Kentsel dönüşümde Sosyo-Ekonomik yapı duyarlı Yerleşimsel Döngüsel dönüşüm, Denizli ve Çal belediyelerince kentsel dönüşümde bir konut emlak havuzu kurulmalı.
Kentsel, kırsal ve yarı kırsal yerleşimlerde, il sınırları içindeki mekânsal ve sosyal dönüşüm talebinde bulunan mülk sahipleri bir emlak havuzuna alınmalıdır.
Belediye veya bir dönüşüm şirketi tarafından finansal teşvik ve ödeme sistemleri ile yönlendirme yapılarak, dönüşüme girmek isteyen aileler; takas yolu ile farklı sosyal ve mekânsal çevre isteklerine denk düşecek insanların gelecekteki farklı yaşam tercihleri doğrultusunda, Denizli ve Çal arasında karşılıklı rotasyonel takas değişim sağlanabilir.
Denizli'de yaşamak isteyen Denizli'deki Çallı hemşehrisinin mülkünde, Çal'da bir mahallede yapmak isteyen Denizlili Çallı da bu sistem sayesinde tarafların belirledikleri süreler boyunca Çal'da ikamet edebilir
Devre tatil mülk sistemine benzer bir sisteme de benzetilebilecek ve fonlandırılarak desteklenecek sistem; kalıcı konut mülkiyetleri içinde geçerli olabilir.
Kırsaldan, yarı kırsala ve kente olan yaşamsal dönüşümün tam tersi bir dönüşümü de gelecekte yaşayacağız...
Kentler boşalıp şehirler önemini artırırken, kent içi alanlarında her zaman karşılıklı bir alıcısı olacaktır.
Sağlıklı dönüşüm ve homojen olmayan renkli sosyal estetik çevrelerinde bu doğal dönüşümsel döngü ile sağlanabilir.
YIK-YAP sistemi ve TOKİ tipi dönüşüm modelinin sıkıntıları ve dikey mimarinin kentsel ekonomiye negatif etkileri ve çözümsüzlükleri ile oluşan yapay sosyal-estetik sorunlar ortadadır.