Bugünlerde ‘Gaz’ ile ilgili araştırmalar yapıyorum. Türkiye AB’nin gaz deposu ve AB Ülkelerine gaz satmak isteyen ülkeler en güvenli yol Türkiye olarak gördükleri için ülkelerinin gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya satmak istiyorlar. Türkiye bu yolla kazanç sağlayacak…
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Türkiye'de gaz merkezi kurulacak. Türkiye'de kurulacak gaz merkezi ile ticaret artacak. Gazımızın 3. ülkelere yönelimi konusunda iş birliği konusunda karar verdik. Talebi olan yabancı ülkelere piyasa şartlarına satacak” ifadelerini kullanmıştı…
Küresel enerji merkezine dönüşecek olan Türkiye'nin son 21 yılda attığı adımlar, oyunun kurallarını değiştirdi. Öyle ki küresel doğal gaz krizi ortamında dahi sürdürülen yatırımlar sayesinde Türkiye, krizden etkilenmeyen ülkeler arasında yer aldı.
TANAP, Türk Akım ve Mavi Akım, İran-Türkiye Doğal Gaz Ana İletim Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı (BTE) ve Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC) gibi projelerle Türkiye, petrol ve gaz koridoru haline geldi. Bu sayede tüketim ihtiyacının artması halinde ya da yaşanacak olumsuzluklara karşı kaynak çeşitliliği oluştu…
Geçtiğimiz günlerde 5'nci LNG terminali Saros FSRU'a verilen depolama lisansı ile hem arz güvenliği artırıldı hem de piyasanın gelişmesi için çeşitlilik oluşturuldu. Türkiye'nin günlük gazlaştırma kapasitesi 150 milyon metreküp seviyesini aştı. Petrol ve gaz ticaret merkezi olma yolundaki adımlardan bir diğeri ise depolama tesisleri oldu. Tuz Gölü ve Silivri yer altı doğal gaz depolama tesislerinin toplam kapasitesi 5,6 milyar metreküpe ulaştı. Kapasite artırım çalışmaları tamamlandığında yer altı doğal gaz depolama kapasitesinin 10 milyar metreküp seviyesine çıkarılması hedefleniyor…
Gazprom: Türkiye gaz dağıtım merkezi olacak...
Ukrayna savaşıyla birlikte Türkiye-Rusya ilişkileri günden güne güçlenirken, Gazprom'dan Türkiye'de gaz dağıtım merkezi kurulması istendi. İlgili parametreler ve işleyiş prensiplerini içeren belgelerin Türkiye'ye iletildiği açıklandı. En güvenli yer Türkiye, Rusya'nın Ukrayna’yı işgal girişiminin ardından Avrupa’ya doğal gaz aktarımında kullanılan Kuzey Akım 1 Boru Hattı sabotajlar sonucu devre dışı kalmıştı. Putin de Avrupa'da doğal gaz krizinin çözümü için Türkiye'yi adres göstermişti…
Gazprom'un Türkiye'ye, Rus doğal gazı için bir dağıtım merkezi kurulmasıyla ilgili parametreler ve işleyiş prensiplerini içeren konsept belgesini iletti. Ayrıca Putin, Rus gazının fiyatlandırmasının da söz konusu merkezde yapılabileceğini kaydetti. Ukrayna savaşıyla birlikte derinleşen Türkiye-Rusya ilişkileri günden güne güçlenirken, Gazprom'un yıllık raporunda, Ekim 2022’den beri Türk ortakları ile Türkiye’de bir gaz merkezi oluşturulması için çaba gösterildiği belirtildi…
Deniz boru hatlarındaki Türk Akım ve Mavi Akım projelerinin güvenle çalışması da hem Rusya'ya hem de Avrupa'ya Türkiye'nin doğru bölge olmasında referans niteliğinde. Türkiye sadece Rusya’nın değil İran’ın ve İsrail’in de yakın markajında… Avrupa’ya sağlanacak gaz geçişinde jeopolitik konumundan faydalanacak olan Türkiye, Rusya’dan sonra İran’ın da ihracat senaryolarında yer almıştı. Tahran, Avrupa’ya sağlanacak gaz geçişlerinde Türkiye’nin de rolü olacağı mesajını verdi…
Avrupa’nın en büyük 4 doğal gaz piyasasından birisi olan, bölgenin en büyük LNG ve boru hattı giriş, iletim, dağıtım ve yer altı doğal gaz depolama kapasitesine sahip ülkesi olan, mevzuat, düzenlemeler açısından ileri ve EPİAŞ gibi günden güne büyüyen ve oturmuş bir enerji borsasına sahip Türkiye, potansiyeli ile doğal gaz ticaretinde Güneydoğu Avrupa ve Doğu Akdeniz’in en önemli ticaret merkezi olma yolunda önemli adımlar atacaktır…