Yazımı yazmaya başlarken, Hatay merkezli, 6.4 ve ardından 5.8 iki deprem ile halk sokaklara fırladı. İlk açıklamalarda 3 kinin hayatını kaybettiği ve 213 yaralı olduğunu Bakan Soylu açıklıyor. Araştırmalar devam ediyordu…
Allah’ın izniyle bu felaketi de aşacağız. Acının tarifinde kelimeler kifayetsiz kalıyor. Türk Milletti olarak yaralarımızı tek yürek olup hep birlikte saracağız…
Asrın felaketi 500 atom bombası büyüklüğünde. Bir afeti yaşadık. AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar açıklıyor; “7,7 büyüklüğündeki depremin açığa çıkardığı enerji 500 atom bombasının yarattığı etkiye, enerjiye sahip” diyordu...
AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde “Bölgede herhangi bir lav akması, petrol akması yok. Ardı ardına Depremlerinin tetiklediği basit bir kütle hareketinden öte bir şey değil. Bölgede volkanik patlama yok. 7,7 büyüklüğündeki depremin açığa çıkardığı enerji 500 atom bombasının yarattığı enerjiye, etkiye sahipti…
Kısaca herkesin anlayabileceği sadelikte 2 depremin aslında kaydedilen 7,7 ile 7,6 değil, şiddet/enerji boşalımı parametresine göre 11 şiddetinde olduğunu işin uzmanlarından aldığım bilgiyi sizlere anlatmaya çalışacağım. Depremde gerçek güç tanımlaması ve ölçümü yeryüzüne yakınlığı ve süresine bakılarak hesaplanır. Bu ana kritere göre bakınca “9 saat gibi çok kısa bir zaman aralığında” 7'nin üzerinde aynı bölgede deprem olduğu bugüne kadar dünyada hiç görülmemiş ve yaşanmamış bir olay. Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki deprem birbirine (30 km) yan yana sayılabilecek bir lokasyonda olması bugüne kadar bir deprem felaketi…
Burada birçok, bilgisiz ve kötü niyetli insan Japonya'daki yaşanan 9 şiddetindeki depremle bunu ölçüyor. Japonya'daki deprem; kıyıdan 110 kilometre açıkta, okyanusun 28 kilometre altında yaşanmıştır. Kahramanmaraş merkezli depremler ise yeryüzüne sadece 7 km. gibi çok yakın mesafede olmuştur. 2. önemli aradaki fark ise, iki deprem arasındaki süredir. Japonya'daki deprem 36 saniye, Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler ise toplamda 103 saniye gibi bugüne kadar yaşanmamış bir uzunlukta sürmüştür…
Türkiye’nin son yüzyılda yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan ve 10 şehri yıkan Kahramanmaraş merkezli deprem 500 atom bombası büyüklüğünde bir enerji birikimiyle gerçekleşti. 400 km çapında bir alanda etkili oldu. Fayda 180 km kırık, yer kabuğunda 121 km. Yarık oluştu. Yer kabuğunu 3 metre kaydıran doğal afet ile mücadele etmek kolay değildir. En az 640 km uzunluğunda olan fay demeti depremler yarattı. Depremin ilk saatlerinde bu rakam 370 km olarak verilmişti. Elbistan depreminden sonra etkilenen alanın uzunluğu 640 km. ye ulaştı. Çok daha uzun bir süre hissedilir boyutta yani 4 ve 5 üzeri büyüklükte artçı sarsıntılar bölgede olmaya devam edecektir. Bir bölümü zaman zaman 5’in ve 6'nın üzerine çıkan artçılar olabilir. Önceki gece olduğu gibi, artçılar bu alanda devam edecek. Artçılar en az 2/3 sene süreceği uzmanlarca anlatılıyor...
Bu nedenle bir fayın, deprem tekrarlanma aralığına yakın bir süre geçirmiş komşu segmentlerinde, belirli bir süre sonra oluşabilecek olası bir depremi tetiklenen deprem olarak tanımlamak doğru değildir. Bu olaylar deprem kırılma süreci (kırılma mekanizması) ile ilgili gerilim yüklemesi ve asperite-bariyer gibi birçok etkenlere bağlı olarak gelişir. Yetkili ağızlardan yapılmaya hiçbir açıklamaya inanmayın. Geçmiş olsun Türkiye’m…