Sevgili Okur,
Hepimiz hayatta önce kendimizle sonra diğerleriyle isteyerek yada istemeyerek çeşitli ilişkiler içerisine gireriz. Aile ilişkilerimiz, iş ilişkilerimiz, özel hayatımızda ki ilişkilerimiz gibi kurduğumuz bu ilişkiler hayatımızda oldukça önemli ve karmaşık bir yere sahiptir. Sahip olduğumuz iyi ilişkiler bizi mutlu eder, destekler ve pozitif anlamda beslerken, aynı zamanda da bizi zorlayabilir, sınırlayabilir ve negatif olarak tüketebilir. İlişkilerimizin hayatımızdaki negatif etkisinden kurtulmak ise duygusal istikrarla mümkündür. Bu yazımda, mutlu ve huzurlu ilişkilerimiz olabilmesi için duygusal istikrarı sağlamanın önemini ve bunu nasıl başarabileceğimizi birlikte ele alacağız.
Nedir Bu Duygusal İstikrar ?
Duygularımızı hissetmek insan olarak en kıymetli özelliğimizdir. Bilinçli yada bilinçsiz gün içinde bir çok duyguyla temas halindeyiz. Özellikle sosyal medyada ki reels, hikayeler gibi paylaşımlarında etkisiyle duygular arasında geçişimizde artmaktadır. Yaşadığımız olayların etkisiyle, izlediğimiz bir videoyla, bir şeyin kokusuyla bile farklı bir duyguyu hissedebiliriz. Duygusal istikrar ise, hissettiğimiz duyguların, bu duygular arasındaki geçişlerin ve verdiğimiz tepkilerin kontrol edilebilmesine ve duygusal dengenin korunabilmesine denir. Bu sayede, duygusal iniş çıkışlar azalır ve daha dengeli bir şekilde hareket edebilmeye başlanır. İlişkilerde duygusal istikrarı sağlamak, partnerlerin birbirlerine karşı anlayışlı ve sabırlı olmalarına destek olur.
Duygusal İstikrarın İlişkilerdeki Önemi
1. Kurduğumuz Bağları Güçlendirir: Duygusal istikrar ilişkilerdeki güven ve bağlılığı arttıran önemli bir etkendir. Duygusal olarak dengeli olan ilişkilerde bireyler, birbirlerine daha fazla güven duyarlar ve ilişkilerini daha sağlam temeller üzerine kurabilirler.
İşte bir örnek : Partnerinizin iş yerinde zor bir dönem geçirdiğinizi öğrendiniz. Eve oldukça yorgun geldi. Böyle bir durumda siz de anlayışlı bir şekilde destek olur, onun duygusal yükünü hafifletmek için dinler ve moral verirseniz bu tutumunuz, eşinizin size olan güvenini artırır. Ve zor zamanlarda birbirinize destek olarak ilişkinizi güçlendirmenize yardımcı olur.
2. Sağlıklı İletişimi Sağlar: Duygusal iniş çıkışlar, yoğun duygusal tepkiler iletişimin kalitesini bozar. Sağlıklı iletişimin oluşmasında duygusal istikrar oldukça etkilidir. Duygusal istikrar sağlandığında, anlaşmazlıklar daha kolay çözülür ve iletişimin kalitesi artar.
Bunu bir örnekle anlatmak gerekirse partnerinizle bir konuda fikir ayrılığına düştüğünüzde, o da sizde öfkeyle yaklaşırsanız problem daha da büyür. Dinleme beceriniz kaybolur ve kendinizi anlatamamaya başlarsınız. Bu gibi durumlarda duygusal ve yoğun tepkiler vermek yerine sakinleşmeyi beklemek sağlıklı bir iletişim için önemli bir adım olacaktır. Sakinleştikten ve duygusal istikrarı sağladıktan sonra partnerinizin bakış açısını dinlemeniz ve ardından kendi düşüncelerinizi anlatmanız daha kolay olacaktır.
3. Mutlu ve Huzurlu Bir İlişki: İlişkilerinde duygusal olarak dengede olan çiftler, daha mutlu ve huzurludurlar. Çünkü duygusal olarak dengede olmak, ilişkideki genel durumu olumlu yönde etkiler ve partnerlerin birbirlerine olan desteklerini arttırır. Desteklendiğini hissettiği bir ilişkinin içerisinde olmakta bireylere mutluluk ve huzur sağlar.
Örneğin partnerinizin yaşadığı stresli bir olay sonrasında tartışmak, problemler üzerine konuşmak sizi huzursuz edecek ve problemi büyütecektir. Bunun yerine o an konudan uzaklaşıp birlikte rahatlatıcı bir aktivite yapmayı tercih edebilirsiniz. Problemleri konuşmak için ise daha sakin bir anı bekleyebilirsiniz. Sakinleştiğinizde konuyu daha mantıklı ele alacağınız için hem stresin etkisiyle birbirinizi kırmamış olursunuz hem de daha sağlıklı kararlar alabilirsiniz. Stresli anlarda birbirinize sakinleşmek için yalnız bir zaman yaratabilir, birlikte yürüyüşe çıkabilir veya sevdiğiniz bir filmi izleyebilirsiniz. Bu sayede ilişkinizdeki duygusal istikrarı sağlayabilir ilişki içerisinde daha huzurlu ve mutlu bir hale gelebilirsiniz.
İlişkilerinizde Duygusal Olarak İstikrarlı Olmanın 3 Önemli Adımı :
İlk adım kendini tanımaktır. Kesintisiz kurduğumuz en önemli ilişki kendimizle kurduğumuzdur. Duygularımızı, hassasiyetlerimizi, güçlü yada zayıf yönlerimizi tanımak kendimiz ile kurduğumuz ilişkiyi güçlendirecektir. Kendimizle olan duygusal istikrarı sağlamak önemlidir çünkü duygusal istikrarı sağlayamadığımızda duygularımız arasındaki geçiş hızı, duygularımızın yoğunluğu bizi yormaya başlar. Bu durum kurduğumuz ilişkileri de etkilemeye ve zarar vermeye başlar. İlişkilerimizdeki problemler arttıkça duygusal istikrarımız daha da bozulur ve negatif anlamda birbirini besleyen bir döngüye girmiş oluruz. İlişkilerimizin ortak noktası olan kendimizi tanımak, duygusal istikrarın ilk ve en önemli adımıdır. Kendinizi tanıdığınızda sınırlarınızı ve hassasiyetlerinizi keşfetmeye başlarsınız. Hangi durumlarda duygusal olarak dengesizleştiğinizi, hassas noktalarınızın neler olduğunu ve bu anlarda en çok neye ihtiyaç duyduğunuzu öğrenirsiniz. Bu bilgiler sayesinde, ilişkilerinizde duygusal istikrarı sağlamak için gereken noktaları geliştirebilirsiniz. İkinci adım ise tepkilerini fark etmek. Sinirlenmek, üzülmek veya hayal kırıklığı yaşamak gibi hissettiğiniz duygusal tepkiler son derece normaldir. Bu duyguları ilişkide problem haline getiren ise kontrol altına alamamaktır. Fazla öfke fazla üzüntü gibi fazla tepkiler ilişkinizde problemleri beraberinde getirir. Duygusal tepkilerinizi kontrol edebiliyor olmak, ilişkilerinizdeki duygusal istikrarı artırır. Partnerinizle olan ilişkinizi olumlu yönde etkiler. Son adım ise uzman desteği almak. Hayatımızda yaşadığımız bazı olaylar sonrası duygusal istikrarı sağlamakta zorlanabiliriz. Duygular arası geçişimiz hızlanır, bir duygu sırasında verdiğimiz tepkiler değişir. Duygularınızın yoğunluğunu ve buna bağlı olarak verdiğiniz tepkileri yönetemediğinizi hissettiğiniz anlarda profesyonel yardım almak önemlidir. Bir uzman desteği ile bu sürecin üstesinden daha kolay gelebilir duygusal istikrarsızlık ile ilişkilerinizde oluşacak problemleri önleyebilirsiniz.
Sonuç olarak ilişkilerinizdeki duygusal istikrarı sağlamak için önce kendinizle olan duygusal istikrarı sağlayabilmiş olmanız gerekir. Kendinizle sağladığınız duygusal istikrar ilişkilerinize de yansıyacaktır. Duygusal istikrarın etkisiyle daha sağlıklı ve dengeli ilişkileriniz oluşacaktır. Sağlıklı ve dengeli ilişkilere sahip olmak sizi beslemeye daha mutlu ve huzurlu hissettirmeye başlayacaktır.
Sevgiyle kalın,