Kurban Bağışıyla İyilik Hareketine Katıl
Geçmişten günümüze kadar ulaşan ve bir insanlık görevi olarak görülen kurban bağışı, ihtiyaç sahiplerinin yanında olmanın en güzel yoludur. Kurban, halihazırda dinimizin farz kılınan ibadetlerinden biridir. Ancak ibadet olarak yılın sadece belirli bir döneminde yerine getirilirken, yıl boyu yapılan kurban ibadetleri bulunur. İster farz olan vacip kurbanı isterseniz de yılın her dönemi kesilen nafile kurbanlarınızı, bağış yoluyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirsiniz. Böylece hem dini görevinizi yerine getirebilir hem de ihtiyaç sahibi kişilere yardım eli olabilirsiniz. Kurban bağışıyla iyilik hareketinin bir parçası olarak, hiç tanımadığınız ancak açlıkla mücadele eden kişilerin yanında olabilirsiniz.
Dünya’nın pek çok ülkesinde açlıkla mücadele eden toplumlar vardır. Ancak Afrika, açlık, susuzluk, eğitim kıtlığı, sağlık sorunları ve daha pek çok yaşamsal sıkıntıyla mücadele etmektedir. Bu nedendir ki dünyanın en çok yardım edilen bölgesi olmasına rağmen, ihtiyaç her geçen gün devam etmektedir. Mis Darüsselam Derneği olarak başta Afrika bölgesi olması üzere yoksul din kardeşlerimizin yanında olarak insanlık görevimizi yerine getiriyoruz. Bununla beraber siz kıymetli hayırseverlerimizin bağışlarını da bölgeye ulaştırıyoruz.
Kurban Bağışı Nedir?
Allah-ü Teala’nın Müslümanlara farz kıldığı ibadetlerden biri olan kurban ibadeti, kişiler tarafından yerine getirilebileceği gibi bağış yoluyla da yapılabilir. Öyle ki Kur’an-ı Kerim’de de konuyla ilgili ayetler bulunmaktadır. Bunlardan biri de şu şekildedir;
“Siz hangi hayrı yapsanız ve hangi adakta bulunsanız, şüphesiz onu Allah bilir. Zalimlerin ise (gerçek ve samimi) yardımcıları yoktur.” (Bakara Sûresi, 2/270)
İslamiyet’te kurban, Allah’a yakınlaşmak manasına gelir. İbadet etmek niyetiyle belli cinsten hayvanın Allah’a şükretmek için kesilmesi ve bu amaçla kesilen hayvana denilir. Koyun, keçi veya sığır cinsinden hayvan kurban edilerek eti kişiler tarafından yenilir, derisinden de faydalanılır. Ancak kurbanı bunlardan ayıran temel özellik, onun Allah’ın rızasını kazanma ve isteklerine karşı boyun eğme amacı gütmelidir. Bu amaç doğrultusunda yapılan ibadetin uhrevi yönüdür. Kurban kesmenin bir de dünyevi tarafı da vardır. Allah’ın rızası ve şükrü kazanılmak amacıyla kesilen kurbanlık hayvanın eti ve derisi ziyan edilmeyecek ve azami ölçüde faydalanılacaktır.
Kurban Bağışı Çalışmaları Nasıl Yürütülüyor?
Dini bir ibadetin yanı sıra insani bir görev olarak kabul edilen kurban kesimi, herkes tarafından yapılamamaktadır. Herkesin maddi imkanları, kurban kesmeye yeterli gelmemektedir. Bu nedenle de herkesin sofrasında çoğu zaman et olmaz. Bu nedenle yapılan çalışmalar ve yürütülen projeler ile kurban bağışı organizasyonları yaygınlaşmıştır. Bu çalışmaların temel amacı, herkesin hanesine et girmesidir. Pek çok dernek ve sivil toplum kuruluşu, bu konuda çalışmaları yaygınlaştırma amacıyla hareket etmeye başlamıştır. Kurban bağışı organizasyonları yapmak için gerekli evraklara sahip olan dernekler aracılığıyla, bağışlar yapılır.
Yalnızca ülkemizde değil yurtdışı kurban bağışı organizasyonları ile de yoksullukla mücadele eden din kardeşlerimize ulaşabilirsiniz. Özellikle de zor zamanlar geçiren ve kıtlıkla mücadele eden Afrika halkına yardımda bulunabilirsiniz. Ülkemizde yurtdışı kurban bağışı söz konusu olduğunda Afrika kurban bağışı yaygınlıkla tercih edilir. Yurtdışı bağışlarında dış ülke bağlantıları da son derece önemlidir. Devlet desteği, büyükelçilik izinleri ya da Afrika’nın yasal gereklilikleri araştırılarak en uygun şekilde işlemler gerçekleştirilir. Vekalet yoluyla bağışladığınız kurbanlar, bölgede kesilir ve dağıtımları yapılır. Videolu görüntüler ile kesimin gerçekleştiği hayırsever kişilere bildirilir.
Nasıl Kurban Bağışı Yapabilirim?
Kurban bağışı organizasyonlarına dahil olmak isteyenler, nasıl kurban bağışı yapabilirim? sorusuna karşılık aramaktadır. Bu bağlamda kurban bağışını nasıl yapacağınız hakkında bilgi edinerek en doğru adımlarla ilerleyebilirsiniz. Kurban bağışı, kurban vasfı taşıyan hayvanların Allah rızası için kesilip, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasıdır. Kurban bağışı yapan resmi kurum ve kuruluşlar aracılığıyla yurtiçinde veya yurtdışında yapılan bağış organizasyonlarına dahil olabilirsiniz. Böylece gerçek ihtiyaç sahiplerine güven ve kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Organizasyonların gerçekleşmesi için öncelikle bağışlar toplanır. Ardından bölgede yapılan çalışmalar sonrasında kurbanlıklar alınır. Bağışta bulunan kişiden alınan vekalet ile beraber kurban kesimi gerçekleşir. Kurban kesilirken ve dağıtımı yapılırken çekilen videolar ile bağışta bulunan kişiler bilgilendirilir. Kesilen kurbanlar, bölge şartlarına uygun şekilde paylara ayrılır ve ilim talebelerine, yoksullara, kimsesiz ve ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırılır. Güven ve şeffaflık ile yürütülen bağış süreci ile binlerce din kardeşimizin gönlünde umut olmak mümkündür.
Kaynak: https://www.misdarder.org.tr/kurban-bagisi/