Hep konuşulan Türkiye ekonomisi nereye gidiyor. Aslında biz sanıyoruz ki sadece bizim ekonomik sorunlarımız var, ama öyle değil. Serbest piyasa ekonomisinin, yani günümüz kapitalizmin doğası gereği tüm dünyada sıkıntılar yaşanıyor. Bana göre, globalleşen dünya devletlerarası çekişmeler, büyük firmalar arasında rekabet, haksız kazançlar, faizler, sigorta sistemi, nedeniyle ülke ekonomileri krize giriyor…
AB ülkeleri haricinde tüm dünyada gelir dağılımı adaletsizliği doruklara tırmanırken, sorunlu ülkeler çözüm yolu olarak önerilen “az kazanandan az, çok kazanandan çok” vergi alınması yoluna gitmiyor. Dünyanın ekonomik sıkıntı bakımından dikkat çeken ülkesi ABD ekonomisi darboğaza girdi: Temerrüde düşme riski arttı!
Mayıs ayında toplam 32,4 trilyon dolara ulaşan borçla dünyanın en büyük iki ekonomisinden biri olan ABD, zor günler geçiriyor. Meğerse ABD’nin de devlet olarak çok ciddi borcu birikmiş ve ABD bile borç ödeme yetisini yitirmiş borcu borçla öder olmuş. Bankaların batması da bunlara bağlanıyor…
ABD Başkanı verdiği bir demeçte ‘Cumhuriyetçilerin ülkeyi temerrüde zorlayıp zorlamayacağını garanti edemem’ derken, ABD'de olası bir temerrüt senaryosunda 8 milyona yakın kişinin işsiz kalması, borsada sert düşüşler, sosyal yardımların kesilmesi ve kredi faizlerinde artış olması bekleniyor…
Bankacılık da Silikon Vadisi Bankası’nın batması ile yaşanan sıkıntının ardından gelen borçlanma ile ilgili bu kriz ABD’de moralleri bozarken dünyada da endişe ile izleniyor. Uzmanlara göre ABD ekonomisinin daralması, sıkıntıya girmesi tüm dünya ekonomisinde durgunluk, hatta geriye gidişe yol açabilir. Faiz, enflasyon, borç, bütçe açığı konusunda yalnız ABD ve Türkiye değil tüm dünya ülkeleri dertli…
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, henüz faizlerin aşağı çekilmesi için erken olduğunu, bu hamlelerin 2025'in başları gibi beklenebileceğini söyledi. Corona salgın ve Rusya-Ukrayna savaşı küresel ekonomide, enflasyon azdırdı. Fed Ocak 2022'de yüzde 0,25 olan politika faizini bu süreçte yüzde 5,25’e ve AB Merkez Bankası Haziran 2022'de eksi 0,5 olan faizi 3,25'e kadar yükseltti. İngiltere Merkez Bankası da bu süreçte 10'un üzerinde faiz artırımına gitti. 2023 Mayıs ve Haziran ayında da değişmedi durum. Türkiye ekonomisi nereye gidiyor diyenler. ABD ve AB ülke ekonomilerine bakarsa ne olduğun daha iyi anlayacak…
AB tavsiyeler içeren “çalışmasını yayımladı. Kamu açığı ve borç kriterlerini değerlendirmek üzere Belçika, Bulgaristan, Çekya, Almanya, Estonya, İspanya, Fransa, İtalya, Letonya, Macaristan, Malta, Avusturya, Polonya, Slovenya, Slovakya ve Finlandiya olmak üzere 16 üye ülkeye yönelik rapor hazırlandığı belirtilen çalışmada, bütçe açığı kriterinin Belçika önde olduğu görüldü…
Bulgaristan, Çekya, Almanya, Estonya, İspanya, Fransa, İtalya, Letonya, Macaristan, Malta, Polonya, Slovenya ve Slovakya tarafından karşılanmadığının tespit edildiği bildirildi. Çalışmada, Fransa, İtalya ve Finlandiya'nın borç kriterini karşılamadığının altı çiziliyordu...
Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, Portekiz, Romanya, İsveç, Macaristan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin makroekonomik dengesizliklerin belirtildiği çalışmada, Yunanistan ve İtalya'da ise “aşırı dengesizlik” olduğu ifade edildi. Yaşanacak bir krizden korkuluyor. Bunun başlıca sebebi AB’nin Rusya’ya uyguladığı ambargolar. AB yaptırımları daha da ağırlaştırırsa kriz olasılığı daha da yükselecek. Kısacası: Herkesin ekonomik derdi var ama hiç kimse ekonomik derdi var diye egemenliğinden, özgürlüğünden, güvenliğini, korumaktan vazgeçmiyor. Türkiye olarak biz neden vazgeçelim?