Dr. Hüseyin Yılmaz'ın çobanlıktan NASA'ya uzanan hikayesi
1926 yılında Denizli'nin Acıpayam ilçesinde dünyaya gelen Hüseyin Yılmaz, okula gidemedi ve çobanlık yaparak ailesinin geçimini sağladı. Bir hayırseverin yardımıyla Denizli Lisesi'ne başladıktan sonra hayatı tamamen değişti.
Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan MIT'de yüksek lisans ve profesörlük ünvanını aldı. Yılmaz, buradan da NASA'ya geçerek orada çalışmalarına devam etti. Hüseyin Yılmaz, geliştirdiği ve adını verdiği kütle çekim teorisi ve fizik bilimine yaptığı önemli katkıları geride bırakarak, 2013 yılında hayata veda etti.
1926’da Denizli’nin Acıpayam Kasabası’nın Yumrutaş köyünde yoksul bir ailede açan Hüseyin Yılmaz’ı çetin bir hayat mücadelesi bekliyordu. Dört yaşındayken annesini kaybetti.
Daha 10 yaşında köylerini ziyaret eden ilk kamyonun motorunu inceleyen Hüseyin, uçakların da pervaneleri olduğunu görür ve rüzgâr gücünün bir araçta da kullanılabileceğini düşünür. Köyde 4 tekerlekli bir araç tasarlar. Bunu daha sonra Amerikan gazetelerine “pervaneli aracı hareket ettirmek epey zor oldu, ama sonunda başarmıştım!” diye aktarmıştı.
Bir öğretmeni, Hüseyin’i Denizli’ye götürmeye razı olur. 25 Ağustos Perşembe günü son kez köyden ayrıldığında, sadece Ümmühan halasıyla vedalaşır. Acıpayam Denizli’ye giderken bir hayırseverle tanışır ve hayatı değişir. Bu hayırsever Hüseyin Yılmaz'ı Denizli Lisesine kaydettirir.
Denizli Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik bölümünden mezun oldu. Başarısı ve araştırmalarıyla dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün de referansıyla Amerika Birleşik Devletleri Boston MIT Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı ve burada profesörlüğe kadar yükseldi.
1958 yılında, çalışmalarını yakından takip ettiği, ünlü fizikçi Albert Einstein’in kendisi kadar ünlü fonksiyon teorisinde eksikler tespit etti ve bunu bir mektupla ünlü bilim adamına bildirdi. Ancak mektup ulaşmadan Einstein öldü.
Yılmaz, bu hatayı ünlü bir bilim dergisinde yayımlayınca alanında adeta kıyamet koptu. Bilim dünyası ikiye bölündü ve Einstein’in kuramına karşı Yılmaz kütle çekim kuramı da literatüre girdi.
Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz, akademik hayatı boyunca pek çok başarılı araştırmaya imza attı. Hatta çalışmalarının bir kısmı sayesinde insanların renkleri nasıl algıladığının şifreleri çözüldü.
Denizli’nin bir köyünden yoksul ve öksüz bir çocuk olarak yola çıkan Hüseyin Yılmaz, geliştirdiği ve adını verdiği kütleçekim teorisi ve fizik bilimine yaptığı önemli katkıları geride bırakarak, 2013 yılında hayata veda etti. Azmin ve çalışma isteğinin karşısında hiçbir engelin duramayacağını, soyadının hakkını veren Dr. Hüseyin Yılmaz’ın hikâyesi kanıtlıyor.
Kaynak: https://forumusa.com/amerika-usa-amerika-birlesik-devletleri/cobanliktan-nasaya-uzanan-bir-hikaye-dr-huseyin-yilmaz/