Tekstil 3D Yazıcı ile Tanıştı
Tekstil 3D Yazıcı ile Tanıştı
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Ayşe Özkal’ın yürütücülüğünü üstlendiği TÜBİTAK destekli ‘‘Denizli’de Tekstil Kültür ve STEAM ile Harmanlanıyor’’ adlı projenin kapanış toplantısında projeye katılım gösteren liseli öğrencilerin 3D yazıcı kullanarak tasarladıkları tekstil ürünleri sergilendi.
Lise öğrencilerinde yenilikçi uygulamaların, moda ve tasarımcı düşünmenin ve çok disiplinli çalışmaların önemi konusunda farkındalık oluşturmak, Buldan’ın geleneksel kumaşlarını tanıtmak ve tekstil alanına ilgi uyandırarak Tekstil Mühendisliği Bölümü’nün tanıtılmasına katkı sağlamak amacıyla Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Ayşe Özkal tarafından hazırlanan ‘‘Denizli’de Tekstil Kültür ve STEAM ile Harmanlanıyor’’ projesinin kapanış toplantısı Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Düzenlenen toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yahya Tülek, Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, Müstakil İşadamları Derneği Denizli Şube Temsilcileri, farklı fakültelerin dekanları, projeye katılım gösteren liselerin müdürleri ve öğretmenleri, projenin ekip üyeleri, projeye katılım gösteren öğrenciler ve aileleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmalarını sırasıyla projenin yürütücüsü Öğr. Gör. Ayşe Özkal, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yahya Tülek, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan gerçekleştirdi. Toplantının sonunda projeye destek veren tüm proje ortaklarına, katkı ve desteklerinden dolayı proje ekibine, projeye katılan liselerin müdürlerine plaket ve teşekkür belgeleri takdim edilmesinin ardından, Mühendislik Fakültesi Fuaye Alanı’nda projenin gerçekleştirdiği tarihler arasında projeye katılım gösteren lise öğrencilerinin yerli üretim 3D yazıcılar kullanarak Buldan bezine bastıkları çalışmaların yanında batik boyama, el dokuma gibi ürünler de sergilendi.
Projenin yürütücülüğünü üstlenen Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Ayşe Özkal proje ile ilgi verdiği bilgilerde şunları kaydetti: ‘‘Tekstil sektörü Denizli’mizin can damarlarından biridir. Farklı kesimler tarafından daha önce de pek çok kere ifade edildiği gibi katma değeri yüksek, AR-GE kapsamında değerlendirilebilecek yenilikçi, moda trendi oluşturma potansiyeli olan ürünlerin yetersizliği, hemen her kademede kalifiye eleman eksikliği ve özellikle tekstil mühendisliği bölümlerinin tercih edilirliğinin giderek azalması sektörün, bölümümüzün ve dolayısıyla ülkemizin problemleri arasındadır. Üniversite öncesi eğitim ayağından bakıldığında ise yeni trend eğitim sistemlerinde STEAM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Sanat, Matematik); yaparak ve uygulayarak öğrenmenin, bütün bu disiplinleri birbiriyle ilişkilendirerek öğrencilere gerekli farkındalık ve uygulama kabiliyeti kazandırmanın çok önemli olduğu fakat bu yaklaşımları uygulamak için okullardaki mevcut imkanların her zaman yeterli olmadığı görülmektedir. Bu proje ile Pamukkale Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü olarak hem bölümümüze hem de milli eğitim ve orta vadede özel sektöre küçük de olsa bir katkıda bulunmayı hedefledik. Projemize katılım gösteren lise çeşitli liselerimizden öğrencilerimiz ile proje ekibimiz ana etkinlik olarak 3 boyutlu yazıcılar ile Denizli’nin kültürel miraslarından sayılan ‘Buldan bezi’ ürünler üzerine baskılar yaptı. Bunun için öğrenciler 3 boyutlu tasarım programlarını ve yerli üretim 3 boyutlu yazıcıları kullandı. Proje boyunca gerçekleştirdiğimiz diğer etkinlikler arasında batik boyama ve masa üstü tezgâhlarla el dokuması da yer almakta. Fakültemizin fuaye alanında bugün öğrencilerimizin proje boyunca yaptığı çeşitli çalışmalar yer almakta. Ayrıca öğrencilere, proje kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler esnasında kullanılan 3 boyutlu yazıcılar, bunların sarf malzemeleri ve tasarım programlarının sadece kullanıcı ve uygulayıcısı değil aynı zamanda bunların üreticisi olabilecekleri motivasyonunu da vermek istedik. Bu projenin sonucunda öğrencilerin öğrenim hayatlarının devamında ve kariyer hayatlarında edindikleri bu farkındalık doğrultusunda çalışmak istediklerini fark ettik. Başlangıç projesi olarak gerçekleştirdiğimiz bu proje inşallah daha sonra yapılması planlanan projeler için bir pilot çalışma mahiyetinde olduğunu düşünüyorum. Başta projemizin uzmanları Prof. Dr. Gürkan Semiz, Doç. Ayşegül Koyuncu Okça olmak üzere destek veren, katkı sağlayan ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”
Üniversite –Sanayi ve Üniversite-Kamu İşbirlikleri Olan Multidisipliner Bir Proje
Multidisipliner çalışmaları içeren TÜBİTAK destekli Projeye Buldan Belediye Başkanlığı, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi’nin verdiği destek ile birlikte Denizli’de 3D yazıcı imalatı yapan ROBOTURK ve Pamukkale Teknokent A.Ş. firmalarından Etkin Teknolojiler’in de katkıda bulunduğu projede alanlarında uzman olan Öğr. Gör. Mete Okan Erdoğan, Dr. Öğr. Üyesi Nezahat Belen, Bilişim Öğretmenleri Seyfullah Olgun ve Ahmet Kaçar, Mustafa Ali Güner, Serhat Duras, Egemen Mert eğitmen olarak görev aldı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.