Başkan Zolan: “Denizli için tarihi bir gün”
Denizlililerin uzun yıllardır hayalini kurduğu, taş binalar olarak bilinen eski Endüstri Meslek Lisesi restorasyon çalışmalarının ardından Denizli Kent Müzesi olarak törenle açıldı. Aşırı yağış dolayısıyla Valilik Toplantı Salonu’nda yapılan törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Denizli Milletvekilleri Cahit Özkan, Şahin Tin ve Nilgün Ök, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve eşi Berrin Zolan ile davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Başkan Osman Zolan törenin açılış konuşmasında, uzun yıllardır arzu edilen bir güzelliğe ulaşmanın mutluğunu ve heyecanını yaşadıklarını belirterek, Bakan Ersoy’un Denizli’yi turizm kenti haline getirmek adına sağladığı güçlü desteklerden dolayı teşekkür etti. Kent müzelerinin bir şehrin belleğini, tarihini, kültürünü, ekonomisini ve geçmişini anlatan mekanlar olduğunu anlatan Başkan Zolan, “Kent belleği ve geçmişte yaşananların unutulmaması için kent müzemiz olmazsa olmazdı. Çok şükür bugün o güzelliğe kavuştuk. İstiyoruz ki yeni nesiller kentimizin öz benliğini, geçmişini ve kültürünü bilsin. Değerlerimizi kaybetmeden geleceğe bırakabilmek için kent müzemiz çok önemli. Ben bu konuda çok heyecanlıyım. İnşallah bu güçlü bir başlangıç olacak” dedi.
Başkan Zolan emek verenleri unutmadı
Kent Müzesi’nin ortaya çıkarılmasında emek veren Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zeybekci, Denizli Valisi Coşkun ile müzede yer alan eserlerin seçimi ve tanzimi konusunda görev yapan Danışma Kurulu üyeleri ile emek veren herkese tek tek teşekkür eden Başkan Zolan, binanın koruma altına alınması için çalışma yapan merhum mimar Cüneyt Zeytinci’yi de unutmadı. Müzenin açılışını “Denizli için tarihi bir gün” olarak nitelendiren Başkan Zolan sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerçekten tarihi bir gün, anlatmaya belki kelimeler yetmiyor. İnşallah başka güzelliklerimizi açmayı da Allah’ım bizlere nasip etsin. Kent Müzemiz şehrimize, geleceğimize hayırlı, uğurlu olsun.”
Denizli dünyanın en şanslı şehirlerinden biri
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci de, 2004 yılında Denizli'nin hizmetine talip olduğunda büyük hayalleri olan bir ekiple yola çıktıklarını belirterek, “O hayallerimizin her birini tek tek bugün hayata geçirdik. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. Denizli’nin dünyanın en şanslı şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Zeybekci, “Bizim hayalimiz Denizli'ye otoyol gelsin değildi. Bizim hayalimiz İzmir'den Antalya'nın otoyol ile birbirine bağlanması, yaklaşık 25 milyonluk turist potansiyelinin harekete geçmesi. Bu coğrafyada hareket eden turistlerin şehrimizde konaklaması ve ekonomi olarak da bunun tam orta yerinde olduğumuzun farkındaydık. Bizim hayalimiz Antalya ile İzmir'in hızlı trenle buluşmasıdır. Hayallerimizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun ise Denizli Kent Müzesi’nde Denizli’nin geçmişini ortaya yansıtan eserlerin hem dijital olarak hem de eserlerle sergileneceğini ifade etti. Kent Müzesi’nin Denizli’nin geçmişini unutturmayacağını ve köklü tarihinden gelen değerleri yeni nesillere aktararak bir tarih ve kültür merkezi olacağını belirten Vali Coşkun, emeği geçen herkese teşekkür ederek hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.
Denizli Kent Müzesi 1ay ücretsiz ziyaret edilebilecek
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Denizli Kent Müzesi’ni tüm vatandaşların 1 ay boyunca ücretsiz bir şekilde ziyaret edebileceğinin müjdesini vererek, “Denizli’nin gözbebeği Hierapolis’te ‘Geleceğe Miras’ çalışmalarımızı da yürütmekteyiz. Kararlıyız, kendi yüksek medeniyetimizin ve varisi olduğumuz Anadolu Medeniyetlerinin emaneti olan her bir kültür varlığını koruyacak, ihya edecek ve bizden sonraki kuşaklara aktararak nesiller boyu yaşatılmasını sağlayacağız. Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha Denizli Kent Müzesi'nin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah hem kültürel hem de turistik bir değer olarak Denizli'ye ciddi fayda sağlayacak ulusal ve uluslararası imajına katkıda bulunacaktır. Bu özel ihya ve inşa projesinin böylesi güzel bir esere dönüşmesinde emeği geçen bütün kurum ve şahıslara, müze üyelerimize, akademisyen ve araştırmacılara ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu. Konuşmanın ardından protokol Denizli Kent Müzesi’nin açılışını gerçekleştirerek bir süre eserleri inceledi.
Denizli Kent Müzesi
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Denizli Valiliği ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında 05 Şubat 2021’de imzalanan protokolle restorasyon çalışması başlayan Denizli Kent Müzesi, 1940’lı yıllarda Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi’nin uygulama birimleri olarak atölye binaları şeklinde inşa edildi. Erken Cumhuriyet Dönemi’nde inşa edilen Denizli Kent Müze’sinde restorasyon laboratuvarı, 3 adet çalışma ofisi, depo, hediyelik eşya, danışma ve bilet satış birimi bulunuyor. Projesi Efekta Mimarlik/Yüksek Mimar Kayhan Çakanel tarafından hazırlanan Denizli Kent Müzesi’nde 9 sergileme salonu yer alıyor. Buna göre; Kent Tarihi Salonu (2); Kentleşme ve Ticaret Salonu; Dokumacılık Salonu; Tarım ve Sanayi Salonu; Milli Mücadele Salonu; Denizli’de Müzik Salonu; Denizli’de Gündelik Yaşam Salonu ve Denizli’ de Resim Salonu’nun yanında müzede Denizli’de Müzecilik Koridoru; Denizli’de Flora Fauna Koridoru ve Denizli’nin İleri Gelenleri Koridoru bulunuyor.
Denizli Kent Müzesi Danışma Kurulu
Tarih öncesi çağlardan başlayarak İlk Çağ, Roma ve Bizans dönemlerini içine alan, Türklerin gelmesiyle birlikte ise tarihte yeni bir sayfa açan Denizli’nin sosyal, kültürel, tarihsel ve ekonomik olmak üzere tüm değerlerinin yer aldığı Denizli Kent Müzesi’nde sergilenen eserlerin seçimi ve tanzimi Denizli Kent Müzesi Danışma Kurulu tarafından yapıldı. Denizli Kent Müzesi Danışma Kurulu şu isimlerden oluştu: “PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Yeni Türk Dili Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümünden geleneksel sanatlar, el sanatları, Yörük dokumaları, halı ve kilim uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Koyuncu Okça, Sanat Tarihi Bölümü ve Aydın Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Üyesi ve sanat tarihi uzmanı Dr. Saim Cirtil, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Osmanlı Müesseleri ve Medeniyet Tarihi uzmanı Doç. Dr. Selim Parlaz, Denizli Müze Müdürlüğü’nde sanat tarihi uzmanı Savaş Gürbüz ile Mimar Süleyman Boz, Araştırmacı Yazar Mehmet Gökçe ve Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı.”