Denizli'den Felsefe Olimpiyatlarına Damga

BİLİM 17.12.2018 - 15:56, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Denizli'den Felsefe Olimpiyatlarına Damga

Türkiye Felsefe Kurumu Derneği tarafından düzenlenen 23. Türkiye Liseler Arası Felsefe Olimpiyatları sonuçları açıklandı. Felsefe Olimpiyatları bölge komisyon başkanı Dr. Yüksel Marım, "2. Aralık Pazar günü öğrencilerimize üç soru alıntı verildi. Öğrencilerimiz bu üç alıntıdan birini seçerek deneme yazdılar. Ulusal jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucuna göre, Denizli Aydem Fen Lisesi öğrencisi Barış Bahri Doğan Türkiye sekizincisi, Özel PEV Okulları Fen Lisesi öğrencisi Erdoğan Kocabaş Türkiye kırk sekizincisi ve Hilmi Özcan Anadolu Lisesi öğrencisi Ceren Su Ayan Türkiye kır dokuzuncusu olmuştur. Ayrıca Aydem Fen Lisesi öğrencisi Barış Bahri Doğan önümüzdeki günlerde yabancı dil sınavına alınacak. Başarılı olursa ülkemizi Mayıs ayında İtalya'nın Roma kentinde yapılacak uluslararası olimpiyatlarda ülkemizi temsil edecek. Dereceye giren okullarımızın yöneticilerini, felsefe öğretmenlerini ve öğrencilerini kutluyorum" dedi. Öğrencilere verilen Alıntılar: 1. “Bizim dünyamıza damgasını vuran şey hızıdır: tarihsel değişimin hızı, teknik değişimin hızı, aktarımın hızı, hatta insanların birbiriyle bağlantılar kurma hızı… Şeyler, imajlar ve ilişkiler böylesine çabuk dolaşıma girdiği içindir ki, bu tutarsızlığın kapsamını ölçecek zamanımız bile yoktur. Hız tutarsızlığın maskesidir.” A. Badiou, Sonsuz Düşünce, Çev. Işık Ergüden-Tuncay Birkan, Metis Yayınları, İstanbul 2016, 3. basım, s. 21. 2.“Bana her şeyi açıklayan öğretilerin aynı zamanda beni zayıflatmalarının nedenini şimdi anlıyorum. Kendi yaşamımın ağırlığından kurtarıyorlar beni; oysa onu yalnız başıma taşımam gerek.” Camus, Sisifos Söyleni, Çev. Tahsin Yücel, Can Yayınları, İstanbul 1998, 6. basım, s. 62. 3. Kriz, gelişmenin en temel kaynağıdır. Günümüzde bilimler ve felsefe çağa yayılan, tek tek yaşamaları doğrudan ya da dolaylı etkileyen bir krizin merkezinde bulunuyorlarsa, bu, yeni bir başlangıcın için için hazırlandığını düşündürmektedir. (…) Böyle durumlarda insanlar bıkkınlıkla durup, kendilerini avutup oyalayacak ve zamanı sıkıntısız geçirecekleri kaçışlara girebilirler. Oysa bireye düşen, beklemekten öte bilgiye inançla bağlanıp uğraşmaktır. Yani tam da felsefe yapacak zamandayız. Atilla Erdemli, Mitostan Felsefeye Ayrıntı Yayınları, İstanbul 2015, s. 220  

Türkiye Felsefe Kurumu Derneği tarafından düzenlenen 23. Türkiye Liseler Arası Felsefe Olimpiyatları sonuçları açıklandı.

Felsefe Olimpiyatları bölge komisyon başkanı Dr. Yüksel Marım, "2. Aralık Pazar günü öğrencilerimize üç soru alıntı verildi. Öğrencilerimiz bu üç alıntıdan birini seçerek deneme yazdılar. Ulusal jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucuna göre, Denizli Aydem Fen Lisesi öğrencisi Barış Bahri Doğan Türkiye sekizincisi, Özel PEV Okulları Fen Lisesi öğrencisi Erdoğan Kocabaş Türkiye kırk sekizincisi ve Hilmi Özcan Anadolu Lisesi öğrencisi Ceren Su Ayan Türkiye kır dokuzuncusu olmuştur. Ayrıca Aydem Fen Lisesi öğrencisi Barış Bahri Doğan önümüzdeki günlerde yabancı dil sınavına alınacak. Başarılı olursa ülkemizi Mayıs ayında İtalya'nın Roma kentinde yapılacak uluslararası olimpiyatlarda ülkemizi temsil edecek. Dereceye giren okullarımızın yöneticilerini, felsefe öğretmenlerini ve öğrencilerini kutluyorum" dedi.

Öğrencilere verilen Alıntılar:

1. “Bizim dünyamıza damgasını vuran şey hızıdır: tarihsel değişimin hızı, teknik değişimin hızı, aktarımın hızı, hatta insanların birbiriyle bağlantılar kurma hızı… Şeyler, imajlar ve ilişkiler böylesine çabuk dolaşıma girdiği içindir ki, bu tutarsızlığın kapsamını ölçecek zamanımız bile yoktur. Hız tutarsızlığın maskesidir.”

A. Badiou, Sonsuz Düşünce, Çev. Işık Ergüden-Tuncay Birkan, Metis Yayınları, İstanbul 2016, 3. basım, s. 21.

2.“Bana her şeyi açıklayan öğretilerin aynı zamanda beni zayıflatmalarının nedenini şimdi anlıyorum. Kendi yaşamımın ağırlığından kurtarıyorlar beni; oysa onu yalnız başıma taşımam gerek.” Camus, Sisifos Söyleni, Çev. Tahsin Yücel, Can Yayınları, İstanbul 1998, 6. basım, s. 62.

3. Kriz, gelişmenin en temel kaynağıdır. Günümüzde bilimler ve felsefe çağa yayılan, tek tek yaşamaları doğrudan ya da dolaylı etkileyen bir krizin merkezinde bulunuyorlarsa, bu, yeni bir başlangıcın için için hazırlandığını düşündürmektedir. (…) Böyle durumlarda insanlar bıkkınlıkla durup, kendilerini avutup oyalayacak ve zamanı sıkıntısız geçirecekleri kaçışlara

girebilirler. Oysa bireye düşen, beklemekten öte bilgiye inançla bağlanıp uğraşmaktır. Yani tam da felsefe yapacak zamandayız.

Atilla Erdemli, Mitostan Felsefeye Ayrıntı Yayınları, İstanbul 2015, s. 220

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.