Büyükşehir’in alkol kararına 3. kez yürütmeyi durdurma kararı

Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin içkili yerlerle ilgili aldığı karar, AK Parti tarafından tekrar yargıya taşındı. Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkmasının ardından AK Parti Denizli İl Başkanı Yücel Güngör, içkili alan ruhsatlarına ilişkin tutumunu net bir şekilde ortaya koydu. Güngör, belediyenin bu yöndeki her adımına yargıda cevap verileceğini belirtti.

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi, geçtiğimiz Mayıs ayında BELTAŞ'a ait bazı işletmelerde alkollü içki satışı yapılmasına izin veren bir karar aldı. Bu karar, AK Parti Denizli İl Başkanı Yücel Güngör tarafından Denizli 2. İdare Mahkemesi'ne taşındı ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Belediyenin itirazı üzerine İzmir Bölge İdare Mahkemesi de kararı onaylayarak itirazı reddetti. Daha sonra belediye tarafından içkili yer alanlarını genişletmek için alınan yeni bir karar da tekrar mahkemeye götürüldü. Bu defa Denizli 2. İdare Mahkemesi, yeni alınan karara da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Böylece belediyenin alkollü mekan açma girişimi bir kez daha yargıdan dönmüş oldu.

AK Parti İl Başkanı Yücel Güngör, sosyal medyada yaptığı paylaşımda bu kararı duyurarak, “Ne 3 yere, ne 300 yere. Hiçbir yere” ifadesini kullandı. Güngör, bu süreçte mahkemelerin verdiği kararların, hukuki dayanağa sahip olduğunu vurguladı ve belediyenin gençleri alkol bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklardan koruma görevini hatırlattı.

Güngör, belediye meclisinin aldığı kararlara itirazlarını sürdürerek, ilk alınan kararın İşyeri Açma ve Çalışma Yönetmeliği'ne aykırı olduğunu belirtti. Anayasa'nın 58. maddesine de vurgu yaparak, "Devlet, gençleri alkol ve benzeri kötü alışkanlıklardan korumak için gerekli tedbirleri alır" hükmünün çiğnendiğini ifade etti. AK Parti'nin, konuyu sonuna kadar takip edeceğini ve yeni kararlara karşı da yargıya başvuracağını açıkladı.

Öte yandan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, mahkemeden gelen ilk karar sonrasında, belediyenin bu tür ruhsatları sınırlama kararı alırken, çok sayıda ruhsat vermek zorunda kalabileceği riskine dikkat çekmişti. Çavuşoğlu, “3 değil, 300 yere ruhsat verme durumu oluşabilir” diyerek bu konuda itiraz edenleri düşünmeye çağırmıştı.