BM Güvenlik Konseyi, Türkiye saati ile 05.30’da New York’ta Rusya – Ukrayna krizini görüşmek üzere toplandığı sırada, Putin, saldırı emrini verdi. Rus askerleri dört koldan Ukrayna’ya girdi. Ekonomik çıkarların bu denli iç içe geçtiği bir dünyada, savaşın olabileceğine kimse ihtimal vermedi ama Ukrayna Savaş’ının bugün 5. günü…
Putin ve kurmayları, büyük ülkülerinin rehberliğinde, yenidünya düzeninde, Sovyetler Birliği’nin sınırlarını yeniden mi çiziyor? Rusya Devlet Başkanı Putin, NATO’nun Doğu Bloklarına açılmaması konusunda mesajlarını veriyordu. Batı için yayılmacılık olan bu amaç, Putin için bir tehdit anlamında ve yitirdiklerinin geri alınması mıdır?
Yaklaşık 200 yıl Rusya’nın egemenliğinde olan bölgeler, Sovyetlerin dağılmasıyla Moskova’nın denetiminden çıkmıştı. Oluşan bağımsız devletlere Putin liderliğindeki Rusya’nın, eski günlere dönmesi gereken yapılar olarak görmesi için uluslararası diplomasiyi hiç bilmemektir…
26 Aralık 1991’de Sovyetler Birliği dağıldı. Eski Varşova Paktı üyeleri Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Arnavutluk, 12 Mart 1999’dan başlayarak NATO üyesi oldu. Bu ülkeler NATO üyesi olarak kendilerini Rusya’ya karşı güvenceye aldılar. Rusya, Ukrayna’nın da bunu yapmasını istemedi. Az daha beklerse aynı sonucun oluşacağını NATO’nun kendi sınırına dayanacağını bildiği için, çok uzun bir hazırlığın ardından Ukrayna’nın bütününü hedef alan askeri harekâtı başlattı…
Putin, bir anlamda Ukrayna’nın işgalini, toprak bütünlüğünü hedefleyen askeri operasyonun düğmesine basarken, Ukrayna’ya en büyük cesaret kaynağı ABD, AB Ülkeleri, NATO ve batının verdiği cesaret ile savaşa sürüklenen Ukrayna yalnızlığı yaşıyordu. Rusya, askeri hamlesini yaparken, ekonomik olarak uzun soluklu bir mücadeleye hatta radikal ödeme değişikliklerinin de hazırlıklarını yapmıştı...
Rusya’nın Ukrayna müdahalesine batı, yaptırımlarla karşılık vermeye çalışıyor. Rusya Bankacılık sistemine yaptırım kararları alındı. O kararlar, Putin cephesinde pek da etkili olmuşa benzemiyor. Yaptırımlar, petrol ürünü alımlarına ambargo noktasına gelemiyor. Rusya, Avrupa’ya giden gazın akışını durdursa, Avrupa’nın geniş kesimi, soğuktan donacak. Fabrikalar duracak…
-ZELENSKİ, PUTİN’E, ÖLÜMLERİN ÖNÜNE GEÇELİM. MUZEKERE MASASINA HAZIRIM.
-PUTİN; “HÜKÜMETİ DEVİRİN” MASAYA OTURALIM!
Zelenskiy; Putin’e son dakika basın yoluyla çağrıda bulundu. “Ölümlerin önüne geçmek için müzakere masasına oturmaya hazırım.” Bu çağrıya Putin, Ukrayna Askerine “Hükümeti devirin” anlaşma masasına oturalım. “İhtilal” yapın cevabı geldi…
Biden, yaptırımların Rusya'nın toplam servetinin üçte birini tutan ve ülkenin en büyük ikinci bankası olan VTB Bank'ın da aralarında olduğu dört Rus kredi kuruluşunu hedef alacağını duyurdu. Söz konusu bankaların ABD mali piyasalarından dışlanacağını belirten Biden, Avrupa Birliği, İngiltere ve Japonya'nın da benzer adımlar atacağını bildirmeleri de ABD ve Batının sadece yaptırım kararları Putin’i durduramadığı görüldü…
ABD Başkanı Biden, Rus bankalarının şimdilik SWIFT bankacılığından çıkartılmayacağını belirtti. Biden, Rus Bankalarının SWIFT Bankacılığından çıkarılmayacak olması ne demektir? Rusya’dan gaz ve petrol alan ülkeler, almaya devam edecek. Alımın devamı için ödeme yapılması gerekiyor. SWIFT sistemi, yani bankalar arası döviz transferi de devam edecek…
Rusya, Ukrayna’ya yönelik, işgal hareketini sürdürüyor. Batı’nın yaptırımları, Rusya’yı durdurmadı. Bir anlamda Ukrayna yalnız ve kaderine bırakıldı. NATO liderleri, Cuma günü sanal ortamda liderle toplantısından ‘Kınama’ geldi. Putin, zaten NATO’nun, Rusya sınırlarına yaklaşmaması için bu saldırıyı başlattı ve Ukrayna da yönetimi devirinceye kadar savaşı devam ettirecek…