TAHİR ÇALGÜNER
Köşe Yazarı
TAHİR ÇALGÜNER
 

Çal'da Siyasilerin ortak bekası gölgesinde; Çal'ın yerli ve yerel varlık alanı sorunu!

Ak Parti iki dönemdir ittifaktan Çal'da belediye başkanı adayı gösteremediğinden, CHP ise dört dönemdir belediyeyi kazanamama noktasında beka sorunu yaşarken; Milli beka sorunu olmayan Çallı yerli beka sorunu yaşamakta ve ilçe olmanın rüştünü ispatlama sürecinde... Denizli belediye değilken belediyesi olan Çal ilçesi aslında bir bölgenin adı. İçinde dört ilçe barındıran bir yerin toplamında yere ait aidiyat duygusu zamanla aşındırılmış ve parçalanmış. Bölgenin kalkınamamışlığı da buna eklenince parçalı bulutlu bir kasaba sosyolojinin esiri olmuş. Denizli ili siyasetçilerinin soğan başı olarak gördüğü Çal ise böylelikle  yerli ama yerelleşemeyen belediye başkanları ile idare edilmiş ve yerel ve yerli bekalaşamama  sorunu ise hep ötelenmiş. Yerel seçimlerde de gözlemlediğimiz şey; Denizli merkez siyasetinin bir ardiyesi olarak görülen İlçe başkanlıklarının kontrolü yolu ile Çal'a müdahale edilmesinin, Çal'da beldiye seçim heyecanını düşürmekte olduğudur. Hatta Beldiye başkanının kim olacağından daha ziyade muhtarlık seçimleri daha ön plana çıkmış durumda. Bir il başkanı, Genel merkezin soğan başı değiliz derken; Tavas siyasilerinin soğan başısı olmayı ve ilçedeki ilk sıra meclis üyesi adayını bu amaçla önceden rezerve edebilme hakkını kendinde görebiliyorsa; Yerelin ve yerlinin özne değil nesne olduğu örtülü bir düzenden bahsedilebilir. Çal'lı olup devşirme olarak Tavas siyasetine bağlanan birçok bürokrat ve siyasi ise Çal'a uğramamakta veya uğrayamamakta bu yüzden. 2007 Yılında Denizli belediyesi tarafından alınan, 15 Mayıs 1919 Milli mücadele günü kararını Çal'ın tarihinden bile araklayan bir yapı,  Çuval'ın içine hapsettiği Çal'ı her açıdan sömürmekte ve öte yandan Milli ve Yerli olduğunu da iddia edebilmektedir. Artık Çal'ın içine konduğu çuvalını delmesi Milli ve yerliliğini Denizli'ye hatırlatmasının zamanıdır. Bu konu siyaset üstü bir konu ve çal siyasetçilerin de ortak gündem konusudur da aslında. Çal'ın kaderi artık " Ne kadar hizmet o kadar da yok yatırım" olmamalıdır. Yoksa; yeni bir il kurulur Çal'da orada yerini alır. Çal'ın kazanacak adaydan ziyade Çal'ı ve Çallıyı Çal'a kazandıracak bir yerel yönetime ihtiyacı vardır. Çal'ın tek ihtiyacı ise; Milli ve Yerli tarihi olan 15 Mayıs 1919 ruhunu tekrar canlandırabilmesidir. Denizli'yi İzmir'den Tavas seçiciler kuruluna yöneten Merkez-Efendicilerin, Çal üzerindeki vesayeti böylelikle sonlanabilir ve halkın başları, soğan başları ile böylelikle yer değiştirebilir.
Ekleme Tarihi: 07 Şubat 2024 - Çarşamba

Çal'da Siyasilerin ortak bekası gölgesinde; Çal'ın yerli ve yerel varlık alanı sorunu!

Ak Parti iki dönemdir ittifaktan Çal'da belediye başkanı adayı gösteremediğinden, CHP ise dört dönemdir belediyeyi kazanamama noktasında beka sorunu yaşarken; Milli beka sorunu olmayan Çallı yerli beka sorunu yaşamakta ve ilçe olmanın rüştünü ispatlama sürecinde...

Denizli belediye değilken belediyesi olan Çal ilçesi aslında bir bölgenin adı.

İçinde dört ilçe barındıran bir yerin toplamında yere ait aidiyat duygusu zamanla aşındırılmış ve parçalanmış.

Bölgenin kalkınamamışlığı da buna eklenince parçalı bulutlu bir kasaba sosyolojinin esiri olmuş.

Denizli ili siyasetçilerinin soğan başı olarak gördüğü Çal ise böylelikle  yerli ama yerelleşemeyen belediye başkanları ile idare edilmiş ve yerel ve yerli bekalaşamama  sorunu ise hep ötelenmiş.

Yerel seçimlerde de gözlemlediğimiz şey; Denizli merkez siyasetinin bir ardiyesi olarak görülen İlçe başkanlıklarının kontrolü yolu ile Çal'a müdahale edilmesinin, Çal'da beldiye seçim heyecanını düşürmekte olduğudur.

Hatta Beldiye başkanının kim olacağından daha ziyade muhtarlık seçimleri daha ön plana çıkmış durumda.

Bir il başkanı, Genel merkezin soğan başı değiliz derken; Tavas siyasilerinin soğan başısı olmayı ve ilçedeki ilk sıra meclis üyesi adayını bu amaçla önceden rezerve edebilme hakkını kendinde görebiliyorsa; Yerelin ve yerlinin özne değil nesne olduğu örtülü bir düzenden bahsedilebilir.

Çal'lı olup devşirme olarak Tavas siyasetine bağlanan birçok bürokrat ve siyasi ise Çal'a uğramamakta veya uğrayamamakta bu yüzden.

2007 Yılında Denizli belediyesi tarafından alınan, 15 Mayıs 1919 Milli mücadele günü kararını Çal'ın tarihinden bile araklayan bir yapı,  Çuval'ın içine hapsettiği Çal'ı her açıdan sömürmekte ve öte yandan Milli ve Yerli olduğunu da iddia edebilmektedir.

Artık Çal'ın içine konduğu çuvalını delmesi Milli ve yerliliğini Denizli'ye hatırlatmasının zamanıdır.

Bu konu siyaset üstü bir konu ve çal siyasetçilerin de ortak gündem konusudur da aslında.

Çal'ın kaderi artık " Ne kadar hizmet o kadar da yok yatırım" olmamalıdır.

Yoksa; yeni bir il kurulur Çal'da orada yerini alır.

Çal'ın kazanacak adaydan ziyade Çal'ı ve Çallıyı Çal'a kazandıracak bir yerel yönetime ihtiyacı vardır.

Çal'ın tek ihtiyacı ise; Milli ve Yerli tarihi olan 15 Mayıs 1919 ruhunu tekrar canlandırabilmesidir.

Denizli'yi İzmir'den Tavas seçiciler kuruluna yöneten Merkez-Efendicilerin, Çal üzerindeki vesayeti böylelikle sonlanabilir ve halkın başları, soğan başları ile böylelikle yer değiştirebilir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
islami sohbetler sohbet elektronik sigara omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet baskılı poşet baskılı poşet emlak seviye 5 mutfak lavabo tıkanıklığı açma özellikleri su böreği sipariş galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı dijital pazarlama ajansı