AHMET SANCAR
Köşe Yazarı
AHMET SANCAR
 

Machiavelli ve Hükümdar: Şeytan mı, Dahî mi?

Niccolo Machiavelli...   1469 yılında, Floransa'da orta halli bir hukukçunun oğlu olarak dünyaya geldi.   Babası, küçük bir mülk sahibi ve hukukçuydu, bu yüzden ailesi fakir sayılmazdı, ancak zengin de değildi.   Machiavelli, dönemin standartlarına göre iyi bir eğitim aldı ve özellikle siyasetle ilgilendi.   1527’de ise İtalya’nın ücra bir köşesinde sefil bir şekilde öldü.   "Hayatı boyunca yaşadıkları, ölümünden sonra ona Avrupa'nın en 'kötü' ve 'güvenilmez' insanı olarak bakılmasına neden oldu."   Peki, neden?   Machiavelli, 1513 yılında Medicilere karşı geldiği gerekçesiyle hapse atılıyor.   Serbest kaldığında ise inzivaya çekilip o meşhur eserini yazıyor:   Hükümdar... (Prens)   Ancak eser, daha çok İtalyanca adı olan "Il Principe" (Prens) adıyla ün kazanmıştır.   Eser aslında Medicilere yaranma çabası...   Ama ne hikmetse Lorenzo Medici, kitabı açıp bir satır bile okumuyor.   Trajikomik bir durum yani !..   Kitap, Machiavelli öldükten sonra basılıyor ve olaylar başlıyor...   Avrupa’da her kesimden insan onu "şeytanın yansıması" olarak görüyor.   Protestanlar, Katolikler birbirlerini "Machiavellist" olmakla suçluyorlar.   İşin garibi, Machiavelli’nin yazdıklarından herkes yararlanıyor, ama herkes ona nefret kusuyor.   İkircikli bir durum değil mi?   Hani bir yandan "Adamsın Machiavelli!" diyorlar, ama arka planda "Vicdansız, şeytansın!" diye fısıldıyorlar.   Ah, insanlık... *                                                                                 *                                                                                     * Türkiye’de de zaman zaman benzer bir algı var.                       Cemil Meriç’in o çok yerinde tespitiyle: “Bir Milano kilisesinde İsa’nın güzel bir heykeli var. Ama mumlardan o kadar kararmış ki, tanınmaz hale gelmiş.”   Machiavelli de öyle.   *                                                                                   *                                                                                    *   Machiavelli’ye gelince...   Hitler, Mussolini, Napolyon gibi liderler onun hayranı olmuş.   Machiavelli'nin Hükümdar, (Prens) adlı eseri Hitler, Mussolini ve Napolyon gibi liderlerin başucu kitabıymış.   Ama gel gör ki, Avrupalılar ona hep "şeytanın avukatı" olarak bakmış. Adamcağızın mezarı bile yıllarca meçhul kalmış, ta ki 1870’te Santa-Croce kikisesine taşınana kadar.   Şimdi sormak lazım:   Machiavelli gerçekten kötü müydü?   Yoksa sadece doğru bildiği taktikleri mi anlatıyordu?   Bu sorunun cevabı, bugün bile hala tartışmalı.   *                                                                                   *                                                                                            *   " Mediciler: Rönesans dönemi İtalya'sının en güçlü ve etkili ailelerinden biriydi. Floransa'da 15. ve 16. yüzyıllarda iktidarı ellerinde tutmuşlardır. Aile, asıl servetini bankacılık sayesinde kazanmış ve Floransa şehir devletinin yönetimini ele geçirmiştir."
Ekleme Tarihi: 12 Eylül 2024 - Perşembe

Machiavelli ve Hükümdar: Şeytan mı, Dahî mi?

Niccolo Machiavelli...
 
1469 yılında, Floransa'da orta halli bir hukukçunun oğlu olarak dünyaya geldi.
 
Babası, küçük bir mülk sahibi ve hukukçuydu, bu yüzden ailesi fakir sayılmazdı, ancak zengin de değildi.
 
Machiavelli, dönemin standartlarına göre iyi bir eğitim aldı ve özellikle siyasetle ilgilendi.
 
1527’de ise İtalya’nın ücra bir köşesinde sefil bir şekilde öldü.
 
"Hayatı boyunca yaşadıkları, ölümünden sonra ona Avrupa'nın en 'kötü' ve 'güvenilmez' insanı olarak bakılmasına neden oldu."
 
Peki, neden?
 
Machiavelli, 1513 yılında Medicilere karşı geldiği gerekçesiyle hapse atılıyor.
 
Serbest kaldığında ise inzivaya çekilip o meşhur eserini yazıyor:
 
Hükümdar... (Prens)
 
Ancak eser, daha çok İtalyanca adı olan "Il Principe" (Prens) adıyla ün kazanmıştır.
 
Eser aslında Medicilere yaranma çabası...
 
Ama ne hikmetse Lorenzo Medici, kitabı açıp bir satır bile okumuyor.
 
Trajikomik bir durum yani !..
 
Kitap, Machiavelli öldükten sonra basılıyor ve olaylar başlıyor...
 
Avrupa’da her kesimden insan onu "şeytanın yansıması" olarak görüyor.
 
Protestanlar, Katolikler birbirlerini "Machiavellist" olmakla suçluyorlar.
 
İşin garibi, Machiavelli’nin yazdıklarından herkes yararlanıyor, ama herkes ona nefret kusuyor.
 
İkircikli bir durum değil mi?
 
Hani bir yandan "Adamsın Machiavelli!" diyorlar, ama arka planda "Vicdansız, şeytansın!" diye fısıldıyorlar.
 
Ah, insanlık...
*                                                                                 *                                                                                     *
Türkiye’de de zaman zaman benzer bir algı var.
                     
Cemil Meriç’in o çok yerinde tespitiyle: “Bir Milano kilisesinde İsa’nın güzel bir heykeli var. Ama mumlardan o kadar kararmış ki, tanınmaz hale gelmiş.”
 
Machiavelli de öyle.
 
*                                                                                   *                                                                                    *
 
Machiavelli’ye gelince...
 
Hitler, Mussolini, Napolyon gibi liderler onun hayranı olmuş.
 
Machiavelli'nin Hükümdar, (Prens) adlı eseri Hitler, Mussolini ve Napolyon gibi liderlerin başucu kitabıymış.
 
Ama gel gör ki, Avrupalılar ona hep "şeytanın avukatı" olarak bakmış. Adamcağızın mezarı bile yıllarca meçhul kalmış, ta ki 1870’te Santa-Croce kikisesine taşınana kadar.
 
Şimdi sormak lazım:
 
Machiavelli gerçekten kötü müydü?
 
Yoksa sadece doğru bildiği taktikleri mi anlatıyordu?
 
Bu sorunun cevabı, bugün bile hala tartışmalı.
 
*                                                                                   *                                                                                            *
 
" Mediciler: Rönesans dönemi İtalya'sının en güçlü ve etkili ailelerinden biriydi.
Floransa'da 15. ve 16. yüzyıllarda iktidarı ellerinde tutmuşlardır. Aile, asıl servetini bankacılık sayesinde kazanmış ve Floransa şehir devletinin yönetimini ele geçirmiştir."
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
islami sohbetler sohbet elektronik sigara omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet baskılı poşet baskılı poşet emlak seviye 5 mutfak lavabo tıkanıklığı açma özellikleri su böreği sipariş galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı dijital pazarlama ajansı