PİRİNCİN TAŞLARI
“Hıdrellez” kutlanıyor ama neden kutlanıyor biliyor muyuz acaba? Sizler için araştırdım yazdım. 6 Mayıs tarihinde tüm insanlarımızın kutladığı, Hıdır ile İlyas’ın buluştukları ve inançlara göre ölü tabiatın canlanmasına inanılır. İnsanlarımız o gece ateşler yakar, üzerinden atlar. O gecenin sabahında ise Deniz kenarlarına gidilerek deniz suyu ile yıkanan da var. Dileklerin yazıldığı kâğıtları deniz kenarına kumlara gömülmesi şişeler içerisinde denize atılması ve sandal, motorlarla deniz turları düzenledikleri gibi o gün çayır ve ağaçların altında Roman kardeşlerimiz piknik yapar eğlenirler…
KUTLANAN “HIDIRELLEZ” EFSANESİ NEDİR?
Hızır ve İlyas, Hükümdarın ordusundaki iki askerdir. Hükümdar bir gün ordusuyla birlikte ölümsüzlük suyunu (Ab-u Hayat) aramaya çıkar. Yolculukta, Hızır ve İlyas diğer askerlerden ayrılırlar. Bir subaşında durup, yemek için kurutulmuş balık çıkarırlar. Tam bu esnada deniz suyu balığa sıçrar, balık canlanır ve suya atlar. Böylece Hızır ve İlyas ölümsüzlük suyunu bulmuş olurlar…
Bu sırada bir melek gelir. Hızır ve İlyas’ın kıyamete kadar yaşayacaklarını, fakat Hızır’ın karada, İlyas’ın denizde ihtiyacı olanlara yardım edeceklerini bildirir. “Hıdrellez günü” yani 6 Mayıs’ta Hızır ve İlyas’ın buluştuklarına, onların buluşmalarıyla ölü tabiatın canlandığına inanılır. Halk inanışına göre 6 Mayıs’ın yağmurlu geçmesi, Hızır ve İlyas’ın buluştuklarında sevinçlerinden ağlamalarının ve bulutların da onlara katılmalarının bir ispatıdır…
(Hıdrellez), Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdrellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. İslam coğrafyasına bakıldığında Hıdrellez gününün yoğunlukla Türkiye’de kutlanıldığı görülmektedir. Hıdrellez günü, Hızır ve İlyas peygamberin yeryüzünde buluşup darda kalanlara, isteği olanlara, zorluk çekenlere yardım ettiği rivayet edilen gün. Hızır’ın karada, İlyas’ın denizde hiç umulmayan bir zamanda çıkıp geldiği söylenir. 6 Mayıs aynı zamanda baharın başlangıcı, bereket ve bolluğa adım atışın günü olarak da bilinir...
HIDRELLEZDE NELER YAPILIR NASIL DUA EDİLİR?
5 Mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır. (Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş.) ya da açık cüzdan bırakılır. Böylelikle bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı kişiler olmak düşlenir. Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır. Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir. Gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir…
5 Mayıs akşamı evlenme çağına gelmiş kızlara bulaşık yıkattırılmaz. Hıdrellez günü, erkenden kalkılıp kapılar açılır. Genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır. Açılır ki eve bereket dolsun, genç kızımız da iyi bir evlilik yapsın. Hıdrellez günü, bazıları sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda Hızır’ın ayak izlerine basarak bolluğa ulaşmayı düşler…
Hıdrellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır. Hıdrellez günü, hiçbir yeşil dalından koparılmaz. 6 Mayıs günü ikindi zamanı Hıdrellezin bittiğine inanılır. Ancak eğlenceler hava kararıncaya kadar sürer. Hızır uğrasın! Dileği bolluk gelmesi anlamında kullanılır. İşte dilek dilerken ve Gül ağacına astıktan sonra yapacağınız dua da çok önemli bir dua olarak kabul edilir…
Hıdrellez günüz bu şekilde dua yapıldığını öğrendim.
İşte Hıdrellez duası;
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM...
Bin bir adım bir adım,
ALLAH bir adım adım,
Kerim Kerem ALLAH,
Başım da bir duman var,
yardım eyle ALLAH.
La ilahe illallah Muhammedenresullallah
Yetiş imdadıma Hızır ile,
ALLAH birsin sen kula mişersin
Biz gibi kulların yardımcısı sensin
Hızır derya da erdim murada AMİN
Dualarımız kabul olsun âmin...
Baharın canlanması ve dileklerin kabul olması dileğiyle, inan herkesin Hıdrellez günü kutlu olsun…