Toplumun temelini oluşturan ailenin temel unsurlarından biri olan baba, dinimizde Allah ve Rasülüne itaatin peşinden gelmekle beraber sosyal açıdan da ailenin temel eğitim ve dayanak noktasını oluşturan hayati öneme sahiptir. Ahlak ve inanç sistemine dair değerler, çocuğun çevre ile olan sosyal, psikolojik ve fiziksel ilişkisi hep baba üzerinden şekillenir.
Babanın hak ve görevleri
İslam hukuku ailede her bireye farklı görev ve sorumluluklar yükleyerek sağlıklı bir iletişim amaçlanmaktadır. Anne ile babanın görevleri farklıdır ve alternatifsizdir. Aile de babaya yüklenen görevlerden: Çocuğun yaşama hakkı, helal rızık, süt emme, güzel isim, sünnet olma, ilgi, eşit muamele, güzel terbiye, farz bilgiler ve evlendirme gibi bazı sorumlulukları vardır. Buna karşılık baba'nın otoritesinin korunması ve görevini yerine getirebilmesi amacıyla kendisine itaat, saygı, hürmet, önünden yürümeme, dua etme, iyilik-hizmet etme, ölümünden sonra dahi baba dostlarını ihmal etmemek… gibi çocukların da babasına karşı birtakım görevleri bulunmaktadır. Duası alınası babaların evladına olan duasının, peygamberin ümmetine olan duası gibi (müstecab) olduğu hadiste bildirilmektedir. (Camiüssağir-4199)
Eğitici rolü
Aile yapısının dezenformasyona uğraması nedeniyle boşanmaların, intihar ve benzeri olayların artması, baba ile çocuğun sağlıklı bir iletişim kurmasının ne denli önemli olduğunu göstermektedir. Öyle ki, baba ile çocuk arasındaki yetersiz veya hatalı bir ilişki, çocuğun tüm hayatını olumsuz yönde etkilerken, tam tersine sağlıklı bir ilişki ise pek çok önemli avantajlar sağlamaktadır. Örneğin: çocuğun sosyal yaşamında, sağlıklı cinsel kimliğin oluşmasında, zeka gelişiminde, özgüvenin oluşmasında, ruhsal sorunlara ve fiziki zorluklara karşı psikolojik destek gibi birçok alanda babanın eğitici rolü belirleyici olmaktadır.
Bir kız için baba
Özellikle kız babalarının baba-kız ilişkilerindeki iletişimi gelişmekte olan kız için hayati öneme sahiptir. Kızların genelde ileride babaları gibi bir eşle evlendikleri göz önüne alınacak olursa baba-kız ilişkisinde çok hassas olunması gerektiği malumdur. Babanın tutum ve davranışları çocuklar üzerinde görünür şekilde sonuçlar doğurur. Baba olmak demek mesafeli ve otoriter olmak değil, aksine sevgi ve ilgide tutarlı ve sürekli bir ilişkinin temelini oluşturan en yetkili kişi olmaktır. Araştırmalar hayatımızın başlangıcında kurduğumuz ilk bağların yaşamımızın ilerleyen dönemlerinde kuracağımız diğer yakın bağlara dair beklentilerimizi şekillendirdiğini ortaya koymaktadır.
İlk örnek babadır
Babanın eşiyle olan ilişkisinin kalitesine ve söylemlerine çok dikkat etmesi bir babanın ailede ki saygınlığını ve güvenilirliğini etkileyen unsurlardandır. Babanın sevgisi, öfkesi, sözleri, yaptığı işler, yemesi-içmesi, oturması hülasa her hareketi evdekilerce takip edilmektedir. Çocuğun kişilik yapısında en önemli yapı taşlarından birini oluşturan baba, onların ilk kahramanı olarak üzerine düşen bu sorumluluğun bilincinde olup, çok önemli bir model olduğunu unutmamalıdır. Dengeli bir sevgi ile ihtiyaçlarına önem ve özen gösterilen bir ortamda büyüyen çocukların, sosyal ve yakın çevreleri ile düzgün ilişki kurabildikleri, kendilerini ifade etmekte sorun yaşamadıkları, akranları arasında daha önde oldukları açıkca gözlemlenmektedir.
Bu kutlu önemli görevi yerine getiren eli öpülesi babalarımızın babalar günü kutlu olsun.