PİRİNCİN TAŞLARI
Bilmiyorum, bilerek mi yapılmak isteniyor, yoksa bilmeden mi, yoksa birileri yerel basının gırtlağını sıkıp nefes borularını kesmek mi istiyor?
Bir kanun çıkarılmaya çalışılıyor, On binlerce basın çalışanı, uyku uyuyamaz duruma gelmiş diken üzerinde ne yapacaklarını şaşırmış durumda. Türkiye’de işsizlik rakamları tavan yaptığı sırada aileleriyle birlikte milyonları bulan basın işçilerini de işsizlik kervanına katmaya çalışan yeni yargı paketinde “Yerel Basın’ın ölüm Fermanını” ortaya koyuyor.
Bugün, ülkemizin dört bir yanından yükselen çığlıklara bir yenisini ekliyoruz. Türkiye’de yerel medya içinde bulunduğu cenderede can vermek üzere kanunlar çıkartılmaya çalışılıyor.
Olumsuz ekonomik koşullar, varlığını sürdürebilme mücadelesi vermeye çalışan yerel basını nefes alamaz hale getirmiştir. Baskıdan kâğıda, mürekkepten boyaya her üretim kaleminde dövize bağımlı sektörde, gazetelerin yüzlercesi kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.
Yeni Yargı Paketinde yer alan icra ve iflas ilanlarının gazetelerde yayınlanma zorunluluğunun kaldırılması maddesi, özellikle yerel basının bitirilmesi anlamına gelmektedir…
Bunun doğuracağı sonuçlar yerel basın için çok ağır olur. Çünkü bugün ülkemizde binin üzerinde yerel gazete, on binlerce gazeteci meslektaşımıza istihdam sağlamakta, ekonomimize yıllık 2 ila 2,5 milyar lira üzerinde katma değer yaratmaktadır…
Yerel basının bu önemli gelir kaynağının kesilmesi işsizlik demektir, iflas demektir, özgür basının sesinin kısılması demektir.
Kuruluşundan bu yana varlık amacıyla Anadolu basınını güçlendirmek, yükseltmek için çalışan Basın İlan Kurumu da böyle bir düzenleme ile tamamen baltalanmış olacaktır...
Gazetelerin resmi ilan alabilmeleri için belirlenen standartları vardır. Yerel gazeteler fikir işçisi çalıştırmak zorundadır.
Gazetelerin asgari satış oranlarına sahip olması zorunludur.
Baskı ve içerik standartları vardır. Bağımsız, doğru ve güvenilir yayıncılık yapmak zorundadır…
Devlete olan mali yükümlülüklerini zamanında yerine getirmek zorundadır ve tüm bunlar yılda en az bir kez denetlenmektedir.
Eğer icra ve iflas gibi resmi ilanların yaklaşık yüzde 50’sini kapsayan ilanları ortadan kaldırırsanız ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşayan yerel gazetelerin ne binlerce istihdamı karşılamasını ne de varlıklarını sürdürebilmelerini sağlayabilirsiniz…
Böyle bir uygulama halkın anayasa ile korunan haber edinme hakkını da engellemiş olacaktır. Ayrıca yaşanan bilgi kirliliğine, her türlü manipülasyona, yalan habere karşı yerel medya en güvenilir haber kaynağı olmaya devam etmektedir. Yerel medyanın sesinin yokluğunda kirli bilginin sosyal medya üzerinden yayılması, sahte ve yalan içeriğin çarptırılarak kullanımı katlanarak artacaktır…
En büyük sorunların başında işsizliğin geldiği sektörümüzde bu düzenleme ile çalışacak gazete de kalmayacaktır. Bu maddenin o yargı paketinden çıkarılması şarttır. Yaygın ve yerel medyanın her biriminden yükselen yerel basının çalışanlarının çığlığını, Adalet Bakanı, Adalet Komisyonu üyeleri ve en başta Sayın Cumhurbaşkanı, umarız duyarlı davranışıyla bu yanlıştan dönme erdemliğini gösterirler. Aksi takdirde on binlerce basın işçisi işsizler kervanına katılacaktır…