Bugün izin verirseniz, iç siyaset, dış siyaset, ekonomi, yazılarımın dışına çıkıp sizlerle sohbet tarzında yazmak istedim. İş hayatında, STK’larında, siyasette, hepimizin kılavuza ihtiyacı olduğu işler ve dönemler yaşarız.
Önemli olan önce ne istediğinize karar vermeniz lazım. Hayır, sahiplerinin yardımlarıyla, her gün 450 kişiye iki, üç çeşit öğle yemeği dağıtan, benimde yardımcı olamaya çalıştığım o nedenle bizim dediğim, ‘Bizim’ “Tarihi Hatuniye Derneği Başkanı Sayın Müjdat Çobanoğlu, her zaman şunu söyler; “Akıl veren çok olur! Kimi kendisinin menfaati veya tavsiye ettiği kişilerin menfaati için veya birilerine yaranmak isteyen bir yakını veya eski çalışanı tavsiyelerde bulunurlar. Ama o kişilere sen gel yap desen yapamazlar. İyi niyetlide olsa bu tavsiyeler sonuçları itibariyle işin uzmanı olmadıkları için maalesef yapıcı değil yıkıcı olur.” Diye söyler. Yanlış mı konuşuyor, bana göre Başkan Çobanoğlu doğruları söylüyor…
Örneğin, Mimar Sinan'ın bir eserini yık deseniz 20-30 işçi, buldozer, kepçe ile kısa sürede yıkarsınız. Ama yapmak isterseniz o eseri yapan Mimar Sinan'ı nerden bulacaksınız?
Biz yine dönelim kendi konumuza. Bugün şehir içlerine yayılan herkesin nereye varacağını bilmediği, AVM’lerle ilgili yazmak istiyorum. Vatandaş AVM fiyat artışlarından dertli. AVM Yetkilileri de işleri ve yer seçimiyle ilgili dertli. Araştırdım konuştum yazıyorum;
AVM için yatırımcılar hedefi belirledikten sonra doğru kılavuzu seçmesi lazım. Siyasetçi hedefini seçtiğinde doğru danışmanı seçeceği gibi, sektörlerden örnek verecek olursam: AVM'nin lokasyonunun belirlenmesinden, projenin geliştirilmesine, inşaat aşaması (işletme koşullarına uygun inşaatın yapılması verimlilik ve işleyiş açısından çok önemlidir), kiralama ve yönetim aşamalarında profesyonellerle ilerlemek lazım. Amatörce yapılan yatırımın bedeli ağır olur. Daha sonra bunun telafisi de zordur…
Steve Jobs der ki; “Zeki insanları işe alıp, sonra onlara ne yapacaklarını söylemek bana mantıklı gelmiyor. Biz zeki insanları işe alırız ki, onlar bize ne yapacağımızı söylesinler.” İşte bu danışmanlar, Büyükşehirlerde “Bakkal Amcaların” yerini alan AVM’lerin şehir içlerine yerleşmesini tavsiye ettiler...
AVM sektöründe doğru ekip ile çalışırsanız daha önceden yaptığınız yanlışları kısmen de olsa telafi edersiniz. En azından bundan sonra daha az hata yaparsınız. Ancak birkaç konuya dikkat çekmek isterim. AVM'yi 1 ay geç açarsanız maliyeti ne olur? Bırakın AVM'yi, 1 dükkân boş kalsa bedeli nedir? Yanlış mağaza karması yapılırsa, eksik sektörler olursa, yeteri kadar ziyaretçiyi AVM'ye çekemezsiniz. Az ziyaretçi, az ciro getirir, bir süre sonra mevcut mağazalar da iş yapamaz hale gelir. İş yapmıyor, müşteri az, mağazalar boş dedikoduları ise AVM'ye, hatta diğer işlerinize bile zarar verir. Diye anlatıyorlar…
Milyonlarca dolar yatırım yaptığınız AVM'niz değer kazanacağına, değer yitirir. Bir yöneticinin en önemli görevi uzun vadede mülkün değerini artırmaktır. İyi yönetici var olan bütçeyi iyi yönetir, lider yönetici ise ekstra kaynaklar yaratır. Bilginin değeri, Danışmanın önemi burada görüldüğünü vurgulamak istedim.
Bilgiye, tecrübeye, business network'e ayıracağınız bütçe gözünüzde büyümesin. O ücretler ekibin size kazandıracaklarının yanında küçük kalır. Yeter ki doğru insanlara yatırım yapın. Bilginin değerini ölçemeyenler, eksikliğinde bedelinin ne olacağını hesaplayamazlar. Söyleyeceğim; “Dışarıdan bilge insana ihtiyaç yoktur.” Çalışanın hevesini kırmayın! İnsanları çalıştırmanın temel şartı, heves kırmamaktır. Gençlerimizin önünü açın…