Milletvekili Şahin Tin’den, İhracata yönelik önemli düzenlemeleri içeren kanun teklifini TBMM’ye sundu
Şahin Tin yaptığı açıklamada; “Bildiğiniz üzere Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair teklifimizi TBMM Başkanlığına AK Partiye mensup Milletvekili arkadaşlarımız ile birlikte sunduk.
İhracata yönelik yatırım ve üretimin teşvik edilmesine dair önemli düzenlemeleri içeren kanun teklifimizin görüşmelerine Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonumuzda başlıyoruz. Bu teklif ile ihracatçımızı yakından ilgilendiren önemli bir düzenlemeyi daha hayata geçiriyoruz.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketi'nin (EXİMBANK) öz kaynaklarıyla kurulan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine, ihracatçı birliklerince gerekli sermaye katkısı sağlanması için bir düzenleme yapıyoruz. Düzenlemeyle, Eximbank’a aktarılmak üzere, ihraç bedelinin on binde üçüne kadar (hizmet sektörlerinde brüt asgari ücretin on katına kadar) kesinti yapılacak. İhracatçı birliklerinin yedek akçelerinde bulunan meblağlar ile hâlihazırda TİM nezdinde faaliyet gösteren Türkiye Tanıtım Grubunun varlıklarını İhracatı Geliştirme AŞ'ye aktarılmasını sağlıyoruz.
İhracatçılarımıza sadece ihracat kredilerinde kefalet kurumu olarak hizmet edecek olan İhracatı Geliştirme AŞ'ye gelir, kurumlar ve katma değer vergisi ile damga ve harç muafiyeti tanınmasını sağlıyoruz. İlk kez faaliyete geçecek serbest bölgelerde, işleticilerin serbest bölgelerin işletilmesi ile ilgili faaliyetlerden elde ettikleri kazançları, 30 yılı geçmemek ve Ticaret Bakanlığınca kendilerine verilecek ilk faaliyet ruhsatında belirtilen süre ile sınırlı olmak üzere gelir veya kurumlar vergisinden müstesna olması sağlanıyor.
Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ (Eximbank’ın) diğer kamu bankalarına hâlihazırda tanınan istisna ve muafiyetlere sahip olmasının önünü açıyoruz. Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nda değişiklik yapıyoruz. Buna göre Esnaf ve Sanatkârlar meslek kuruluşlarının seçim dönemlerinde, seçimlere katılan tüm adayların eşit şartlara sahip olmasını hedefliyoruz. Meslek kuruluşu üyelerine; sadece kayıtlı olduğu meslek kuruluşu ile sınırlı kalmak kaydıyla Ticaret Bakanlığı e-esnaf ve sanatkâr veri tabanı üzerinden, üyelerin adı soyadı ve bazı bilgilerini içeren listeye erişim yetkisi veriyoruz. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na aykırı kullanılamayacak, aktarılamayacak veya başka bir şekilde işlenemeyecektir.
Yine bu teklifimiz ile Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda değişiklik yapıyoruz. Bu kapsamda kaçakçılık suçlarına konu eşya ve araçların tasfiye işlemlerinin daha etkin ve hızlı şekilde yapılmasını sağlamış olacağız. Ayrıca Çek Kanunu’nda da değişikliğe giderek, üzerindeki yazılı keşide tarihinden önce çeklerin ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz olmasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresini 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatıyoruz. Yine Türk Ticaret Kanunu'nda değişiklik yaparak şirketlerin tasfiye sürecini hızlandırıyor, var olan altı aylık süreyi üç aya indiriliyoruz.
Ticaretin tıkanan damarlarını, kanallarını açmak bizim temel görevimiz, üretim, istihdam, istikrar ve güven iklimini yaşatmak için vazifemizi hakkıyla yerine getiriyoruz, getireceğiz. Üreten, ülkemize değer sunan, yatırım yapan, emek veren, sanayicimizin, ihracatçımızın ve sektörde alın teri döken her bir vatandaşımızın hak hukukunu korumak, taleplerini yerine getirmek için bizler üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya da kararlıyız. Tasarının hazırlanmasında bizlere destek veren Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş başta olmak üzere ilgili bürokratlarına, Türkiye İhracatçılar Meclisimize, tüm paydaşlara, değerli Milletvekili arkadaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Düzenlemenin hayırlara vesile olmasını diliyoruz.”