Güzelpınar Taş Ocağı İstemiyor
Denizli’nin Güzelpınar köyüne taş ocağı yapılacak olması köylüleri ayağa kaldırdı. 120 hektarlık alanı kaplayacak ocağın bölgedeki tarım ve hayvancılığı bitireceğinden endişe eden köylüler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi, yardım istedi.
Muhtar Ergun Gürsoy, “Bir yıl önce denediler ÇED olumsuz raporu çıktı. Şimdi arkadan iş çeviriyorlar ama izin vermeyeceğiz” diye konuştu. Denizli’de Pamukkale’ye bağlı Güzelpınar Köyü’ne taş ocağı yapılacak olması köylüleri ayağa kaldırdı. Bir firmanın Meşeli Tepe ve Taştepe arasında kalan bölgede alan belirlediği, tespit edilen bölgeyi taşlarla işaretlediği görüldü. Taş ocağının üç parçadan oluşan 120 hektarlık bir alanı kaplayacağı iddia edildi, firmanın ÇED sürecini başlattığı ileri sürüldü. Bölge köyleri ise zengin tarım arazileri ve meralarla çevrili alanda ocak yapılmasına karşı çıktı.
MUHTAR GÜRSOY: SADECE BİZİM KÖYÜ DEĞİL 4 KÖYÜ BİTİRİR
Güzelpınar Muhtarı Ergun Gürsoy, bir yıl önce başka bir firmanın taş ocağı için girişimde bulunduğunu, itiraz ettiklerini ve ÇED olumsuz raporu çıktığını belirterek, “Taş ocağının alanı köyümüze 4 kilometre mesafede. Bir sokağımıza uzaklığı ise 100 metre. Bu bölge kekik, ceviz, üzüm bağları ve çeşitli meyvelerin üretimi ile ayakta kalıyor. Üzümün ve cevizin yanı başında ocak olmaz. Bu alanda önemli meralar var. 5 bin dönüm tarım arazisi ve hayvancılık taş ocağı için riske atılmaz. Böyle bir tesisten Kurtluca, Uzunpınar, Irlıganlı köyleri de etkilenecek. Irlıganlı’da ihracata gönderilen nar ve ayva üretimi yapılıyor” dedi.
“BİZE BİLGİ VERMEDEN GÖRÜŞ BİLDİRMİŞLER”
Gürsoy sözlerini şöyle sürdürdü, “Şehrin stresinden kaçan yüzlerce aile bu bölgede evler yaptı, hobi bahçeleri kurdu. Buradaki evlerde insanlar yaşıyor. Yapılacak taş ocağı burada yaşamı tamamen bitirecektir. Biz köylüler olarak doğamızı korumak istiyoruz. Büyüklerimizin de bize destek olmalarını bekliyoruz. Bir haftadır Denizli’ye gidip geliyorum. Bazı daireler bize bilgi vermeden ÇED raporlarını imzalamışlar. Çevre İl Müdürlüğünde gördük. Bize bilgi de geldi. Arkadan iş çeviriyorlar. Acilen büyüklerimiz yardım etmeli. Taş ocağının yapılacağı alanda 3 bin insan yaşıyor. Bu insanlar nereye gidecek. Ocak tarım alanlarımızın dibinde. Önünde bağlarımız, yanında cevizlerimiz arkasında elma bahçelerimiz var. Taş ocağı açılırsa bu memleket biter.”
ÇİFTÇİ İSA SOYSAL: CUMHURBAŞKANIMIZ YARDIM ETMELİ
Taş ocağına karşı çıkan Güzelpınarlı çiftçi İsa Soysal, köylerinin kekik üretimi yapan ender alanlardan biri olduğunu söyleyerek, “Burası oksijeni bol, ormanlık bir alan. Kekik üretimi yaygın. Güzel bir köyümüz var. Geçimimizi kekik ve cevizden sağlıyoruz. Biz burada arazilerimizi doğamızı korumaya çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımızdan bize yardım etmesini istiyoruz. Bu taş ocağı buraya açılmamalı. Doğamız kirletilmemeli. Ne olursunuz bu Güzelpınar köyündeki insanlara yardım edin. Bir şirkete 3 bin insanı değişmeyin” ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİ HÜSEYİN İŞLEK: BİR ŞİRKETE PARA KAZANDIRACAKLARINI ARAZİLERİMİZ İLE İLGİLENSİNLER
Çiftçi Hüseyin İşlek ise şöyle konuştu, “Bu güzel arazilerde üzüm, ceviz, kekik yetiştirip ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bizim geleceğimizi taş ocağı ile bitirmesinler. Bakanlığa sesleniyorum, taş ocağına değil arazilerimize değer versinler. O ocak buraya yapılırsa tüm doğal kaynaklarımız biter. Bu memlekette suyumuz yok. Önce bizim suyumuzla ilgilensinler. Taş ocağı yapıp üç beş kişiye para kazandıracaklarına bizim tarım arazilerimiz ile ilgilensinler. Vatandaşın geleceğini düşünsünler. Bizim evlatlarımız bu tarım arazilerinden geçiniyor. Geçim kaynağımızın hepsi de budur.”