PİRİNCİN TAŞLARI
İzmir denildiğinde akla gelenlerden birisi Merhum Kaya Tuncer’in kurduğu ve büyük çaba harcayıp içerisine Uzay Merkezi’ni de yerleştirdiği ESBAŞ (Ege Serbest Bölge) ESBAŞ CEO’su Dr. Faruk Güler ile bir araya geliyorum. Lafı fazla uzatmadan sorularımız başlıyor. Sayın Güler, bizim soru sormamıza fırsat vermeden başlıyor anlatmaya, Belli oluyor ki Sayın Güler dersine iyi çalışmış ve ardı ardına ESBAŞ’ın başarılarını sıralıyor…
İzmir de işsizliği önlemekte büyük katkısı olan Ege Serbest Bölgesi geçtiğimiz yılı, 4,2 milyar dolarlık ticaret hacmi ve 20 bin 500 kişilik istihdamla kapattı. 2020 yılında da yüzde 5 büyüyecek.
Kurulduğundan buyana Ege Serbest Bölgesi; Türkiye’nin yüksek katma değerli üretim merkezi haline geldi. İzmir Medya Platformu Başkanı Ahmet Kaplan’ın büyük çabalarıyla bizi bir araya getirdiği ESBAŞ CEO’su Dr. Faruk Güler, önemli bilgileri paylaştı…
Kurulduğu 30 yıldan buyana ESBAŞ’ın çalışmaları ve Ege Serbest Bölgesi hakkında güncel gelişmeleri aktaran Dr. Güler, “Serbest Bölge, bulunduğu Ege Bölgesine, ülkemize katma değer katacak, istihdam yaratacak, yüksek teknoloji transferi sağlayacak, ihracatı arttıracak nitelikteki yatırımları çekmeye azami özen gösterdik. Tanıtım ve pazarlama faaliyetlerimizi de hep bu doğrultuda sürdürmekteyiz” diyor…
Dr. Güler, Ege Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren bazı firmaların 2019 yılında kapasite arttırıcı yatırımlar yaptığını ve bu yatırımların 2020 yılında devreye alınacağı, 300 bin metrekarelik genişleme alanını alt yapısını geliştirerek yatırıma hazırladık. Bu alana yeni yatırımcılar gelmeye başladı. Bu firmalar henüz tam olarak faaliyete geçmedikleri için 2019 yılı büyüme rakamlarına bir etkisi olmadı. Yazılım ve bilişim sektöründeki yeni firmaların da yatırımları ile birlikte, Ege Serbest Bölgesinin toplam ticaret hacminde 2020 yılında yüzde 5 büyüme öngörüyoruz. Ege Serbest Bölgesi Türkiye’nin yüksek katma değerli üretim merkezidir…
Dr. Faruk Güler, ESBAŞ’ın girişimiyle Bergama’da kurulacak Batı Anadolu Serbest Bölgesi için yürütülen çalışmalar devam ettiğini ve Ticaret Bakanlığının izniyle Batı Anadolu Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (BASBAŞ) şirketinin kuruluşunun 2019 yılında tamamlandığını ve BASBAŞ tarafından hazırlanan fizibilite raporunun Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğüne sunulduğunu yakın bir zamanda Serbest Bölge’nin yeni bir isim altında işbaşı yapacak ve gençlerimize, çalışmak isteyenlere istihdam sağlayacaktır. Diyor…
Ege Serbest Bölgesi 30 yaşında, ESBAŞ’ın, sıfırdan kurup, Türkiye’nin en önemli ihracat merkezlerinden biri haline getirdiği Ege Serbest Bölgesinin bu yıl 30. yılını kutladığını belirten Güler, yüzde 100 doluluk oranına ulaşan Bölgenin, bugüne kadar toplamda 80 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleştirdiğini, şu anda 70’i yabancı olmak üzere, 167 firmada 20 bin 500 kişinin istihdam edildiğini söyledi. Güler, ayrıca şu bilgileri verdi: “Ege Serbest Bölgesi kurulduğu 1990 yılında Gaziemir’in nüfusu 10 bin kişiydi. Bugün 150 bine yaklaşan nüfusu ile Türkiye’nin en hızlı gelişen ve kalkınan ilçesi durumundadır…
Ege Serbest Bölgesinin İzmir ve ilçelerine ne kadar katkıda bulunduğunu ve işsizliği önlemede ne kadar iş istihdamı sağladığını kısaca elimiz erdiği dilimiz döndüğü kadar anlatmaya çalıştım. Ege İllerinin ve İzmirlilerin buraya sahip çıkması gerekiyor…