Denizli Kent Müzesi, açılışa gün sayıyor
Denizli'nin uzun yıllardır hayalini kurduğu, taş binalar olarak bilinen eski Endüstri Meslek Lisesi’nin restore edildikten sonra Denizli Kent Müzesi olarak hizmet vermesi için başlayan proje gün saymaya başladı. Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli Valiliği ve Denizli Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile hayata geçirilen müzede sona gelen çalışmaları inceledi. Vali Coşkun ve Başkan Zolan, restorasyonu tamamlanan Denizli Kent Müzesi’nin bölümlerini tek tek inceleyerek eserlerin sergileneceği alanlar hakkında bilgi aldı. Başkan Osman Zolan incelemenin ardından beklenen müjdeyi hemşehrileriyle paylaştı. Denizli’nin değerlerinin kaybolmaması, geleceğe aktarılması, insanların öz kültürlerini öğrenerek geçmişini bilmelerinin çok kıymetli ve önemli olduğunu vurgulayan Başkan Osman Zolan, bu kapsamda hayata geçirdikleri Denizli Kent Müzesi’nde sona geldiklerini belirterek, tesisin Şubat 2024’te açılışını yapacaklarını söyledi.
Başkan Zolan’dan vatandaşlara çağrı
Denizli Kent Müzesi’nde son noktaya geldiklerini, teşhir tanzim noktasında her türlü sunum yapılacak yerlerin tamamlandığını kaydeden Başkan Zolan, müzede yer alacak eserler için de seferber olduklarını belirtti. Denizli Büyükşehir Belediyesi, Denizli Valiliği, Müze Müdürlüğü, üniversite, akademisyenler ve birçok STK’nın bu konuda yoğun bir çalışma içerisine girdiğini vurgulayan Başkan Zolan, eserlerin büyük bir kısmını tamamladıklarını, bunun yanında müzede sergilenmesi için bağış yapan vatandaşların da olduğuna işaret etti. Vatandaşlara seslenerek, Denizli’nin geçmiş değerlerine sahip olan ve müzede sergilenecek özellikteki ürünleri kendilerine ulaştırmaları çağrısında bulunan Başkan Zolan, “Bu noktada, özelliği olan Denizli’mize ait değerlerimizi kabul ediyor ve bağış yapanların isimlerini sergileme alanına yazıyoruz” diye konuştu.
Denizli’ye çok yakışacak
Başkan Zolan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Müze içerisinde tarih var, tekstil var, sanayi var, tarımsal üretim var, el sanatları var, Ahilik var, Milli Mücadelemiz var. Buna benzer, geçmişten gelen değerlerimizi güzel bir tasarımla hemşerilerimize sunmayı planladık. İnşallah Denizli’mize yakışan bir kent müzesi olsun ve insanlarımız öncelikle kendi öz kültürünü burada tanısın. Tabii ki şehrimize gelen insanlarımız da Denizli ile ilgili merak ettiği hususları burada öğrenme, görme imkanı olsun istedik. Ben Kültür Bakanlığımıza, Valiliğimize, Büyükşehir Belediyesi çalışanlarımıza, üniversitemize, değerli hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Denizli'nin geçmişini bilen ve destek olan büyüklerimiz de var. Destek olan herkesten Allah razı olsun. Hep birlikte müzeyi Denizli’mize kazandıracağız inşallah. Şimdiden hayırlı ve uğurlu olsun.”
Denizli Kent Müzesi
2 bin 570 metrekare kapalı alana sahip olacak Denizli Kent Müzesi’nde Cumhuriyet döneminden Osmanlı'ya, Denizli'nin mutfak kültüründen Denizli efelerine kadar birçok değer yer alacak. Hane kültürü canlandırma odaları, Denizli mutfak kültürü, Milli mücadelede Denizli, Denizli'nin ileri gelenleri, Denizli tarihi, Atatürk'ün büyük Ege gezisi, Geç Osmanlı - Erken Cumhuriyet döneminde bölgede tarım, sanayi, ekonomi ve sosyal hayat, Denizli efeleri, Denizli el sanatları, Osmanlı'dan günümüze dokuma, kumaşçı dükkanı, geçmişten günümüze Denizli geleneksel zanaatlar, ticari hayat, Denizli evleri, Denizli mimarisi ve Denizli'nin simgeleri gibi onlarca değer Denizli Kent Müzesi'nde sergilenecek.