Kirada yeni dönem başladı: Kira ödemelerinin banka üzerinden yapılması zorunlu hale getirildi… Elden ödeme yapanlara resmi ağızdan ceza kesileceği bildiriliyor…
İyi de bazı bankalar kirasını yatırmaya giden kiracıdan harç istiyor… Kiracı da haklı olarak buna tepki gösteriyor… Bu zorunlu uygulamayı getiren yasa yapıcıların bu haksız talebe de bir çözüm getirmeleri gerekmez mi?
Üstelik bu nasıl bir bankacılık doyumsuzluğudur böyle?.. Hem müşteri kazanıyorsun, bankana para yatırılıyor, hem de yatırımı yapmaya gelenleri bir de harç isteyerek onları yoluyor ve ürkütüyorsun… Tecrübe ile sabit bir durumu açıklıyorum burada…
1 Ocak 2025 tarihinden itibaren iş yeri ve konut kiralamalarında tüm tahsilât ve ödemelerin banka üzerinden yapılmasının zorunlu hale geldiği Maliye Bakanlığı tarafından açıklandı. “İş Yeri ve Konut Kiralama İşlemlerine İlişkin Yapılacak Tahsilât ve Ödemelerin Bankalar Aracılığıyla Yapılması Zorunluluğuna İlişkin Tüzük” de 14 Kasım 2024’te Resmî Gazete’de yayımlanmış durumda…
Kısa vadeli kiraları da kapsayan bu uygulamanın vatandaşa getireceği külfetleri ve yan etkileri ilgililerin göz önünde bulundurması gerekir…
Gurbetlere göçmek: Hani ülkemizin pahalılık ve geçim sıkıntısından, kronik sorunlarından gına getirip bir başka ülkelere göç etmeyi seçenek olarak görenlerimiz vardır. Türkiye’den bir şekilde kaçak veya bir yol bulup göç ettikten sonra gittikleri ülkede yaşam savaşı veren kişiler gittikleri ülkelerden pek memnun kalmadıkları görülüyor. Bazıları da dümenlerini tutturup gittikleri ülkelere uyum sağlayıp yüklerini tutmaya devam ediyorlar. Bende uzun bir süre gazeteci olarak yurt dışında görev yaptım ama sonunda ülkemde yaşamak kadar güzelliği yurt dışında görmedim…
Yağmura sevinmemek mümkün mü?
Yaz aylarında geçen kuraklık ve barajların kuramaya yüz tutmasından sonra yağmurlarla buluşmaya başladık. Aralık ayının ortasından itibaren yağan yağmurların bereketini kış mevsimi boyunca sürdürmesi diliyoruz. Üretim yapan kırsal kesimdeki çiftçilerimiz, Köylülerimiz, şehirde yaşayan insanlarımızın yağmur sevinciyle yüzlerimiz gülmeye başladı…
“Tilkinin kırk hikâyesi varmış, kırkı da tavuk üzerine… Türk köylüsünün de bütün hikâyeleri yağmur üzerinedir. Doğu da ise Kar yağışı üzerinedir. Kar yağışı doğu da hızını kesmiyor. Yağmurlara geldiğimizde Eskiden devamlı yağan yağmurlarda azalıyor artık…
Kırsal kesimlerde, Çiftçilerde, Şehirlerde ise barajların dolması için devamlı gözler gökyüzünde. Yağmur bulutu beklenmektedir.
Türk köylüsü, çiftçilikle uğraşan üreticiler, Şehirleri yöneten Belediye Başkanları Su barajlarında doluluğu sağlamak için yağmurla yatar yağmurla kalkardı. Yağmur demek, emeklerinin karşılığını almak demektir. Çocuklarına aş, ilaç, kıyafet demektir. Yağmur demek, gelecek demektir, bereket demektir…
Geçen günlerde öğle saatlerine Hatuniye Derneği Aş evinden dışarıya çıktığımda bir anda tam yağmur başladığında kendimizi saçak altına atmaya çalışırken, sonradan görme bir tip olsa gerek; ‘Hay Allah! Arabayı da yeni yıkattım, sırası mıydı bu yağmurun!’ diye söylendiğini gören yaşlı adam söylenmeye başlandı:” sen anlarsın yağmurun kıymetini. Susuz, sebze ve meyvesiz kal da o zaman anlarsın.” Diyordu...
Yeni yetme genç: “ Gökyüzünün yine damarı kabardı.” Diyordu. Tam ağzının payını verecekken, rahmetli babam Halil Dabakan’ın, ‘Oğlum Vahap, rahat dur. Bütün memleketi sen tek başına terbiye edemezsin!” sözü aklıma geldi…
Bu satırları yazdığım şu anda dışarıda çok güzel bir yağmur yağıyordu. Bereket yağıyor memleketime. Zararsız ziyansız olsun inşallah…”