PAÜ Hastanesinden Çifte Birincilik

BİLİM 10.12.2020 - 10:29, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:53
 

PAÜ Hastanesinden Çifte Birincilik

PAÜ Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı doktorları tarafından yapılan iki araştırma Türkiye Nükleer Tıp Derneğinin düzenlediği ulusal kongrede Prof. Dr. Suphi Artunkal ve en iyi poster ödüllerine layık görüldü.   Nükleer Tıp Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Doğangün Yüksel Dr. Öğretim Üyesi Aziz Gültekin, Dr. Ayşe Uğur, tarafından yürütülen bir araştırma Prof Dr. Suphi Artunkal Ödülü’nü kazanarak birincilik elde etti.     Dr. Suphi Artunkal Ödülü her yıl yapılmakta olan Ulusal Nükleer Tıp Kongrelerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından yapılmış, Türkiye'de başlanmış ve tamamlanmış, söz konusu kongrede sözlü olarak sunulan en iyi araştırma çalışmasına verilmektedir. Araştırmanın konusu akciğer embolisinin (akciğer damarlarının tıkanması) PET/BT ile görüntülenmesini içermektedir.     Konu hakkında açıklamalarda bulunan Nükleer Tıp AD Dr. Öğr. Üyesi Aziz Gültekin, “Bu çalışmamızda; bölümümüzde Akciğer embolisinin PET /BT ile gösterilmesi için bir radyofarmasötik (radyoaktif ilaç)  ürettik. Bu madde ülkemizde ilk olarak bölümümüz tarafından üretildi. Ga-68-MAA isimli bu maddenin üretimi ile ilgili patentleme çalışmalarımız devam etmektedir. Hayvan çalışması ile de mevcut yöntemlere alternatif bir görüntüleme yöntemi olduğunu gösterdik. Akciğer embolisi öldürücü bir hastalıktır. Hızla tanı konulması ve tedavi edilmesi gerekir. Geliştirdiğimiz yöntemin insanlarda da uygulanması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnsanlarda kullanıldığında emboli tanısı için mevcut yöntemlere göre çok daha iyi bir tanı yöntemine sahip olacağız” dedi.     Nükleer Tıp Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Tarık Şengöz, Dr. Öğretim Üyesi Aziz Gültekin, Prof. Dr. Olga Yaylalı, Prof. Dr. Doğangün Yüksel ve Patoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Yeliz Arman Karakaya tarafından yürütülen bir araştırma da en iyi poster ödülüne layık görüldü. Araştırmanın konusu meme kanseri tanısı alan olgularda PET-BT ile görüntülemenin önemini içermektedir.     Konu ile ilgili görüştüğümüz Nükleer Tıp AD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tarık Şengöz, “Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser tiplerinden biridir. Meme kanserinde, tedaviye başlamadan önce erken dönemde yapılan PET/BT görüntülemenin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Biz çalışmamızda, meme kanserli hastalarda tedavi öncesi PET/BT görüntülemesi yaparak, elde ettiğimiz bulgular ile hastada kanserin seyrinin nasıl olacağını, hangi tedaviden fayda göreceğini gösteren bazı belirteçlerin uyumunu araştırdık. Ulaştığımız bulgular neticesinde, meme kanserli hastalarda erken dönemde yapılan PET/BT görüntülemenin hastalığın seyrini tahmin etmek için önemli bilgiler verdiğini gözlemledik.” dedi.   Doç. Dr. Şengöz son olarak; meme kanserinin toplumdaki yaygınlığı göz önüne alındığında, çalışmaları sayesinde PET/BT görüntülemenin bu hastalardaki katkısının oldukça önemli olduğunu ortaya koyduklarını da belirtti.     

PAÜ Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı doktorları tarafından yapılan iki araştırma Türkiye Nükleer Tıp Derneğinin düzenlediği ulusal kongrede Prof. Dr. Suphi Artunkal ve en iyi poster ödüllerine layık görüldü.

 

Nükleer Tıp Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Doğangün Yüksel Dr. Öğretim Üyesi Aziz Gültekin, Dr. Ayşe Uğur, tarafından yürütülen bir araştırma Prof Dr. Suphi Artunkal Ödülü’nü kazanarak birincilik elde etti.

 

 

Dr. Suphi Artunkal Ödülü her yıl yapılmakta olan Ulusal Nükleer Tıp Kongrelerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından yapılmış, Türkiye'de başlanmış ve tamamlanmış, söz konusu kongrede sözlü olarak sunulan en iyi araştırma çalışmasına verilmektedir. Araştırmanın konusu akciğer embolisinin (akciğer damarlarının tıkanması) PET/BT ile görüntülenmesini içermektedir.

 

 

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Nükleer Tıp AD Dr. Öğr. Üyesi Aziz Gültekin, “Bu çalışmamızda; bölümümüzde Akciğer embolisinin PET /BT ile gösterilmesi için bir radyofarmasötik (radyoaktif ilaç)  ürettik. Bu madde ülkemizde ilk olarak bölümümüz tarafından üretildi. Ga-68-MAA isimli bu maddenin üretimi ile ilgili patentleme çalışmalarımız devam etmektedir. Hayvan çalışması ile de mevcut yöntemlere alternatif bir görüntüleme yöntemi olduğunu gösterdik. Akciğer embolisi öldürücü bir hastalıktır. Hızla tanı konulması ve tedavi edilmesi gerekir. Geliştirdiğimiz yöntemin insanlarda da uygulanması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnsanlarda kullanıldığında emboli tanısı için mevcut yöntemlere göre çok daha iyi bir tanı yöntemine sahip olacağız” dedi.

 

 

Nükleer Tıp Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Tarık Şengöz, Dr. Öğretim Üyesi Aziz Gültekin, Prof. Dr. Olga Yaylalı, Prof. Dr. Doğangün Yüksel ve Patoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Yeliz Arman Karakaya tarafından yürütülen bir araştırma da en iyi poster ödülüne layık görüldü. Araştırmanın konusu meme kanseri tanısı alan olgularda PET-BT ile görüntülemenin önemini içermektedir.

 

 

Konu ile ilgili görüştüğümüz Nükleer Tıp AD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tarık Şengöz, “Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser tiplerinden biridir. Meme kanserinde, tedaviye başlamadan önce erken dönemde yapılan PET/BT görüntülemenin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Biz çalışmamızda, meme kanserli hastalarda tedavi öncesi PET/BT görüntülemesi yaparak, elde ettiğimiz bulgular ile hastada kanserin seyrinin nasıl olacağını, hangi tedaviden fayda göreceğini gösteren bazı belirteçlerin uyumunu araştırdık. Ulaştığımız bulgular neticesinde, meme kanserli hastalarda erken dönemde yapılan PET/BT görüntülemenin hastalığın seyrini tahmin etmek için önemli bilgiler verdiğini gözlemledik.” dedi.

 

Doç. Dr. Şengöz son olarak; meme kanserinin toplumdaki yaygınlığı göz önüne alındığında, çalışmaları sayesinde PET/BT görüntülemenin bu hastalardaki katkısının oldukça önemli olduğunu ortaya koyduklarını da belirtti.   

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.