'Mavi Balina' Oyunu İntihara Sürüklüyor
'Mavi Balina' Oyunu İntihara Sürüklüyor
İnternet üzerinden bu oyunu oynayanlar verilen görevleri yerine getirdikten sonra intihar ediyor.
Bilgisayar oyunları artık göz ve beden sağlığını tehdit etmekten çıktı, insanların ruhsal dünyalarına da etki etmeye başladı. Özellikle batı menşeli oyunlarda İslam ve Türk düşmanlığı oyunların içerisine yerleştirilen subliminal mesajlarla genç beyinlere enjekte edilirken, son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz internetten oynanan ‘Mavi balina’ adlı oyun ise insanların ruhsal dengesini bozarak intihar etmelerine neden oluyor.
KENDİSİNİ DOĞALGAZ BORUSUNA ASTI
Geçtiğimiz 6 aylık süreçte 130 intihar vakasının bu oyunla ilişkisi olduğunu düşünülüyor. Söz konusu oyun Türkiye'de son dönemde 142 gencin hayatına mâl oldu. Bu oyunu oynayan ve Almanya'da yaşayan Türk genci Furkan Şen trajik bir şekilde hayatına son verdi.
Son olarak Ordu’nun Altınordu ilçesinde ‘Mavi Balina’ oyununu oynayan İbrahim Can Duman, intihar etti. 17 yaşındaki gencin oyundaki bir görevi yerine getirmek için kendini doğalgaz borusuna astığı öğrenildi.
KURBANLARINI ‘BİYOLOJİK ATIK’ OLARAK NİTELEDİ
Peki insanları bu denli etkisi altına alan ve son görev olarak verdiği intihar talimatı ile yüzlerce gencin ölümüne sebep olan ‘Mavi balina’ oyunu nedir? Aileler çocuklarını bu oyundan nasıl koruyabilir?
Oyunun 22 yaşındaki kurucusu Philipp Budeikin, Rusya'da çıkarıldığı mahkemece 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Budeikin, çıkarıldığı duruşmada kurbanlarını ‘biyolojik atıklar’ olarak nitelemiş ve toplumda temizlik yaptığını savunmuştu. Ancak kurucusu tutuklansa da oyun halâ can almaya devam ediyor.
50.GÖREVİN SONUNDA ÖLMELERİ İSTENİYOR
Oyunu oynamaya başlayan kişilere öncelikle 50 görev veriliyor. Oyunun yöneticileri, kasten gece yapılması istenen ürkütücü görevler vererek kullanıcıların ruh sağlığını bozuyor. Verilen bu talimatların yerine getirilmesinin ardından sonunda oyuncunun kendi hayatına son vermesi isteniyor. Oyunun etkisine girenler de bu talimatı yerine getirerek ya kendisini asarak ya da yüksek bir yerden atlayarak intihar ediyor.
Söz konusu oyunun 2 yıl önce Rus sosyal medyası üzerinden yayıldığı belirtiliyor. Oyunda verilen 50 görev 50 gün boyunca yerine getiriliyor. 50. günün sonunda ise oyunu oynayan kişi kendi canını alıyor.
Oyunun görevleri arasında kendini sakatlamadan parmağına iğne batırmaya korku filmleri izlemeden yüksek bir yerden atlamaya kadar korkunç ve tuhaf eylemler var.
Oyunu yöneten kişilerin, oyunu bir kere oynamaya başlayan kullanıcıların kişisel bilgilerini ele geçirdikleri ve kurbanlarına bu yolla şantaj yaparak oyunda kalmaya zorladıkları iddia ediliyor.
ABD ve birçok Avrupa ülkesinde ebeveynlere çocuklarına dikkat etmeleri konusunda uyarılar yayınlamaya başladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), geçtiğimiz günlerde ’Mavi Balina’ ile ilgili tespitlerini paylaşmıştı. Buna göre oyunun çocuklara ulaşma sürecinde sosyal medya önemli bir rol oynuyor. Sosyal medya gibi ortamlarda oyunun yöneticisi tarafından gizlice gönderilen linklerle çocuklar bu bataklığın içerisine çekiliyor.
Oyunun sabit bir adresi olmadığı için engellenmesine yönelik bir uygulama henüz yapılabilmiş değil. Çünkü oyun özel linkler paylaşılarak yaygınlaştırılıyor.
Aileler ‘Mavi Balina’ oyununa karşı çocuklarını nasıl korumalı?
-Çocuklarınınız bilgisayar ve internet ortamında oynadıkları oyunları takip edin. Çocuğunuzun sizin seçtiğiniz oyunları oynamasını sağlayın. Ayrıca oynanan oyunlar çocukların yaşlarına uygun olmalı.
-Eğer çocuğunuz internette ve bilgisayar başında uzun süre geçiriyorsa bu sürenin sınırlandırılması gerekir. İnternet bağlantılarını kontrol ederek çocuğunuzun hangi sitelere hangi zamanda girdiğini takip edebilirsiniz.
-Özellikle gece saatlerinde çocuklar bilgisayar başında yalnız bırakılmamalı.
-Sosyal medyada çocuklarınıza arkadaşlık ederek, internette ne yapıp ettiğinden haberdar olabilirsiniz.
-İnternet ortamında yabancılara karşı dikkatli olunması bu kişilerin tehlikeli olabilecekleri konusunda çocuklar bilinçlendirilmeli.
-Aileler gerektiği takdirde bu konuda işin uzmanından destek almalı.
-Çocuklar bilgisayar başında zaman geçirmek yerine sosyal aktivitelere yönlendirmeli.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.