Yasin Öztürk’ten çiftçileri sevindirecek kanun teklifi

SİYASET 02.08.2019 - 10:28, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Yasin Öztürk’ten çiftçileri sevindirecek kanun teklifi

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, çiftçilerle Çiftçi Malları Koruma Başkanlarını karşı karşıya getiren koruma aidatının valiliklerce karşılanması için hazırladığı kanun teklifini Meclis Başkanlığına iletti.   Yasin Öztürk, hazırladığı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde, “Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlıklarının giderleri, bekçi ücretleri ile zarar ve ziyanlara ilişkin masrafları valilikler tarafından karşılanır” düzenlemesini önerdi.     Denizli Milletvekili Öztürk, aynı teklif kapsamında, çiftçilerin aidat borçlarının faizleriyle birlikte silinmesini, Çiftçi Malları Koruma Başkanlarının koruma faaliyetlerinden kaynaklı SGK’ya olan idari para cezalarını kaldırılmasını ve bekçi sigorta prim ve işsizlik prim borçlarının ödenmesine yapılandırma getirilmesini istedi.   Zor durumda olan çiftçinin zarar ya da aidat ikileminden kurtarılması, koruma görevini yerine getiren Başkanlıkların da tahsil edemedikleri alacakları nedeniyle hem çiftçi, hem de devletle karşı karşıya gelmesinin önüne geçilmesi amacıyla kanuni bir düzenleme yapılmasının zorunluluğuna dikkat çeken Öztürk, teklif gerekçesinde şu ifadelerde bulundu:   “Çiftçilerin arazilerinin korunmasında kolluk kuvveti olarak hizmet eden Çiftçi Malları Koruma Başkanlıkları, verdikleri hizmetler, bekçi maaşlarına karşılık olarak çiftçilerden almak zorunda oldukları ‘hizmet alacağını’ tahsil etmekte zorluk yaşamaktadırlar.   Gönüllülük esasına bağlı olarak kolluk görevine yardımcı olan Çiftçi Koruma Başkanları, yaptıkları hizmete karşılık devletten herhangi bir ücret almamakta, buna karşın koruma bekçilerinin sigorta ve işsizlik primlerini SGK’ya ödemekle yükümlü kılınmaktadır. Bu yükümlülüğü yerine getirmek zorunda olan ancak çiftçiden koruma karşılığı aidat tahsilatı yapamayan Başkanlıklar, hem Devletle, hem çiftçi ile karşı karşıya gelmektedir.   4081 sayılı Çiftçi Mallarını Koruma Hakkında Kanun, alacakların icra takibi yoluyla 6183 sayılı Kanuna göre tahsil edileceğini öngördüğü için, bazı Çiftçi Koruma Başkanları bu usule mecburen başvurmakta, bu zorunluluk zaten zorda olan çiftçinin bir de icraya verilmesiyle sonuçlanmaktadır.”

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, çiftçilerle Çiftçi Malları Koruma Başkanlarını karşı karşıya getiren koruma aidatının valiliklerce karşılanması için hazırladığı kanun teklifini Meclis Başkanlığına iletti.

 

Yasin Öztürk, hazırladığı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde, “Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlıklarının giderleri, bekçi ücretleri ile zarar ve ziyanlara ilişkin masrafları valilikler tarafından karşılanır” düzenlemesini önerdi.

 

 

Denizli Milletvekili Öztürk, aynı teklif kapsamında, çiftçilerin aidat borçlarının faizleriyle birlikte silinmesini, Çiftçi Malları Koruma Başkanlarının koruma faaliyetlerinden kaynaklı SGK’ya olan idari para cezalarını kaldırılmasını ve bekçi sigorta prim ve işsizlik prim borçlarının ödenmesine yapılandırma getirilmesini istedi.

 

Zor durumda olan çiftçinin zarar ya da aidat ikileminden kurtarılması, koruma görevini yerine getiren Başkanlıkların da tahsil edemedikleri alacakları nedeniyle hem çiftçi, hem de devletle karşı karşıya gelmesinin önüne geçilmesi amacıyla kanuni bir düzenleme yapılmasının zorunluluğuna dikkat çeken Öztürk, teklif gerekçesinde şu ifadelerde bulundu:

 

“Çiftçilerin arazilerinin korunmasında kolluk kuvveti olarak hizmet eden Çiftçi Malları Koruma Başkanlıkları, verdikleri hizmetler, bekçi maaşlarına karşılık olarak çiftçilerden almak zorunda oldukları ‘hizmet alacağını’ tahsil etmekte zorluk yaşamaktadırlar.

 

Gönüllülük esasına bağlı olarak kolluk görevine yardımcı olan Çiftçi Koruma Başkanları, yaptıkları hizmete karşılık devletten herhangi bir ücret almamakta, buna karşın koruma bekçilerinin sigorta ve işsizlik primlerini SGK’ya ödemekle yükümlü kılınmaktadır. Bu yükümlülüğü yerine getirmek zorunda olan ancak çiftçiden koruma karşılığı aidat tahsilatı yapamayan Başkanlıklar, hem Devletle, hem çiftçi ile karşı karşıya gelmektedir.

 

4081 sayılı Çiftçi Mallarını Koruma Hakkında Kanun, alacakların icra takibi yoluyla 6183 sayılı Kanuna göre tahsil edileceğini öngördüğü için, bazı Çiftçi Koruma Başkanları bu usule mecburen başvurmakta, bu zorunluluk zaten zorda olan çiftçinin bir de icraya verilmesiyle sonuçlanmaktadır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.