Ege Adaları denildiğinde hep burnumun direği sızlamıştır. Nasıl bir hatadır ki burnumuzun dibindeki adaları bir talihsiz anlaşma ile Yunanlılara vermişiz. Ege Adalarına baktığımda bunun için Burnumun direği sızlıyor. Türk Atasözü ve şarkısı; “Bir Ooh çeksem karşıki dağlar yıkılır.” Ben az söyledim siz çok anlayın…
Covid-19 pandemiyle birlikte insanların yasaklara uyması ve hastalık korkusu nedeniyle evlere kapandığımız şu günlerde bende çok araştırma yapmaya ve okumaya çalışıyorum. Samos ya da Türkçe ismi ile Sisam Adasını, ziyaret etmiştim muhteşem doğal güzellikleri olan şirin bir ada. Ayrıca, Osmanlı’nın Ege Denizi’nde kaybettiği son adalarından biridir…
Bilim dünyasının önemli isimlerinden ve ilk çağ filozoflarından olan Pisagor ve Aristarkus Sisam’da doğmuştur. Pisagor, Yunan ve Ahlak felsefesinin kurucusu olarak kabul edilen Sokrates ve onun öğrencisi ve akademinin kurucusu kabul edilen Platon’u da etkileyen kişidir. Pisagor’un bilime ve felsefeye kattığı çok sayıda teorem vardır. En önemlilerinden biri, herkesin orta öğretim matematik derslerinde gördüğü Pisagor Teoremi’dir…
Pisagor ayrıca “Pisagor Bardağı” olarak da bilinen ‘Aç Gözlülük Bardağı’nı da icat etmiştir. Basit akışkan kanunlarını kullanarak aç gözlü insanlara ders vermiştir. Pisagor’un bu icadının arkasında bir deha yatıyor. Filozof olmasının getirdiği sorumlulukla, kendisinin öğrencilerine ders vermek istediği aşikâr. Bu icat sayesinde Pisagor, öğrencilerine ölçülü tüketim hakkında belki de hayatları boyunca unutamayacakları bir ders vermişti…
Dışarıdan bakıldığında herhangi bir bardak gibi duran nesne, işleviyle herkesi hayretler içerisine düşürebiliyor. Ortasında bulunan sütun içerisindeki delik, eğer bardak belli bir seviyeden sonra doldurulmaya devam edilirse içerisindeki bütün sıvıyı döküyor...
Pandemi ile mücadele edilen bu süreçte Pisagor Bardağı aklımızın bir köşesinde bulunmalıdır. Nerede mi?
Covid-19 pandemi de kurallara uymayıp bulaş hızını artırırken Bazı ticari bankaların, borçlularına pandemi yokmuş gibi davranması Merkez Bankası sadece mudileri korumaya yönelik politikalar üretirken, Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın vereceği destek için 2,5 milyon kişi başvurması ve bu dönem içerisinde yasaklarda çalışmayan işçilere ek ödenek mesai ödemesi yaptı. Ek mesai ödeneği süresini uzatılması isteği üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, ek mesai ödemesini üç ay daha uzattı…
Pandemi döneminde çalışmayan işçi ve emeklinin durumu kötüleşip yoksulluk artıp, ramazan ayının da gelmesiyle, gıda yardım paketlerine yoğun talep olurken bazı kesimlerin ısrarla %10,65 hayat pahalılığını talep ederken İktidar ve Kızılay, STK’lar yardımları arttırmaya çalıştı…
Pandemi ile bir yıldır mücadele ediyoruz. İnsanlarımız, Esnaf, çalışanların zarar gördüğü gibi Ekonomimiz ciddi yara aldı. Önümüzdeki süreçte, İktidar, karar vericiler, merkez bankası, ticari bankalar, kamu kesimi, alacaklılar, borçlular, ev sahipleri kısacası herkes Pisagor Bardağı’na göre hareket etmeli yoksa toplumun tüm kesimleri zarar görecektir…
Son günlerde vefat sayıları ve hastalıkların artması, Covid-19’un mutasyona uğraması bazı zorunlu kısıtlamaları da beraberinde getirmeye başladı. Koronavirüs’ten kendimizi koruyalım derken, savurganlıklardan kaçınmalıyız. İhtiyacımız kadar yiyecek ve ekmek alalım. Bakanlar kurulu Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlığında toplanıp her türlü tedbiri aldıklarını açıkladı. Vatandaş olarak bizde Devlete yardımcı olmalıyız. …