Türkiye verimli topraklarıyla ve her türlü sebze ve meyvelerinin yetiştirildiği, “Dağlarından yağ, ovalarından bal akan” verimli topraklarında üretilenlerle Türkiye tüm bölgeleriyle tam bir tarım cenneti durumundadır.
Ege İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı ve EİB Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Başkanı Hayrettin Uçak ile sohbetimizde, şöyle anlatıyor; “Her şeyimiz var. Toprağımız var, havamız var, suyumuz bol şükürler olsun. Planlama yaprak tarımda ilerliyoruz. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın talimatlarıyla, Tarım Bakanımız Vahit Çirişçi tarafından, tarıma yapılan destek, teşviklerimiz üreticilerimizi daha çok çalışmaya ve üretmeye teşvik ediyor. Üretilen bu ürünlerin %10 ihracata, %20 fire, 570 iç piyasaya verilmektedir. Ülkemiz için ihracat da çok önemlidir. Üretici de İhracatçı da ülkemiz ekonomisi için önemlidir.” Diye anlatıyor…
Başkan Hayrettin Uçak; “yukarıda anlattığım gibi ihracatın da kolaylaştırılması, ülkemiz de tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi gerektiğine de işaret ederken, Tarım da doğal kaynakların üretime endekslenmesi, üretimde de ihracatta da ‘olmazsa olmaz’ her ikisi birleştiğinde ülke ekonomisi daha çok kalkınacaktır.” Diye değerlendiriyor…
Hayrettin Uçak, “her zaman bizi yalnız bırakmayan ve yanımızda olan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen’ teşekkür ediyorum.” Diyordu…
Sohbetimi, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ile sürdürüyorum; Mustafa Özen; “İzmir, 750 bin tona yakın meyve üretimiyle 150’den fazla bitki çeşitliliğiyle Türkiye tarımının lokomotifidir. Tarımda ülkemizin en aktör baş illerinden biridir. İzmir’de sektörlerin üzerine kurulduğu sektör tarımdır. Tarım medeniyetin başladığı noktadır. İzmir tarımda Türkiye’nin ilk üç ili içerisinde. Küresel sıcaklığın getirdiği iklim olumsuzluğundan İzmir etkilenmedi. İzmir’de bütün ürünlerimizde rekolte artışı yaşadık. Üretiyoruz ancak güvenilir gıda üretmek gibi apayrı bir sorumluluğumuz var. İyi Tarım Uygulamaları projemizin yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Projemiz yüzde 60 Bakanlığımız yüzde 40 Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimizce desteklendi. İyi Tarım, organik tarıma geçmeliyiz, sayımızı artırmalıyız” diye anlatıyor...
Burada ki yazımda Türkiye için Tarımın ve hayvancılığın, üreticiliğin ne kadar önem kazandığını ve ihracatında bunun bir önemli ayağı olduğunu vurgulamaya çalıştım. Tarımla ilgili projelerin her konuda desteklenmesi gerektiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan, her gittiği il ve açılış toplantılarında dile getiriyor. “Her nerede tarım, hayvancılık ve üretim ile ilgili bir proje varsa Bana veya Tarım bakanlığına getirsin inceleyelim ve gereğini yapalım sözleri boşa söylenmemiş sözlerdir…
Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle tarım ve hayvancılığın ‘lokomotif sektör’ olduğunu vurgulamaları önemlidir. Verilen mesaj, bu bereketli toprakların boş kalmadan üretimin artırılması, hatta ihraç edilmesi anlamındadır. Geçmişte buradan komşu ülkelere küçükbaş canlı hayvan ihraç edildiği unutulmuş değildir. Dış pazarlarda aranan ihracat ürünleri arasında patates, havucu, narenciye, Keçiboynuzu (harnup), hatta enginarı ve buna benzer daha birçok ürünlerimiz rağbet görüp tercih edilmektedir. Enginar, ihracı önemli bir girdidir…
Verimli bu topraklarda göz önünde bulundurularak, tarım da ‘lokomotif sektör’ olarak tanımlanması gayet doğaldır. Türkiye turizm’den aldığı pay ile ekonomiye yüksek payı olduğu görülmektedir. Türkiye de üreticinin çalışmasıyla, tarım ve hayvancılığı geliştirmesiyle, Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlayacağı gibi, halkın refahı ve ucuz yiyeceğe kavuşacaktır...
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tarım Bakanı Vahit Çirişçi, Tarıma verdikleri önem ve tarımda Ay çiçeği, sebzenin her türlüsünün bu bereketli topraklarda üretilen çalışmayı destekleyeceklerini belirtiyor.