Çameli'nin coğrafi işaretli cevizinde hasat sona erdi

ÇAMELİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 16.11.2022 - 14:12, Güncelleme: 16.11.2022 - 14:12
 

Çameli'nin coğrafi işaretli cevizinde hasat sona erdi

Denizli’de havası ve yüksek rakımda yetişmesi nedeniyle farklı bir damak lezzeti olan Çameli cevizinin hasadı tamamlandı. Geçen yıla oranla hasadın bol, ürünlerin kaliteli olması çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Denizli’nin Çameli ilçe genelinde 15 bin dönüm arazide bin 100 ceviz üreticisi bu seneki hasadını tamamladı. Denizli Büyükşehir Belediyesi destekleri Çameli Belediyesi işbirliği ile 2014 yılından bu zamana kadar 200 bin ceviz fidanı dağıtılan üreticiler, bu yıl yaklaşık 3 bin ton rekolte elde etti. Geleneksek yöntemlerle uzun sırıklar yardımıyla silkelenerek yere düşürülen cevizlerin yanı sıra, büyük bahçelerde ise teknolojik tarım aletleri kullanılarak hasat gerçekleştiriliyor. Bir süre beklettirilen cevizler özel makineler ya da el yardımı ile yeşil kabuklarından ayrıştırılıyor. Ceviz ağaçları büyüklüğüne göre 20 ila 100 kilo mahsul veriyor. TALEP YÜKSEK İşlemler sonrasında bir iki hafta kurumaya bırakılan cevizlerin bir kısmı kışın tüketilmek üzere ayrılırken, çoğunluğu ise Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Mevsim ve bereketli toprakları ile doğal yetişen cevizler; kalitesi, aroması ve lezzeti ile diğer cevizlerden ayrılıyor, daha çok talep görüyor. Gölgede kuruyan cevizler ise güneşte kurutulanlara oranla içerisinde daha çok aroma ve yağ barındırıyor. “BİR BEBEK GİBİ YETİŞTİRİLEN CEVİZİN ZAHMETİ DE ÇOK” Cevizin bir bebek gibi yetiştirildiğini belirten üretici Mehmet Genç, “Cevizin hasadından sonra cevizin kış bakımına geçilecek. 2-3 ay sonra bordo bulamacını atacağız. Mart ayın da budama işlemine geçilecek. Yine onun arkasından ilaçlama dönemleri başlıyor. 3 defa kurt ilacı veriyoruz. Bunun yanında diğer hastalıklar zuhur ederse o hastalıklara karşı da yine ilaç kullanmak zorunda kalıyoruz” dedi. "BİR TENEKE CEVİZ 450 LİRAYA SATILIYOR" Çiftçi Mehmet Genç ise “Cevizleri hasat etmeye Ekim ayının ikinci haftası itibariyle başlıyoruz. Yağmur yağarsa işimiz daha da kolaylaşıyor, cevizler daha erken açıldığından dolayı daha kolay düşüyor. Makineyle hasat yapıyoruz. Cevizlerimizin gelecek sene gözleri kırılmaması için. Cevizlerimizi silktikten sonra sulu soyma makinesiyle soyup gölgede kurutuyoruz. Güneşte de kuruyor tabi ceviz. Fakat iç aroması yağı uçucu olduğundan dolayı güneşte tadı bozuluyor ve iç rengi daha sarımsı oluyor. Gölgede kurutulduğunda daha beyaz oluyor ve satışa daha iyi gidiyor” dedi.
Denizli’de havası ve yüksek rakımda yetişmesi nedeniyle farklı bir damak lezzeti olan Çameli cevizinin hasadı tamamlandı. Geçen yıla oranla hasadın bol, ürünlerin kaliteli olması çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Denizli’nin Çameli ilçe genelinde 15 bin dönüm arazide bin 100 ceviz üreticisi bu seneki hasadını tamamladı. Denizli Büyükşehir Belediyesi destekleri Çameli Belediyesi işbirliği ile 2014 yılından bu zamana kadar 200 bin ceviz fidanı dağıtılan üreticiler, bu yıl yaklaşık 3 bin ton rekolte elde etti. Geleneksek yöntemlerle uzun sırıklar yardımıyla silkelenerek yere düşürülen cevizlerin yanı sıra, büyük bahçelerde ise teknolojik tarım aletleri kullanılarak hasat gerçekleştiriliyor. Bir süre beklettirilen cevizler özel makineler ya da el yardımı ile yeşil kabuklarından ayrıştırılıyor. Ceviz ağaçları büyüklüğüne göre 20 ila 100 kilo mahsul veriyor.



TALEP YÜKSEK
İşlemler sonrasında bir iki hafta kurumaya bırakılan cevizlerin bir kısmı kışın tüketilmek üzere ayrılırken, çoğunluğu ise Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Mevsim ve bereketli toprakları ile doğal yetişen cevizler; kalitesi, aroması ve lezzeti ile diğer cevizlerden ayrılıyor, daha çok talep görüyor. Gölgede kuruyan cevizler ise güneşte kurutulanlara oranla içerisinde daha çok aroma ve yağ barındırıyor.



“BİR BEBEK GİBİ YETİŞTİRİLEN CEVİZİN ZAHMETİ DE ÇOK”
Cevizin bir bebek gibi yetiştirildiğini belirten üretici Mehmet Genç, “Cevizin hasadından sonra cevizin kış bakımına geçilecek. 2-3 ay sonra bordo bulamacını atacağız. Mart ayın da budama işlemine geçilecek. Yine onun arkasından ilaçlama dönemleri başlıyor. 3 defa kurt ilacı veriyoruz. Bunun yanında diğer hastalıklar zuhur ederse o hastalıklara karşı da yine ilaç kullanmak zorunda kalıyoruz” dedi.



"BİR TENEKE CEVİZ 450 LİRAYA SATILIYOR"
Çiftçi Mehmet Genç ise “Cevizleri hasat etmeye Ekim ayının ikinci haftası itibariyle başlıyoruz. Yağmur yağarsa işimiz daha da kolaylaşıyor, cevizler daha erken açıldığından dolayı daha kolay düşüyor. Makineyle hasat yapıyoruz. Cevizlerimizin gelecek sene gözleri kırılmaması için. Cevizlerimizi silktikten sonra sulu soyma makinesiyle soyup gölgede kurutuyoruz. Güneşte de kuruyor tabi ceviz. Fakat iç aroması yağı uçucu olduğundan dolayı güneşte tadı bozuluyor ve iç rengi daha sarımsı oluyor. Gölgede kurutulduğunda daha beyaz oluyor ve satışa daha iyi gidiyor” dedi.

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
islami sohbetler sohbet elektronik sigara omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet emlak seviye 5 mutfak lavabo tıkanıklığı açma özellikleri su böreği sipariş galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı dijital pazarlama ajansı İstanbul evden eve nakliyat