TAHİR ÇALGÜNER
Köşe Yazarı
TAHİR ÇALGÜNER
 

Kemalizm ve Ekolojite

Kendi dogmatik amaçları için bazı "liberallerin" kullanabilecekleri şu ya da bu büyüklükteki kitleler bulabilen, "sağ"daki unsurların bazı kavram ve terimleri aşırmaları konusuna değineceğim. Ekosistemlerin bilimi üzerine uğraş veren "ekoloji" üzerine yapılan araştırmalar incelendiğinde temel bir evrensel gerçekle karşılaşılır. Bu gerçek, bütünsellik (holistik) paradigmasıdır. Evrensel gerçek; Bir ekosistemin sürdürülebilirliği; dışsal veya içsel bir enerji üretimi ve de bu enerji üretimini tekrar üretime sokacak dengeli bir dağılımı ve bölüşümü (dağıtımı) sağlayacak bütünün yönetimi ile mümkündür. Bu yönetim, toprak, su ve havayı içeren bir ekosistemin alanında olmalıdır. "Düşünsel Ekoloji" alanında da aslında durum, yukarıdaki "doğal" gerçeği yansıtır. Liberal düşünsel ekol, dinamizmi sağlar, bir üretim olacaktır ki, bu enerji alanının, sosyal adalet ilkelerine göre toplumsal bölüşümü mümkün olsun. Eğer bu döngüsel enerji (düşünce) alanında bir tıkanıklık çıkarsa, biz buna siyasal alanda kriz, ekolojik alanda ise "ekolojik yıkım" diyoruz. Sosyalizm kendi içinde bir parça liberalizmi, "liberalizm" de bir parça sosyalizmi içinde barındıran, evrensel iki insanlık değeridir. "Ekoloji" açılımı, bize bu noktada bu iki düşünsel yaklaşımı sınırları belli bir ekosistem parçası (alanı) üzerinde birleştirme (bütünleştirme) fırsatı veriyor. Aksi takdirde, indirgemeli bir düşünsel yaklaşımın ürünü olan "Marx"ın ve Adam Smith'in insanlık tarihine armağan ettikleri bu iki değer her zaman toplumsal alanda "çevrecilik", bilimsel alanda ise "çevrebilim" olarak isimlendirilen sanal ve de sahteci bir söyleme mahkum bırakılacaktır. İndirgenen her kavramı, indirgendiği kavramla özleştirmek, pozitivist bir söylemle söylersek, karşıtını karşıtı ile açıklamaya çalışan diyalektik bir materyalizm yaklaşımı, ekosistem gerçeği söz konusu olduğunda, "sistemin bütünlüğü" ilkesine uygun düşmeyebilir. Çünkü parçayı yöneten bütünün aldığı kompozisyondur. Liberalizm ve sosyalizmin, dünya ve Türkiye ölçeğindeki krizden çıkışı bu açıdan bakıldığında "ekolojizme" de bir fırsat yaratıyor. Aksi takdirde, yaşadığımız ekolojik yıkımların sebebini, iktisadi akılda ve de sanayinin yarattığı çevre kirliliğinde aramaya devam edeceğiz. Bu satırları yazarken; liberalizmin ve sosyalizmin çok ötesinde ve de aynı zamanda bu iki kavramı da içselleştiren, üçüncü bir düşünce ekolü olan "Kemalizmi" düşündüm ve Mustafa Kemal'e inancım bir kat daha arttı. Ekoloji kavramını, çevrebilime  (çevrecilik) indirgeyen, Kemalizmi ise; Atatürkçülük (sağ-sol) olarak Türkçeye(!) tercüme eden sosyal demokrat "biçim sevdalıları" aslında, ekolojik yıkımların da gerçek bilimsel(!) nedeni değiller miydi? Ekolojist düşünce, ulusal mıdır? Evrensel midir? Tartışmasını yapanlara duyurulur.
Ekleme Tarihi: 12 Ocak 2024 - Cuma

Kemalizm ve Ekolojite

Kendi dogmatik amaçları için bazı "liberallerin" kullanabilecekleri şu ya da bu büyüklükteki kitleler bulabilen, "sağ"daki unsurların bazı kavram ve terimleri aşırmaları konusuna değineceğim. Ekosistemlerin bilimi üzerine uğraş veren "ekoloji" üzerine yapılan araştırmalar incelendiğinde temel bir evrensel gerçekle karşılaşılır. Bu gerçek, bütünsellik (holistik) paradigmasıdır.

Evrensel gerçek; Bir ekosistemin sürdürülebilirliği; dışsal veya içsel bir enerji üretimi ve de bu enerji üretimini tekrar üretime sokacak dengeli bir dağılımı ve bölüşümü (dağıtımı) sağlayacak bütünün yönetimi ile mümkündür. Bu yönetim, toprak, su ve havayı içeren bir ekosistemin alanında olmalıdır.

"Düşünsel Ekoloji" alanında da aslında durum, yukarıdaki "doğal" gerçeği yansıtır.

Liberal düşünsel ekol, dinamizmi sağlar, bir üretim olacaktır ki, bu enerji alanının, sosyal adalet ilkelerine göre toplumsal bölüşümü mümkün olsun. Eğer bu döngüsel enerji (düşünce) alanında bir tıkanıklık çıkarsa, biz buna siyasal alanda kriz, ekolojik alanda ise "ekolojik yıkım" diyoruz. Sosyalizm kendi içinde bir parça liberalizmi, "liberalizm" de bir parça sosyalizmi içinde barındıran, evrensel iki insanlık değeridir. "Ekoloji" açılımı, bize bu noktada bu iki düşünsel yaklaşımı sınırları belli bir ekosistem parçası (alanı) üzerinde birleştirme (bütünleştirme) fırsatı veriyor. Aksi takdirde, indirgemeli bir düşünsel yaklaşımın ürünü olan "Marx"ın ve Adam Smith'in insanlık tarihine armağan ettikleri bu iki değer her zaman toplumsal alanda "çevrecilik", bilimsel alanda ise "çevrebilim" olarak isimlendirilen sanal ve de sahteci bir söyleme mahkum bırakılacaktır. İndirgenen her kavramı, indirgendiği kavramla özleştirmek, pozitivist bir söylemle söylersek, karşıtını karşıtı ile açıklamaya çalışan diyalektik bir materyalizm yaklaşımı, ekosistem gerçeği söz konusu olduğunda, "sistemin bütünlüğü" ilkesine uygun düşmeyebilir. Çünkü parçayı yöneten bütünün aldığı kompozisyondur. Liberalizm ve sosyalizmin, dünya ve Türkiye ölçeğindeki krizden çıkışı bu açıdan bakıldığında "ekolojizme" de bir fırsat yaratıyor.

Aksi takdirde, yaşadığımız ekolojik yıkımların sebebini, iktisadi akılda ve de sanayinin yarattığı çevre kirliliğinde aramaya devam edeceğiz.

Bu satırları yazarken; liberalizmin ve sosyalizmin çok ötesinde ve de aynı zamanda bu iki kavramı da içselleştiren, üçüncü bir düşünce ekolü olan "Kemalizmi" düşündüm ve Mustafa Kemal'e inancım bir kat daha arttı.

Ekoloji kavramını, çevrebilime  (çevrecilik) indirgeyen, Kemalizmi ise; Atatürkçülük (sağ-sol) olarak Türkçeye(!) tercüme eden sosyal demokrat "biçim sevdalıları" aslında, ekolojik yıkımların da gerçek bilimsel(!) nedeni değiller miydi?

Ekolojist düşünce, ulusal mıdır? Evrensel midir? Tartışmasını yapanlara duyurulur.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
islami sohbetler sohbet omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet emlak seviye 5 mutfak lavabo tıkanıklığı açma özellikleri su böreği sipariş galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı dijital pazarlama ajansı İstanbul evden eve nakliyat kurumsal web hizmetleri