Gemi Kiralama Nasıl Yapılır?
Gemi Kiralama Nasıl Yapılır?
İnsanlığın ihtiyaçları, yaşam kalitesi ve refah düzeyi için vazgeçilmez bir unsur olan dünya ticaretinin olmazsa olmazı ise, çok uzun kıtalararası mesafelerde, büyük hacimlerde en ucuz yük taşımacılığı için tek seçenek olan denizyolu taşımacılığıdır.
İnsanlığın ihtiyaçları, yaşam kalitesi ve refah düzeyi için vazgeçilmez bir unsur olan dünya ticaretinin olmazsa olmazı ise, çok uzun kıtalararası mesafelerde, büyük hacimlerde en ucuz yük taşımacılığı için tek seçenek olan denizyolu taşımacılığıdır.
Gemi kiralama üzerine kayda alınmaya değer sözleşmeler bulunuyor. Bu sözleşmeler sayesinde iş insanları güvenli bir şekilde gemi kiralayabiliyor.
Deniz yolu taşımacılığı hizmetin devamlılığına göre tramp ve liner taşımacılık olarak iki grup altında toplanıyor. Düzenli hat taşımacılığı olarak da bilinen liner taşımacılıkta gemiler önceden yapılan bir program dahilinde belirli zamanlarda belirlenen limanlara uğrak yaparak aynı hat üzerinde konteyner taşımaktadırlar. Tramp taşımacılıkta büyük ağırlıklarda dökme yük, kuru yük, petrol ve petrol ürünleri, doğal gaz ve diğerleri olarak sınıflandırılabilen yükler taşınıyor. Liner taşımacılığında ‘’hizmet’’ konusu ele alınırken, tramp taşımacılığında ise‘’yük’’ ele alınmaktadır. Armatör kelimesi Fransızcadan günümüze kadar gelen bir kelime olup, asıl kullanılması gereken ‘’donatan’’ kelimesidir, ancak sektörde armatör kelimesi yer almaktadır. Türk Ticaret Kanunu 1061. Maddede yer alan ‘’Donatan gemisini menfaat sağlamak amacıyla suda kullanan gemi malikine denir’’ şeklinde ifade etmiştir. Donatan sahip olduğu bütün gemileri tamamen kendisi işletebileceği gibi, bir anlaşma ile ticari veya teknik işletmeciliği konusunda başka bir şirketi yetkili kılabilir. Bu firmalar gemi işletmecisi olarak adlandırılır. Taşıyanın gemi ve yük ile ilgili sorumlulukları bulunuyor.
Gemi ile ilgili sorumlulukları;
- Güvenli ve selayetli seyir yapabilmek için gemi ile ilgili lazım olan fiziksel koşulları sağlamak.
- Gemiyi uluslararası konvensiyon ve standartlara uygun bir şekilde hazır hale getirmek.
- Taşıma sözleşmesindeki koşulları yerine getirmek.
- Taşıma sözleşmesinde belirtilen konçello adlı geminin yükleme limanına varmasını ve yüke hazır hale gelmesine yardımcı olmak.
- Yükleme operasyonunu geciktirmeyecek özelliklere geminin sahip olmasını sağlamak.
Yük ile ilgili sorumlulukları;
1- Ambar veya tankların yüke hazır hale gelmesi için temizlik, yıkama ve boya gibi gerekli işlemleri yüke hasar gelmemesi açısından zamanında ve hasarsız tamamlamak.
2- Yükün gemiye dengeli bir biçimde istiflenmesini (düzenlenmesini) sağlamak.
3- Yükün denizdeki olumsuz şartlara karşı hasar almaması için ve gemi dengesinin olumsuz etkilenmemesi için uluslararası kurallara uygun bir biçimde laşhing yapılmasını sağlamak.
4- Ambardaki ve tanktaki yükü güven açısından gözetlemek.
Denizli HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.