Değerli okurlarım, sizleri sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Bu yazımda sizlere mutlu ve sağlıklı ilişkinin özelliklerinden bahsetmek istiyorum.
Sağlıklı, mutlu, samimi ilişkinin katı kuralları ve değiştirilemez olmazsa olmazları yoktur. Belirli bir çerçevesi vardır. Her ilişkinin dinamiği farklı olabilir. Bu çerçeveye uyulduğunda işler genellikle yolunda gider. İlişki kurmak ve onu sağlıklı hale getirmek öğrenilebilirdir. Temel çerçeveyi bildiğiniz sürece bir ilişkiyi sağlıklı şekilde yürütebilirsiniz. Zarar veriyorsa da ilişkinizi bitirebilirsiniz.
Bu çerçevenin temelinde sevgi ve güven vardır. Güven zedelendiğinde onu onarmak gerekir. Diğer olumlu özellikler bu iki temel üzerine inşa edilir ve ortaya mutlu, sağlıklı bir ilişki çıkar.
Sağlıklı ilişkinin, üçüncü kişilerden korumak adına aralarda boşluk olmayacak şekilde sınırlarının belli olması gereklidir. İlişkinizin çemberi güzel çizildiğinde problemler en aza inecektir.
Sağlıklı bir ilişkide çiftler ilişkilerini başkaları ile, başkalarının önünde çalışmazlar ve paylaşmazlar. Üçüncü kişilerden fikir almalar genellikle olumsuz sonuçlanacağından bu konuda ruh sağlığı uzmanına danışmakta fayda vardır.
Sağlıklı ilişkide sürekli tekrarlayan küsme barışma döngüsü yerine, küsmeye neden olan problemin çözümü sağlanır.
Bireyler kendilerine ve birbirlerine zaman ayırıp; birbirleriyle bir şekilde keyifli, kaliteli vakit geçirirler.
Yüksek ses, kötü söz, hakaret ve şiddetin hiçbir türü asla yoktur.
Sağlıklı iletişim kurulana kadar bir problem olduğunda onu buzluğa kaldırıp uygun ortam oluşana kadar ya da terapi esnasında o problem tekrar açılıp konuşulur.
Amaç sağlıksız ilişkiyi eksilerden kurtararak nötrleyip daha sonra pozitif eklemelerle yukarı çıkarmaktır.
Bireyler birbirlerinin canını yakmak için damarlarına basmazlar, birbirlerinin sigortalarını bilerek isteyerek attırmazlar.
Kısa sürede barışılıp, aradaki buzlar erir.
Duygu odaklı iletişim vardır.
Yapılan hata sonrası karşı tarafın iyi niyetine güven vardır. Aslında amacı beni üzmek değildir. Şeklinde düşünülür.
Beklentilere girmek yerine birbirlerinin isteklerini, arzularını bilirler.
İlişkinin daha iyi olması için her tartışma sonrası ayrılığı gündeme getirmezler. O enerjilerini barışmaya harcarlar.
Bir taraf öfkelendiğinde onun öfkesini kontrol etmesi, sakinleşmesi için birbirlerine zaman tanırlar. Sakinleşen taraf hazırım konuşalım diye adım atar. Arada yumuşama olur sonrasında çözüm için konuşulur. Bunun için de; ‘’dokunabiliyorsanız iletişim kurmaya hazırdır.’’ ipucundan yararlanabilirsiniz.
Öğrenmeye açık olduğunuz ve öğrenebildiğiniz sürece daha mutlu, sağlıklı, güzel ilişkiler yaşayabilirsiniz...