Burnumuza pis kokular geliyor
Haber: Semih Can
Denizli'de Valilik binası yanında bulunan eski Şehit Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi'nden pis kokular geliyor. 80 yıllık taş binaların yıkım kararına itirazlar nedeniyle yıkımı durdurulmuştu.
Denizli'de Valilik binası yanında bulunan eski Şehit Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi, 2010 yılında yıkılmıştı. Okul bahçesinde bulunan 80 yıllık taş binaların yıkılıp, Arkeoloji Müzesi yapılması konusunda alınan karara itiraz eden Mimarlar Odası Denizli Şubesi, mahkeme kararı ile yıkım kararını durdurdu.
Mahkeme kararı ile durdurulan taş binalar kaderine terk edilmiş şekilde duruyor. Şehrin göbeğinde ve valilik binasının hemen yanında bulunan okulun kalıntıları, uyuşturucu kullananların yanı sıra bazı duyarsız vatandaşların umumhane olarak kullandıkları yer haline geldi. Otobüs duraklarına yakın olan binalara ihtiyaç gidermek için girenler yüzünden o bölgede pis kokular yayılıyor. Özellikle yaz aylarında havaların ısınması ile bu kokunun daha çok yayılması vatandaşları rahatsız ediyor.
DEMİR ÖRGÜLER ENGEL OLAMADI
Daha öncede bu pis kokular nedeniyle yapılan şikayetler neticesinde, çevresi demir tel örgülerle koruma altına alınmasına rağmen, bazı bölümlerine zarar verilerek tekrar kullanılmaya başlanması çevreye pis kokuların yayılmasına neden oluyor. Vatandaşlar yetkililerden bu duruma bir an önce çözüm getirilmesini istiyor. Durakta otobüs bekleyen ve o güzergahtan geçenler yayılan pis kokudan nasibini alıyor.
MAHKEME YIKIM KARARINI DURDURDUDenizli'de Valilik binası yanındaki Şehit Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi, 2010 yılında yıkıldı. Meslek lisesinin 77 yıllık taş binalarının da yıkılıp, yerine Arkeoloji Müzesi yapılması için 2012'de dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, müzeyi yaptıracak hayırsever Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile Denizli'de protokol imzaladı. Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Cumhuriyet Tarihi döneminin bir parçası olan taş binaların yıkılmaması için mücadele başlattı. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Mimarlar Odası'nın taş binaların korunması talebini reddetti. Mimarlar Odası, yargıya başvurup, 6 Şubat 2014'te, Denizli İdare Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma kararı aldırttı. Mahkeme, nihai kararı verdi ve taş binaların yapıldığı dönemin mimari ve teknik özelliklerini yansıttığına, kentin sosyo-kültürel yapısına uygun olduğuna, depreme dayanıklı olduklarına, yapının özgün mimarisinin cumhuriyet eğitim projesinin bir parçası olduğuna karar verdi ve taş binaların yıkılamayacağı hükmüne vardı.