PAÜ’de kiralama skandalı; İhalesiz verilen taşınmazların giderini bile üniversite ödemiş

GÜNDEM (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 23.09.2024 - 20:56, Güncelleme: 23.09.2024 - 20:56
 

PAÜ’de kiralama skandalı; İhalesiz verilen taşınmazların giderini bile üniversite ödemiş

Pamukkale Üniversitesi’nde (PAÜ) yapılan Sayıştay denetiminde, büyük maddi getirisi olan taşınmazların ihale yapılmadan iktisadi işletmeye verildiği; bedel alınmayan bu yerlerin elektrik, su ve doğalgaz giderlerinin de üniversite bütçesinden karşılandığı belirlendi.

Sayıştay tarafından PAÜ’de yapılan denetimde, üniversiteye ait taşınmazların usulsüz şekilde PAÜ bünyesinde kurulan iktisadi işletmeye kiralandığı, kiralamanın ihalesiz gerçekleştiği, kiralamadan herhangi bir bedel alınmadığı gibi bazı giderlerin de üniversite bütçesinden karşılandığı ortaya çıktı. Sayıştay denetçileri, ihalesiz verilen yerlerin her gün binlerce aracın konulduğu otopark ile hastane kantini, kafeteryalar ve konukevi olduğunu belirledi. Taşınmaza ait bazı giderlerin İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı kanalıyla üniversite özel bütçesinden ödendiğini tespit edildi. Sayıştay raporunda, üniversiteye ait taşınmazlarının kiralanmasına yönelik işlemlerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu çerçevesinde düzenlendiğine dikkat çekilerek, yasanın "kapsam" başlıklı 1’inci maddesinde "Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin, özel idare ve belediyelerin alım, satım, hizmet, yapım, kira, trampa, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ve taşıma işleri bu kanunda yazılı hükümlere göre yürütülür" denildiği anımsatıldı. Yönetimin yanıtı yeterli bulunmadı Yapılan tespitlerle ilgili olarak üniversite yönetiminin verdiği cevapta; “Kantin ve kafeterya alanları için 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde hazırlanmış olan ve Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesinin taraf olduğu bir kiralama sözleşmesi bulunduğu, yerleşke araç girişlerinin kontrol altına alınması ve yerleşke güvenliğinin sağlanması amacıyla otoparkların işletilmesi konusunda üniversite ile iktisadi işletme arasında protokol imzalandığı, Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesi tarafından işletilmekte olan kantin ve kafeteryalar ile üniversite konukevinin elektrik tüketimine ilişkin borcunun ödendiği” belirtildi. PAÜ tarafından verilen cevapla ilgili olarak ise “Her ne kadar idare tarafından söz konusu yerlerin kiralanmasının 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde yürütüldüğü ifade edilmiş ise de, bulgu konusu yapılan alanlar ihalesiz olarak bir protokol çerçevesinde kullandırıldığı ve halen elektrik kullanımı bedelinin alınmadığı alanlar bulunduğundan yapılan açıklamalar mevzuat gerekliliklerini karşılamamaktadır” şeklindeki ifade raporda yer aldı.
Pamukkale Üniversitesi’nde (PAÜ) yapılan Sayıştay denetiminde, büyük maddi getirisi olan taşınmazların ihale yapılmadan iktisadi işletmeye verildiği; bedel alınmayan bu yerlerin elektrik, su ve doğalgaz giderlerinin de üniversite bütçesinden karşılandığı belirlendi.

Sayıştay tarafından PAÜ’de yapılan denetimde, üniversiteye ait taşınmazların usulsüz şekilde PAÜ bünyesinde kurulan iktisadi işletmeye kiralandığı, kiralamanın ihalesiz gerçekleştiği, kiralamadan herhangi bir bedel alınmadığı gibi bazı giderlerin de üniversite bütçesinden karşılandığı ortaya çıktı. Sayıştay denetçileri, ihalesiz verilen yerlerin her gün binlerce aracın konulduğu otopark ile hastane kantini, kafeteryalar ve konukevi olduğunu belirledi. Taşınmaza ait bazı giderlerin İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı kanalıyla üniversite özel bütçesinden ödendiğini tespit edildi.

Sayıştay raporunda, üniversiteye ait taşınmazlarının kiralanmasına yönelik işlemlerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu çerçevesinde düzenlendiğine dikkat çekilerek, yasanın "kapsam" başlıklı 1’inci maddesinde "Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin, özel idare ve belediyelerin alım, satım, hizmet, yapım, kira, trampa, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ve taşıma işleri bu kanunda yazılı hükümlere göre yürütülür" denildiği anımsatıldı.

Yönetimin yanıtı yeterli bulunmadı

Yapılan tespitlerle ilgili olarak üniversite yönetiminin verdiği cevapta; “Kantin ve kafeterya alanları için 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde hazırlanmış olan ve Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesinin taraf olduğu bir kiralama sözleşmesi bulunduğu, yerleşke araç girişlerinin kontrol altına alınması ve yerleşke güvenliğinin sağlanması amacıyla otoparkların işletilmesi konusunda üniversite ile iktisadi işletme arasında protokol imzalandığı, Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesi tarafından işletilmekte olan kantin ve kafeteryalar ile üniversite konukevinin elektrik tüketimine ilişkin borcunun ödendiği” belirtildi.

PAÜ tarafından verilen cevapla ilgili olarak ise “Her ne kadar idare tarafından söz konusu yerlerin kiralanmasının 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde yürütüldüğü ifade edilmiş ise de, bulgu konusu yapılan alanlar ihalesiz olarak bir protokol çerçevesinde kullandırıldığı ve halen elektrik kullanımı bedelinin alınmadığı alanlar bulunduğundan yapılan açıklamalar mevzuat gerekliliklerini karşılamamaktadır” şeklindeki ifade raporda yer aldı.

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
islami sohbetler sohbet omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet emlak seviye 5 mutfak lavabo tıkanıklığı açma özellikleri su böreği sipariş galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı dijital pazarlama ajansı İstanbul evden eve nakliyat kurumsal web hizmetleri