan eş- dost tavsiyesiyle antibiyotik kullanmayın. Antibiyotiklerin ateş düşürücü, ağrı kesici ve virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edici özellikleri yoktur. Antibiyotikler sadece bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi edebilir ” dedi.

 

 

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü olarak Akılcı İlaç Kullanımı konusunda farkındalık çalışmalarını yürüttüklerini önce sağlık çalışanlarından başlayarak vatandaşlara da bilgilendirmeler yaptıklarını söyleyen Uz. Dr. Berna Öztürk; “ Denizli’de Akılcı İlaç Kullanımı konusunda, kamu ve özelde çalışan diş hekimlerine, Denizli Devlet ve Servergazi Devlet Hastanesi dahil bütün ilçe hastanelerindeki uzman hekim, diş hekimi ve pratisyen hekimlere ziyaret edilerek bilgilendirme yapıldı. Serbest çalışan eczacılara ve Denizli’deki tüm aile hekimlerine akılcı antibiyotik kullanımı konusunda eğitimler verildi. Yine okullarda öğrencilere Akılcı Antibiyotik Kullanımı’nın önemini anlatan sunumlar yapıldı. Bugün de tüm kamu hastanelerinde eş zamanlı akılcı antibiyotik kullanımı konusunda stant açılarak vatandaşlarımıza bilgilendirmeler yapıyoruz. Belirttiğimiz gibi biz sahada aktif olarak çalışıyoruz ve akılcı ilaç kullanımının önemine dikkat çekiyoruz. Tüm vatandaşlarımıza bir kez daha hekim reçetesi dışında antibiyotik kullanmamalarını tavsiye ediyorum” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.