PİRİNCİN TAŞLARI
Menemen Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesine önceki gün KASTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Atılgan, adına, Gazeteci arkadaşım Serkan Aksüyek, davet ettiğinde Ankara’da torunum, önemli sağlık operasyonu vardı. Sayın Aksüyek’e mutlaka katılacağımı söyledim. Basın daveti için sabah uçağıyla İzmir’e geldim. Menemen Plastik İhtisas OSB Kastaş fabrikasına gazeteci arkadaşlarımızla gittiğimizde gözlerime inanamadım…
Kastaş Sızdırmazlık Teknolojileri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Atılgan, 1981 yılında İzmir, 1’inci Sanayi Sitesi’nde 50 metrekare dükkânda başladığı üretim işini daha sonra 1996 yılında Çiğli Atatürk OSB’de beş ayrı noktada devam ettiğini hatırlatarak söze başladı. Haydar Atılgan: “Yeni yatırımlar gerçekleştirmek, dünya pazarlarında söz sahibi olmak için üretim tesislerimizi Menemen’de tek çatı altında topladık. Bu gördüğünüz tesisi çalışır hale getirip ben ve çalışma arkadaşlarımın ikinci evi artık burası oldu. Evimize hoş geldiniz” diyordu. İnsanın evi en rahat ettiği yerdir. Atılgan da işyerini rahat çalıştıkları yer olarak görüyordu…
50 metrekare dükkânda başladığı kauçuk sızdırmazlık elemanları işini büyütmüş ve şimdi 55 bin metrekare üzerine kurulan fabrika, 60 milyon liralık yatırımla yanında 500 kişinin çalıştığı bir fabrikaya sahip olmuş. Atalarımız ne demiş; “İşleyen demir ışıldar” Kastaş da ışıldamış ve büyümüş. Allah yolunu açık etsin. Böyle büyük fabrikalara, yanında işçilere istihdam sağlayan iş adamlarına ülkemizin ve işsiz olan insanların ihtiyacı var…
Atılgan, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürüyordu; “Kastaş’ın yarattığı katma değer Türkiye ortalamasının 40-50 katı. İhracatımızın kilogram değeri ise 1,37 Dolar seviyesinde. Buna karşılık ise 25 gramlık bir kalp pili 3 bin 700 USD’ye ve bu kalp pilinin kilogram değeri 170 bin USD’ye karşılık geliyor. 1 kilogram kalp pili üretimi, bir otobüsün değerine eşit. Bir TIR ilaç almamız için 27 TIR mermer satmamız; bir IPAD alabilmemiz için bin 800 kilogram domates satmamız gerekiyor. Bu verdiğimiz örnekleri tersine çevirebilmemiz için, teknolojik ürün üretimine odaklanmamız gerekiyor. KASTAŞ üretiminde ve ihracatında ülke ortalamalarının 40–50 katı seviyesinde katma değerli ürünün üretimini, satışını ve ihracatını yapmaktadır. Bu katma değer düzeyi gurur kaynağımızdır. Önümüzdeki dönemde yeni yatırım ve üretim kalemlerimiz, gıda sanayisinin ihtiyacı olan kauçuk ve plastik ürünlerin üretimi ve bir diğeri de havacılık ve savunma sanayisinin ihtiyacı olan ürünlerin tasarımı ve üretimi olacaktır.” Diyordu…
Özellikle Avrupa’da yaygın bir satış ağı olan Kastaş, 2015 yılında Almanya’nın Hamburg kentinde kurulan Kastaş Europe GmbH Satış ve Lojistik Merkezi ile rakiplerine kıyasla büyük avantaj yakaladı. 2016 yılı sonu itibarıyla 10 Milyon Euro ihracat gerçekleştiren Kastaş, 513 çalışana istihdam sağlıyor. Kastaş 2018 yılından itibaren gıda sektöründe kullanılan sızdırmazlık elemanları üretimine de başlayacak. Böylelikle süt, yoğurt, meyve suyu gibi gıda ürünlerine temas eden ve önemli bir bölümü ithal edilen sızdırmazlık elemanlarının ithal yerine, yerlileştirilmesinin sağlanacağını ve Sızdırmazlık elemanları üreten Kastaş firması Menemen Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ‘nde, son yılların en büyük yatırımlarından biri olan yeni fabrikasını törenle açtı. Üretim tesisi 40.000 metrekareye kurulmuş ve 60 Milyon TL’lik Dev Yatırım ile ülke ekonomisine kazandırıldığının en büyük örneği KASTAŞ Sızdırmazlık Teknolojileri fabrikasının eseri. Başkanı Haydar Atılgan; “Türkiye ekonomisi iyi yolda değil diyenlere biz örnek olmak için bu gördüğünüz fabrikamızı hayata geçirip açılığını yaptık. 500 kişiye de istihdam sağlıyoruz” diyerek örnek işadamı profilini gözler önüne seriyordu. Türkiye de Haydar Atılgan gibi cesur daha çok iş adamlarına ihtiyacı var. Kastaş da çalışan makinelerin gizli kahramanı olmayı başarmış…