2021 yılını geride bıraktıktan sonra karşımıza dikilen 2022 yılında nelerle karşılaşacağız. Yeni yılla birlikte, Elektrik ve Doğalgaza, Petrol'e gelen çok yüksek zam insanları şaşkına çevirdi. Şimdi mutfakta bulanan yangın sönecek mi, market fiyatlarındaki artışlar yerini indirime bırakacak mı? Dolar yükselişini bahane edip fiyatları yükseltenler, Döviz inişe geçti ama fiyatlar inişe geçmediği gibi yükselmeye devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası yaptığı açıklamayla döviz yükselişini ters köşeye yatırıp bir gecede sert inişe geçtiğini gördük. Haksız yere market ve gıda fiyatlarındaki yüksek artışlarında sert düşüşe geçmesi bekleniyor…
2022 yılının gelmesiyle birlikte genel olarak kendi ülkemiz dışında artık global ekonomiyi de takip etmeliyiz. Çünkü dünyadaki gelişmeler tüm dış etkenler ile beraber maalesef büyük ekonomik etkiler yaratmaktadır. Genel olarak dünyadaki gelişmeler ile beraber bu yeni yılda da birçok tahminler ve beklentiler vardır. Genel toparlanma süreçleri devam edecek gibi görülüyor…
2023 yılına kadar ekonomi de biraz daha gidilecek yol var gibi görülüyor. Gerek pandeminin yeni versiyonları gerekse de ekonomik gelişmeler 2022 yılında yine devam edecektir. Çin’de Evergrande ile başlayan sessiz olarak devam eden bir emlak krizi, dünyada artan ÜFE ve maliyetler ile TÜFE’de oluşabilecek artış enflasyonları, dünyada artmaya başlayacak olan faiz süreçleri ki Amerika’da zaten gelecek yıl için en az 2 defa faiz artırımı sinyalini vermektedir…
Tüm bunların yanında dünyada yaşanacak olan emtia krizleri, iklimsel değişim ve küresel ısınma ile gıda krizleri ve gıda enflasyonu, enerji ve ulaşımdaki tedarik zincirlerindeki kırılma süreçleri, yine enerji maliyetlerine bağlı olarak demir ve çelik fiyatlarındaki artışlar oluşacağı tahmin ediliyor…
Pandemi sonrası tüm dünyada oluşan ve artan enerji krizi arz problemlerini de ortaya çıkarıyor. Tüm bunları toparlarsak dünyadaki nüfus fazlalığı, yüksek enerji maliyetleri sonucu yetersiz enerji ile birlikte güçlü bir dolar ile gelişmekte olan ülkelerdeki kur değişimleri ve döviz kıtlığının süreçleri de ayrıca devam edecektir…
2022 yılında pandemi süreçlerindeki enerji krizi (kömür, doğalgaz ve petrol), artan üretim, yüksek talep ile yetersiz arzı ortaya çıkaracaktır.
Emtia krizi ile gıda üretimi, iklimsel kriz, demir, çelik ve hammadde tedariki sıkıntıları oluşabilecek.
Yüksek enflasyon Çin, ABD ve Avrupa sırada beklerken geçenlerde faiz artışı yapan İngiltere de artan enflasyon nedeni ile faiz artışı yaparak %0,10’dan faizi %0,25’e yükseltmişti. 2022 yılı için Amerika Merkez Bankası da önceden de dediğim gibi faiz artışı sinyallerini vermişti. Norveç ise yine faiz artışı yapan diğer bir ülke olmuştu.
Özellikle Amerika’yı tekrar vurgulamak isterim. Varlık alımının azatlımı ile gelişmekte olan ülkelerden büyük para çıkışlarının olacağının sinyallerini şimdiden vermiş durumda. Bu da dövizde yükselişini tetikleyecektir. Gelecek yıl mart ve haziran ayları burada kritik aylar olacağı görülüyor…
Şu andaki Türkiye’de oluşan döviz kurlarındaki dalgalanmalar, yetersiz enerji ve yüksek maliyetleri, döviz kıtlığı ve yüksek gıda enflasyonu ile ekonomik mücadeleler elbette 2022 yılında da devam edecektir. Gelecek aylarda özellikle politika faizlerinin belirlenmesi enteresan sonuçlar alacağını diye düşünüyorum. Mart ayı kritik ay ve sonrasında yapılacak olan faiz politikalarını hep birlikte izleyip göreceğiz…