DSO Ağustos Ayı Olan Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci; Türkiye’deki Oda ve Borsa Başkanları’nın “TOGG” Gemlik Tesislerine ziyaretleri, enerji maliyetlerinin Türk sanayisine olumsuz etkileri, özellikle de doğalgaz sorununun küresel bir kriz haline gelmesi ve tekstil sektörünün en önemli girdilerinden olan iplik sektörünün içinde bulunduğu durum hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’deki Oda ve Borsa Başkanları’nın “TOGG” Gemlik Tesislerine yaptıkları ziyaret hakkında kısaca bilgi veren Başkan Keçeci, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu öncülüğünde, TOGG Gemlik Tesisleri’ni ziyaret ettik. Programda, TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, bir sunum yaparak Togg Otomobili ve E-mobilite sistemi hakkında Oda/Borsa Başkanlarına detaylı bilgiler verdi. Türkiye’nin geleceğinde önemli yeri olan bir işletmeyi ziyaret etmek ve geldikleri seviyeyi görmek beni onurlandırdı.” dedi.
Rusya'nın uyguladığı gaz kesintisi yaptırımı, Avrupa’da krizi derinleştirmeye başladı diyen Keçeci, “Bu durum Almanya'yı derinden etkiledi. Rusya'dan gaz ithal eden Almanya'da tasarruf için kamu binaları, heykeller, anıtlar ve tabelaların ışıkları yerel saatle 22:00'dan itibaren kapatılmaya başlandı. Ayrıca Almanya'nın doğalgaz stoğunun en düşük seviyede olduğu ortaya çıktı ve İngiltere'de de ilginç tasarruf yöntemlerine gidilmeye başlandığı haberini aldık. Dolayısıyla önümüz kış ve öngördüğüm kadarıyla enerji açısından zor bir kış geçireceğiz. Temennim, uzlaşmanın bir an önce sağlanması ve krizin daha fazla derinleşmemesi yönünde.” dedi.
Keçeci iplik sektörü ile ilgili de şöyle konuştu: “Denizli tekstilin merkezi konumunda bir kentimiz. Dolayısıyla tekstil sektörünü etkileyen her problem bizim gündem maddemizi oluşturuyor. 2022'nin ilk yarısında dokuma kumaş sektörü ithalatı yüzde 84 oranında artarak 971 milyon dolar değerinde gerçekleşti ve söz konusu kategori tekstil sektöründe ithalatın en fazla arttığı ürün grubu olarak öne çıktığını görüyoruz. İplik sektörü, tekstil sektörünün ithalatta haksız rekabet baskısıyla karşı karşıya kaldığı en önemli alt ürün gruplarından birisi olduğu söyleniyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yatırım Teşvik Belgesi istatistiklerine göre 2021 yılında iplik sektöründe 16 milyar TL değerinde yatırım teşvik belgesinin alındığını ve bu belgelerin 12,5 milyar TL’sinin pamuk ipliği sektöründe olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla artan kapasite ile birlikte, ithalattaki artış karşısında işletmelerin atıl kapasitede çalışmaya başladığı görülüyor. Ocak- Haziran döneminde pamuk ipliği ithalatı değer bazında yüzde 124,3 oranında artarak 707 milyon dolar değerinde gerçekleşmişti. Miktar bazında ise bu dönemde pamuk ipliği ithalatı 52,4 artarak 165 bin tona yükseldi. Bu dönemde pamuk ipliği dış ticaret açığı 221 milyon dolar değerine ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Buna tedbir olarak, menşe ve ithalat konularında önlem alınması gerektiği ifade ediliyor.” diye konuştu.
Başkan Keçeci’nin konuşmasının ardından, DSO Meclis Üyeleri kendi sektörleri hakkında mevcut durum değerlendirmelerini paylaştılar.