Mesleki Eğitimde Okul-Sektör İş Birliği Artıyor
Mesleki Eğitimde Okul-Sektör İş Birliği Artıyor
Denizli’de mesleki eğitimde kalitenin artırılması mesleki eğitim görmekte olan öğrencilerin iş yerlerindeki teknolojik yenilikleri yerinde görüp takip edebilmeleri mesleki eğitimde okul ve sektör arasında uyumlu bir eğitimin sağlanması amacıyla okul sektör işbirliği protokollerinin üçüncüsü Vali Hasan Karahan’ın katıldığı tören ile gerçekleştirildi.
Merkezefendi Bereketler Toplantı ve Sergi Salonunda gerçekleştirilen protokol imza törenine; Vali Hasan Karahan, 11. Komando Tugay Komutan Vekili Piyade Albay Bilal Öztürk, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, Denizli Adalet Komisyon Başkanı Halil Ortaköy, İdare Mahkemesi Başkanı Tamer Taşpınar, Vergi İdare Mahkemesi Başkanı Ali Akdemir, Merkezefendi Kaymakamı Dr. Adem Uslu, İl Jandarma Komutanı J.Albay Metin Düz, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Başsavcı Vekili Vedat Kadir Özen, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, GEKA Genel Sekreter V. Özgür Akdoğan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş adamları, sanayiciler, ilçe milli eğitim müdürleri ve mesleki eğitim okul müdürleri katıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye Mesleki ve Teknik Eğitim Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2018-2023) ve vizyon 2023 doğrultusunda mesleki eğitim vermekte olan 26 okul ile 82 kurum/sektör temsilcileri arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Protokol imza töreninin açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz; “Bakanlığımızın 2023 eğitim vizyonunda yer alan Mesleki ve Teknik Eğitimde Eğitim-İstihdam-Üretim İlişkisi Güçlendirilmesi kapsamında bugün burada toplanmış bulunuyoruz.
Bu kapsamda Müdürlüğümüz ile Sektör temsilcileri arasında 2017 yılında 60, 2018 yılında 43 olmak üzere bu güne kadar toplam 103 protokol imzalanmış ve okullarımızda uygulanmaktadır.
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Türkiye’deki sektör liderleri ile yoğun bir şekilde öğrenciler siz sanayicilere geldikleri zaman siz onları bir daha eğitmek, yeni teknolojilere adapte edebilmek için onları şimdi kullandığınız araç, gereçlere uyumlu hale getirebilmek için tekrar eğitmek zorunda kalıyordunuz. Buna karşı geliştirdiğimiz formül, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerini sektörle birlikte yapalım, sanayicilerimiz bu işin içinde olsunlar, onlar da ellerini taşın altına koysunlar' dedik. Sektörün mutlaka Milli Eğitimle bu konuda organik bir iş birliği içinde olmasının çalışmalarını başlatmıştık.
Biraz sonra imzalayacağımız protokoller, okullar, laboratuvarlar, öğretmenlerin eğitimi açısından ve daha birçok açıdan çok önemli. Projenin takibi konusunda hepimiz üstümüze düşeni yaparsak, mesleki ve teknik eğitimde 'ara eleman' ifadesinin kalktığını göreceğiz. Biz artık 'aranan eleman' demek istiyoruz, 'ara eleman' demek istemiyoruz. Bunu eğer bütün arkadaşlar kullanırsa ve değerlendirirse, çocuklarımızın mesleki ve teknik okullarımızı algılamasında bir dönüşüm ortaya çıkacaktır.
Onun için mesleki teknik eğitim kurumlarımızda her türlü imalat sanayinde olduğu gibi hizmet sektörüne de mesleki becerilere sahip özgüveni tam, donanımlı, bilinçli bireyler yetiştirmek için tüm eğitim çalışanlarımızla birlikte hayırseverlerimizin de destekleriyle yoğun gayret gösterilmektedir.
Denizli eğitim, sanayi, turizm, tarım ve ihracatta da ülkemiz illeri arasında ilk sıralarda yer alması nedeniyle; Denizli Milli Eğitim camiası olarak hayırseverlerimizle, meslek odalarımız ve işletmelerimizle birlikte işbirliğine dayalı, daha çok çaba sarf etmenin heyecanı, sorumluluğu ve bilinci içerisinde olduğumuzu belirtmek istiyorum.
İş dünyamızın değerli duayenleri, kıymetli katılımcılar; Biz İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak inanıyoruz ki hep beraber el ele vererek ülkemizi Mesleki Eğitimde çok iyi bir şekilde bilgi, beceri, teknolojik donanımlarla donanmış, kalifiye elemanları yetiştirerek iş dünyamızın lokomotifi olan sizlerin ihtiyacını karşılayacak ve ülkemizde lisans mezunu olupta yanlış eğitim alan simitçi…boyacı..şoför…gibi eğitim zayiatlarının da önüne geçeceğimizden eminim. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor ve vereceğiniz destek için şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Vali Hasan Karahan yaptığı konuşmasında; “2017 yılında başladığımız sanayi ve eğitim işbirliği protokollerinin bir yenisini de bugün burada imzalıyoruz. Denizli eğitimde iyi bir noktada. Bunun sonucu olarak sanayide, tarımda, turizmde ve hayatın hemen her alanında iyi bir noktada. Bu da eğitimin kalitesi, eğitime olan ilgi alaka ve gönüllü destekle oluyor. Bu desteğin devam edeceğine inanıyoruz. Bizleri burada yalnız bırakmadığınız ve katılımınızdan dolayı teşekkür ederim. Dünyanın geçmiş tarihine baktığımızda Peygamberler yaşadıkları dönemde aynı zamanda bir mesleğin piridir. Osmanlı padişahlarının her birinin birer sanatı vardır. Kimisi marangoz kimisi kuyumcudur. 2020 Türkiye’sinde meslek denilince akla ya doktorluk yada hakim, savcılık geliyor. Devlete dayanan bir meslek sahibi olmanın dönemi geçti. Çok çeşitli meslekler var. Çocuklarımızı geleceğe yönelik hazırlamalıyız. Bu konuda Denizlimizin öncü olacağına inanıyoruz. Bugünkü işbirliği imza törenimizde bunun en güzel bir örneğidir. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Denizlimizin geleceği parlak ve önü açıktır. Çünkü Denizli çalışarak, üreterek ve alın teri ile kazanmayı seven bir şehir. Bununda bereketli olduğuna inanıyoruz. İşbirliği protokolümüz hayırlı olsun” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından Valimiz Hasan Karahan ve protokol üyeleri ile iş adamları arasında protokol imzaları atıldı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.