Yöresel Sanatçımız Şevket İren (Kızılırmak) Çpal'de

DENİZLİ 08.05.2018 - 11:10, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Yöresel Sanatçımız Şevket İren (Kızılırmak) Çpal'de

İlçemiz Okullarından Çameli Çok Programlı Anadolu Lisesi 4006 Tubitak Bilim Fuarı araştırmaları kapsamında ilçemiz Halk Ozanlarından Şevket İREN KIZILIRMAK’ı konuk etti.    Çameli Cumaalanı’nda 1944 yılında doğan Şevket İREN (KIZILIRMAK), Saz çalma geleneğinin ailesinden geldiğini söyledi. Babası Duran İREN’ den devralınan saz ustalığının ağabeyi Bayram Ali İREN ve dayısı Mehmet SÖNMEZ tarafından devam ettiğini kendisinin de onların yanında kalarak 14 yaşından beri saz çalmayı türkü söylemeyi öğrendiğini belirtti. Oğlu Fatih İREN’in de bu işi devam ettirdiğinden bahsetti.      Askere gittiği zaman Erzurum’da Mevlüt Dede adlı birinden usule uygun saz çalmayı öğrenen Şevket İREN KIZILIRMAK, 1967 yılında İzmir ve İstanbul’ a gidip oralarda ünlü isimlerle tanıştığını başta Yıldıray ÇINAR olmak üzere Yıldız TEZCAN, Muazzez TÜRÜNG, Nurten İNNAP, Yüksel ALPDOĞAN, Ramazan ŞENSES, Nurettin DADALOĞLU, Gönül ŞAHİN, Mihrican BAHAR gibi TRT Halk Müziği sanatçılarına şef sazlık yaptığını söyledi. Anadolu turneleri sırasında pek çok şehri dolaştıkları söyleyen KIZILIRMAK, Sivas turnesinde Aşık Veysel’i ziyaret ettiklerini söyledi.     Bazı Yeşilçam filmlerinde dublörlük yaptığını da söyleyen Şevket İREN (KIZILIRMAK), kendine ait 13 tane türküsünün olduğunu ve albümünün bu türkülerden oluştuğunu söyledi.      Eserlerini yazarken aşk, yokluk, eziklik gibi temaların ona kaynaklık ettiğini en çok Neşat ERTAŞ’ın “Gönül Dağı” adlı türküsünü sevdiğini söyledi.   Öğrencilerimizle sohbet ortamında sazlı sözlü bir şekilde geçen etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen Türk Dili ve Edebiyatı zümresi öğretmenlerine, Okul Müdürümüz Kürşat YELLİCE’ye ve okulumuza gelerek bizleri onure eden sanatçımız Şevket İREN KIZILIRMAK’a çok teşekkür ediyoruz. Şevket İREN KIZILIRMAK’a sağlıklı bir ömür ve sanat yaşamında başarılar dileriz…  

İlçemiz Okullarından Çameli Çok Programlı Anadolu Lisesi 4006 Tubitak Bilim Fuarı araştırmaları kapsamında ilçemiz Halk Ozanlarından Şevket İREN KIZILIRMAK’ı konuk etti.

 

 Çameli Cumaalanı’nda 1944 yılında doğan Şevket İREN (KIZILIRMAK), Saz çalma geleneğinin ailesinden geldiğini söyledi. Babası Duran İREN’ den devralınan saz ustalığının ağabeyi Bayram Ali İREN ve dayısı Mehmet SÖNMEZ tarafından devam ettiğini kendisinin de onların yanında kalarak 14 yaşından beri saz çalmayı türkü söylemeyi öğrendiğini belirtti. Oğlu Fatih İREN’in de bu işi devam ettirdiğinden bahsetti.

 

 

 Askere gittiği zaman Erzurum’da Mevlüt Dede adlı birinden usule uygun saz çalmayı öğrenen Şevket İREN KIZILIRMAK, 1967 yılında İzmir ve İstanbul’ a gidip oralarda ünlü isimlerle tanıştığını başta Yıldıray ÇINAR olmak üzere Yıldız TEZCAN, Muazzez TÜRÜNG, Nurten İNNAP, Yüksel ALPDOĞAN, Ramazan ŞENSES, Nurettin DADALOĞLU, Gönül ŞAHİN, Mihrican BAHAR gibi TRT Halk Müziği sanatçılarına şef sazlık yaptığını söyledi. Anadolu turneleri sırasında pek çok şehri dolaştıkları söyleyen KIZILIRMAK, Sivas turnesinde Aşık Veysel’i ziyaret ettiklerini söyledi. 

 

 Bazı Yeşilçam filmlerinde dublörlük yaptığını da söyleyen Şevket İREN (KIZILIRMAK), kendine ait 13 tane türküsünün olduğunu ve albümünün bu türkülerden oluştuğunu söyledi.

 

 

 Eserlerini yazarken aşk, yokluk, eziklik gibi temaların ona kaynaklık ettiğini en çok Neşat ERTAŞ’ın “Gönül Dağı” adlı türküsünü sevdiğini söyledi.

 

Öğrencilerimizle sohbet ortamında sazlı sözlü bir şekilde geçen etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen Türk Dili ve Edebiyatı zümresi öğretmenlerine, Okul Müdürümüz Kürşat YELLİCE’ye ve okulumuza gelerek bizleri onure eden sanatçımız Şevket İREN KIZILIRMAK’a çok teşekkür ediyoruz. Şevket İREN KIZILIRMAK’a sağlıklı bir ömür ve sanat yaşamında başarılar dileriz…

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.