Yaz aylarında solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat!

SAĞLIK 12.07.2018 - 16:12, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Yaz aylarında solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Şengül Yılmaz, yaz sıcaklarında serinlemek için tercih edilen havuz ve denizlerde meydana gelen kulak tıkanıklığı ve enfeksiyonuna karşı uyarılarda bulundu. Serinlemek için kullanılan klimalar nedeniyle yaz aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaşandığını belirterek klima bakım ve sıcaklık ayarının iyi yapılması gerektiğini söyledi.   Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Şengül Yılmaz, yaz aylarının gelmesiyle artan terleme ve kulakların havuz, deniz, sık duş alma nedeniyle suya daha çok maruz kalması ile kulak kirine bağlı tıkanıklıklar ve kulak enfeksiyonlarının arttığını vurgulayarak şöyle konuştu: “Dış kulak yolundaki kulak kiri suyu merek şişer ve kulak tıkanıklığına neden olur. Ayrıca dış kulak yolunun uzun süre nemli kalması ciltte yaşayan bakteri ve mantarlar için uygun üreme ortamı sağlar. Hastanın kulağını sert bir cisimle kaşıması veya kurcalaması dış kulak yolu cildinde çiziklere neden olur ve buradaki mikroorganizmalar cilt altı dokuya geçerek enfeksiyon oluşturur. Enfeksiyonun oluşmasında maruz kalınan suyun kirli olması, dış kulak yolu cildinde daha önceden bir problem olması da etkilidir. Enfeksiyon oluşumuyla hastanın kulak ve çevresinde şiddetli ağrı, kulakta tıkanıklık, işitme kaybı, kaşıntı, akıntı, ateş, aynı taraf kulak çevresi ve boyunda lenf bezi şişlikler oluşur. Bu durumu önlemek için temiz havuz ve denizin tercih edilmesi, kulaklara sert cisimler sokularak kurcalanmaması önerilir” dedi.     Yaz Aylarında Görülen Solunum Yolu Enfeksiyonları   Sıcaklığın yüksek olduğu yaz aylarında, yüksek ayarda çalışan klimalı serin ortamdan çıkıp bir anda sıcak havayla temas edilmesi ve vücudun sık sık bu ısı değişimine maruz kalması nedeniyle yaz aylarında da solunum yolu enfeksiyonlarının görüldüğünü belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Şengül Yılmaz, klima kullanımı konusunda uyarılarda bulundu. Yılmaz: “Yaz aylarında klimalı kapalı ortamlar ile açık hava gibi farklı sıcaklıktaki ortamlar arası ani geçişlerde vücudun buna uyumu hemen gerçekleşmez. Burun içinde “konka” denilen burun etleri ısı değişiminden etkilenir ve şişer. Hastada ani burun tıkanıklığı ve akıntı gibi nezle bulguları oluşur. Burun savunma sistemi çalışamaz. Ayrıca filtre bakımları iyi yapılmamış klimalar içlerinde yerleşmiş olan bakteri, virüs ve mantarları ortama yayarlar. Savunma sistemi zayıflamış olan insan vücudunda bu mikroorganizmaların yol açtığı grip, bronşit, zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları oluşur. Bu durumu engellemek için klimaların bakımlarının aksatılmaması, ortam sıcaklığının hızlı ve çok düşürülmemesi önerilir” diye konuştu.  

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Şengül Yılmaz, yaz sıcaklarında serinlemek için tercih edilen havuz ve denizlerde meydana gelen kulak tıkanıklığı ve enfeksiyonuna karşı uyarılarda bulundu. Serinlemek için kullanılan klimalar nedeniyle yaz aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaşandığını belirterek klima bakım ve sıcaklık ayarının iyi yapılması gerektiğini söyledi.

 

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Şengül Yılmaz, yaz aylarının gelmesiyle artan terleme ve kulakların havuz, deniz, sık duş alma nedeniyle suya daha çok maruz kalması ile kulak kirine bağlı tıkanıklıklar ve kulak enfeksiyonlarının arttığını vurgulayarak şöyle konuştu: “Dış kulak yolundaki kulak kiri suyu merek şişer ve kulak tıkanıklığına neden olur. Ayrıca dış kulak yolunun uzun süre nemli kalması ciltte yaşayan bakteri ve mantarlar için uygun üreme ortamı sağlar. Hastanın kulağını sert bir cisimle kaşıması veya kurcalaması dış kulak yolu cildinde çiziklere neden olur ve buradaki mikroorganizmalar cilt altı dokuya geçerek enfeksiyon oluşturur. Enfeksiyonun oluşmasında maruz kalınan suyun kirli olması, dış kulak yolu cildinde daha önceden bir problem olması da etkilidir. Enfeksiyon oluşumuyla hastanın kulak ve çevresinde şiddetli ağrı, kulakta tıkanıklık, işitme kaybı, kaşıntı, akıntı, ateş, aynı taraf kulak çevresi ve boyunda lenf bezi şişlikler oluşur. Bu durumu önlemek için temiz havuz ve denizin tercih edilmesi, kulaklara sert cisimler sokularak kurcalanmaması önerilir” dedi.

 

 

Yaz Aylarında Görülen Solunum Yolu Enfeksiyonları

 

Sıcaklığın yüksek olduğu yaz aylarında, yüksek ayarda çalışan klimalı serin ortamdan çıkıp bir anda sıcak havayla temas edilmesi ve vücudun sık sık bu ısı değişimine maruz kalması nedeniyle yaz aylarında da solunum yolu enfeksiyonlarının görüldüğünü belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Şengül Yılmaz, klima kullanımı konusunda uyarılarda bulundu. Yılmaz: “Yaz aylarında klimalı kapalı ortamlar ile açık hava gibi farklı sıcaklıktaki ortamlar arası ani geçişlerde vücudun buna uyumu hemen gerçekleşmez. Burun içinde “konka” denilen burun etleri ısı değişiminden etkilenir ve şişer. Hastada ani burun tıkanıklığı ve akıntı gibi nezle bulguları oluşur. Burun savunma sistemi çalışamaz. Ayrıca filtre bakımları iyi yapılmamış klimalar içlerinde yerleşmiş olan bakteri, virüs ve mantarları ortama yayarlar. Savunma sistemi zayıflamış olan insan vücudunda bu mikroorganizmaların yol açtığı grip, bronşit, zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları oluşur. Bu durumu engellemek için klimaların bakımlarının aksatılmaması, ortam sıcaklığının hızlı ve çok düşürülmemesi önerilir” diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.