PİRİNCİN TAŞLARI
Bugün, Uçak ve Kardeşlerinden söz etmek istiyorum. Neden Hayrettin Uçak, Yaş Meyve ve Sebze denildiğinde Türkiye’de akla gelen ‘Uçak kardeşler’ oluyor. Türkiye’nin ihracata ihtiyacı var. Uçak Kardeşler gibi şampiyonlara ihtiyacı var…
Türkiye’nin 8 ilinde kurulu 15 işletmesinde, yıllık 200 bin tonluk yaş meyve sebze ticareti yapan Uçak Kardeşler, sektöründe 2017 yılındaki Türkiye ihracat şampiyonluğundan sonra, 2018 yılında da Ege Yaş Meyve Sebze İhracatında şampiyon oldu…
Hayrettin Uçak, Türkiye’den meyve ve sebzelerini Dünya ülkelerine ihraç ediyor. Başta, Rusya, Kanada, Hollanda, Beyaz Rusya, Irak, Romanya’nın aralarında bulunduğu 27 ülkeye domates, mandalina, portakal, limon, üzüm, çilek, patlıcan, salatalık, kabak, nar, ayva, kayısı ve biber başta olmak üzere 50 farklı yaş meyve, sebze ihraç ediyor. 2018 yılında 108 bin ton yaş meyve sebze ihraç etti. Sektör içinde 1984 yılından beri faaliyet gösteren, Uçak Kardeşler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ile sohbet ediyorum. Hayrettin Uçak’ın anlattıkları İhracatta nasıl nefes aldığımızı gösteriyordu...
Uçak, “Türkiye’nin yerli üretim ve ihracatını arttırmak için 35 yıldır 7 gün 24 saat çalışıyoruz. Hedefimiz 2023 yılında ihracat çıtasını yükseltmek istediklerini anlatıyor. Yeni sistem örtü altı, topraklı, İyi Tarım uygulamaları, GLOBAL GAP, İSO 22.000, İSO 18.000, İSO 9001 belgelerine sahip İZLENEBİLİRLİK sistemi ile Domates üretimi yapmaya başladıklarını söylüyor…
Sayın Hayrettin Uçak, önceki gün Seferihisar’daki tesislerine beni davet etmişti. Davet günü, Televizyon da canlı yayın programım olması nedeniyle davetine katılamadım. Daha sonra kendisiyle sohbetimizde ben sordum Başkan Hayrettin Uçak, anlattı.
Uçak, Tarım ürünleri ihracatında Türkiye'nin lideri konumundaki Ege Bölgesinde kurulacak Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri ile Ege Bölgesi'nin tarım ürünleri ihracatında 1 milyar dolar artış olacağı bekleniyor…
Tarım İhtisas OSB Müteşebbis Heyeti Üyesi ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Bölgesi'nden 2018 yılında 5 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı olduğunu, Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 22'sinin Ege Bölgesi'nden yapıldığını, Tarım İhtisas OSB'lerin devreye girmesi ile birlikte Ege Bölgesi'nden yapılan tarım ürünleri ihracatının 1 milyar dolar artacağı öngörüsünde bulundu…
Hayrettin Uçak’a soruyorum; İhracattın artması demek, Türkiye’ye döviz girmesi, Köylü, rençper, çiftçinin para kazanması demektir. Siz bu İhracatı OSB ile aşabilecek misiniz?
-Başkan Uçak; “Dikili'de jeotermal seracılık, Tire'de hayvancılık ve Menderes'te çiçekçilik sektörlerinde faaliyet gösterecek Tarım İhtisas OSB'ler kurulacak. Dikili'deki Tarım OSB, 2900 dönüm üzerine faaliyet gösterecek. Burada sadece domates değil çilek, şeftali, kayısı, nektarı, erik başta olmak üzere katma değerli ürünler üretip ihraç edilecek. Bu OSB'ler tarım ürünleri ihracatına yeni bir ivme kazandıracak. Tarım ve Orman Bakanımız Pakdemirli'nin İzmirli olması Ege Bölgesi için büyük şans. Tarım OSB'ler için çok büyük çaba sarf ediyor.” diyordu…
Bu yıl patates, soğan başta olmak üzere meyve sebze fiyatlarının yüksekliği soruma, Başkan Uçak; “Bu kış son 38 yılın en yağışlı yılını yaşadık. Patates ve soğan toprak altında toplanamadan çürüdü. Toplananların ise raf ömrü az oldu. Havaların ısınması, üretimin artması ile fiyatlar normalleşir.
Başkan Uçak, Ege Bölgesi’nde, İzmir, Manisa, Aydın, Uşak ve Afyon illerinde yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerinde faaliyet gösteren üyelerinin bulunduğu bilgisini veren Uçak, “Üye ilişkileri ekibimiz, İzmir, Manisa, Aydın, Uşak ve Afyon’da yerleşik üyelerimizin devlet yardımları, tarımsal iadeler başta olmak üzere; Ege İhracatçı Birlikleri, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve diğer kurumlarla olan ilişkilerinin sağlıklı yürümesi adına danışmanlık hizmeti veriyorlar. Önümüzdeki dönemde Denizli, Muğla ve Balıkesir’deki üyelerimizi de ziyaret edecekler” Herkes kazanacak diye anlatıyor...