Çameli'de 5 milyon domates fidesi, toprakla buluşuyor
Verimli toprakları sayesinde onlarca çeşit tarım ürününün yetiştiği Çameli’de domates fideleri toprakla buluştu.
Kaymakam ve Başkan Arslan Örtü altı seracılık rol model plan Çameli’de Üreticilere bereketli bir sezon olmasını dileyerek ilk fideyi dikti Her mevsim sofraların değişilmez lezzetleri arasında yer alan domates Çameli İlçemizde sokağa çıkma yasağından muaf olan çiftçiler Nisan ayının ilk haftalarında başlayan toprak hazırlığının ardından Seralar ’da ekime başlayan çiftçiler, korona virüs tedbirlerine de uygun olarak çalışıyor. yeni sezon ürünlerini ekmek için yoğun çaba sarf ediyor.
YAYLA DOMATESİNİN BAŞKENTİ ÇAMELİ
Çiftçilerin git gide bilinçlendiğini vurgulayan Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan “Artık kimse babadan kalma, dededen kalma bilgilerle tarlalarına girmiyor. Covid19 nedeniyle 3 Günlük Sokağa çıkma kısıtlaması Çiftçilerimizin yanında olan tarıma önem veren Devletimizden, Hükümetimizden, Tarım Bakanımızdan Tarım ile uğraşanlara muaflık sağladılar.
"HEM ÜRETİM YAPACAĞIZ HEM DE İSTİHDAMA DESTEK OLACAĞIZ
Başkan Arslan hem üretim yapacağız hem de istihdama destek olacağız. Ekimler devam ediyor. Tarımın önemi çok büyük. Kovid-19 sonrası gördük ki tarım çok önemli ve üzerinde durulması gereken bir alan İlçemizde işşizlik yok İlçemizde bir çok vatandaşımız Örtüaltı seralarda çalışarak aile ekonomisine katkı sağlamaktadır ilçedeki domates üretiminin artmasıyla göçü tersine çevirdiklerini ifade ederek, "Bu ürünün yetiştirildiği sera sayısının artmasıyla istihdam da arttı. Daha önce Antalya'daki seralara çalışmak için giden vatandaşlarımız da yörede üretim yapıyor. Ürettiğimiz domatesleri Hollanda'ya bile gönderiyoruz.
ÇAMELİ'DE "CANLI TOHUM BANKASI
Başkan Arslan Gelecek kuşaklara sağlıklı ürünler bırakabilmek için Çameli’de gdo’su oynanmamış tohum toplamamız devam ediyor Bir tohum bankası oluşturacağız. Ürettiğimiz organik sebzelerimizin tohumlarını vatandaşlara vereceğiz.Yetiştirdiğimiz fideleri çiftçilik yapmak isteyen vatandaşlarımıza ücretsiz vereceğiz. Bir karış toprak ekenin yanındayız." Lezzeti dolayısıyla ünü ilçe dışına taşan Çameli Domatesimizi önceki yıllarda olduğu gibi Tüm Dünya’ya tanıtacağız.
DÜNYA ÇAMELİ DOMATESİN LEZZETİNİ TADACAK
Yine bu yıl da Çameli Belediyesi olarak Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde değişimlere, eğitimler ve çiftçilerimize Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da üreticilerimize gerekli desteği vermeye devam ediyoruz Bu Sezon Çameli Genelinde yaklaşık 5 milyon ve üzeri domates fidesi toprakla buluşuyor. Başkan Arslan Çameli’mdeki Tüm Çiftçilerimize ve Örtü altı seracılarımıza bereketli bir sezon diliyorum" dedi.
ORGANİK VE KALİTELİ ÜRÜN ELDE EDECEĞİZ
Çameli Ziraat Odası Başkanı Hamit Tuncer ;"Çameli’de Örtü altı seracılık faaliyetlerinde yaz dönemi dikimlerimiz başladı Denizli’de en fazla örtü altı ile birinci olan ilçemiz Yaklaşık 800 dekar alanda 160 Çiftçimiz ile Fidelerimizi diktik Amacımız daha fazla ürün almak ve kaliteli organik bir ürün elde etmek. Sezon Sonunda 25 bin ton Domates üretimi yapıp ihracat yapmaktır dedi Bize vermiş olduğu desteklerden dolayı Belediye Başkanımıza Teşekkür ederiz" dedi.
ÜRETİCİLER ÇOK UMUTLU
Çameli’de çiftçilerimiz 2020 sezonu dönemi fidelerini toprağa dikmeye başladılar. Çiftçilerimiz örtü altı üretimi gerçekleştirebilmek için büyük çaba sarf ediyorlar. Daha önceki sezondan sonra yeni sezon için seralarını hazırlayan, toprak dezenfeksiyonlarını gerçekleştiren çiftçilerimiz, fidelerini toprağa dikiyorlar. Çiftçilerimiz gibi bizim de yeni sezondan beklentimiz, çiftçilerimizin ürünlerinin bol, kazançlarının bereketli olmasıdır.”
EyAS Domates Pazarlamacısı ve tedarikçisi Levent Kerem Yapılan çalışmalar sonucunda 3 yıl öncesine kadar 8 olan üretici sayısı kısa sürede 160'ın üzerine çıktı. Üreticilerin sayısının artmasıyla birlikte daha önce 8 üreticinin 10 dönüm serada ürettiği domates, şimdi 160'ın üzerinde çiftçinin kurduğu toplam 800 dönümlük serada yetiştirilmeye başlandı" dedi.