PİRİNCİN TAŞLARI
Çin, Vuhan’dan çıkan ve kısa sürede tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de COVİD-19 salgını sonrasında birçok alanda değişimler yaşanıyor. Ancak Eylül ayının gelmesi ile en ciddi değişimin eğitim sisteminde, sonrada Ekonomi de olduğu görülüyor. Çocuklarımızın Eğitim sisteminde, geleneksel yüz yüze eğitimden uzaktan eğitim modeline geçildi. Sohbetimizde Eğitimci Hocalarımız anlatıyor…
Son yıllarda birçok avantajı ile popüler hale gelen uzaktan eğitim modeli Covid-19 salgını sonrasında zaruri hale gelmiştir. Yüz yüze eğitim modeline göre ciddi dezavantajları bulunuyor. Bunların başında çocukların bilgisayar başında otururken erken sıkılmaları ve dikkat sürelerinin kısa olması geliyor...
Uzaktan eğitim modelinde çocuklarımızın derslerine karşı daha istekli ve daha motive olabilmeleri için birkaç noktaya dikkat etmemiz gerekmektedir;
-Çocuğunuzu okula gidiyormuş gibi hazırlayınız. Çocuğunuz fiziki olarak okula gitmediğinden ve etrafında arkadaşları olmadığından günlük okul rutinlerini geliştirmekte zorlanabilir. Bundan dolayı sizlerin erken kalkıp gerekli hazırlıkları yapmanız ve onları okula gidiyormuş gibi hazırlamanız gerekir. Sabahları erken kalkmaları, kahvaltı yapmaları çocukları güne hazırlayacaktır.
- Kullanılacak aletlerin (bilgisayarlar, tablet ve cep telefonu gibi) çalıştığından ve internet bağlantınızın olduğundan emin olun. Çocuğunuzla birlikte dersler başlamadan en az 15 dakika önce bilgisayarını açmasına, kullanıma hazır hale getirmesine, kalem, defter, silgi gibi gerekli eşyalarını düzenlemesine ve önceki günden kalan ödevlerini hazırlamasına yardımcı olunuz.
- Odada ve evde dikkat dağıtıcı eylemlerden uzak durunuz. Çocuğunuz eğitim alacağı odada dikkatini dağıtabilecek eşyalardan (oyuncak, telefon ve televizyon gibi) dersler sırasında dikkat dağınıklığını azaltacaktır. Ev içerisinde de elektrikli yüksek sesli aletler kullanılmalıdır.
- Ders aralarına uygun ortam sağlayın. Teneffüs saatlerinde çocuğunuzun rahat olabileceği ve keyifli aktiviteler yapabileceği ortam hazırlayın. Ancak bu süre içerisinde ekranlardan uzak durmasına ve mümkünse fiziksel aktiveler yapmasına imkân sağlayınız. Teneffüsün bitmesinin ardından çocuğunuzu yeniden derslerine yönlendiriniz.
- Odasında yalnız olmasına özen gösteriniz. Çocuğunuzun uyum becerilerinin geliştirilmesi ve derslere karşı dikkatinin artırılması amacıyla odasında tek başına kalmasını sağlayınız. Ancak dikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Özgül Öğrenme Bozukluğu gibi özel durumları olan çocuklarda, doktorların ve öğretmenlerin yönlendirmesi ile annenin veya babanın dersler sırasında çocuklarının yanında olmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Buradaki önemli nokta, anne babaların çocuklarının yanına oturarak derslerini takip edebilmesine yardımcı olması ancak fazla müdahaleci olmamaları, daha çok dikkatin dağıldığı ve dersten koptuğu durumlarda derse teşvik edici küçük müdahalede bulunması ve diğer durumlarda daha çok gözlemleyici olmalılar...
Aksi halde çocuk birçok görevi anne babasına yükleyerek derslerine karşı yeterli özeni göstermeyecektir ve eğitimden uzaklaşacaktır. Son olarak uzaktan eğitimin sanıldığından çok daha zor olduğunu, yoğun dikkat gerektirdiğini ve çocuğunuzun süreç içerisinde zorlanmasının normal kabul edilmesi gerektiğini unutmamalıyız. Böyle zamanlarda zorluğu kabul ederek çocuğa baskı yapmadan motive etmeye çalışmak daha etkili olacaktır…
Çocuğunun ödevlerini Anne ve Babalar yapmamalıdır. Çocuğuna yaptırmalı sadece yardımcı olmalıdırlar. Covid-19 nedeniyle dijital eğitim 2021 de bir süre devam edeceğe benziyor…