Denizli’nin Kuşları

KÜLTÜR 23.08.2016 - 11:01, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Denizli’nin Kuşları

denizli haber / denizli 20 haber / Denizli’nin Kuşları

Denizli Ege Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Honaz Dağı’na sahip olması, gerekse sınırları içinde birçok sulak alan ve gölün bulunması, kenti kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılığı açısından oldukça elverişli bir konuma getiriyor. Bugün Türkiye’de görülebilir 468 kuş türünden 250’ye yakını 12 ay boyunca Denizli’de rahatlıkla gözlenebiliyor. Bu türlerin neredeyse yarıdan fazlası da ötücülerden oluşuyor.   Denizli’de bulunan bazı kuş türleri ve bulundukları çevreler ise şöyle;   ÜVEYİK Denizli’nin Ovacık Mahallesi ve çevresinde görülen Üveyik, kumruya benzemekle birlikte ondan faklı olarak insanlardan uzak durur. Kanat desenleriyle de Kumru’dan ayrılan Üveyik, daha çok seyrek ağaçlı araziler ile bahçe yakınlarında yaşar. Yaz göçmeni bir tür olup, genelde tohumlarla beslenir.     ALASIĞIRCIK Turkuaz mavisi gövdesi ve kızılkanatlarıyla oldukça renkli bir görünüme sahip olan Alasığırcık, daha çok kurak arazileri tercih edip, toprak yarlarındaki oyuklarda kuluçkaya yatar. Böcek, kertenkele ve yılanla beslenir. Denizli’nin Beyler Mahallesi ve çevresinde görülür.     BÜYÜK BAŞTANKARA En büyük ve en yaygın Baştankara türüdür. Sarı renkli alt kısmını dikene bölen siyah çizgisi en ayırıcı özelliği olup, Denizli’de daha çok Başkarcı Mahallesi’nde görülür. Genellikle böcek, tohum ve meyve yiyerek beslenir. Tüm yıl boyunca gözlenebilir.     SERÇE En çok tanınan ötücü kuştur. Özellikle kışın sürüler halinde hareket eder. Modern yapılaşma yüzünden popülasyonu hızla azalmaktadır. Tohum ve böcek yiyerek beslenir. Gçö etmeyen yerli bir kuş türüdür. Başkarcı Mahallesi’nde sıkça görülür.     GÖK KUZGUN Pembe siyah renkleriyle en güzel kuş türlerinden biridir. Sürüler halinde gezer. Böcek, solucan ve dut gibi meyvelerle beslenir. Daha çok Sarayköy ve çevresinde görülür.     KAYA KARTALI İki metreyi aşan kanat açıklığı, iri gagası ve keskin pençeleriyle en yırtıcı kuş türlerinden biridir. Denizli’de Akdağ’ın sarp kayalarında yaşayıp, tavşan , tilki, yılan, kaplumbağa ve keklik gibi canlılarla beslenir.  
denizli haber / denizli 20 haber / Denizli’nin Kuşları

Denizli Ege Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Honaz Dağı’na sahip olması, gerekse sınırları içinde birçok sulak alan ve gölün bulunması, kenti kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılığı açısından oldukça elverişli bir konuma getiriyor. Bugün Türkiye’de görülebilir 468 kuş türünden 250’ye yakını 12 ay boyunca Denizli’de rahatlıkla gözlenebiliyor. Bu türlerin neredeyse yarıdan fazlası da ötücülerden oluşuyor.

 

Denizli’de bulunan bazı kuş türleri ve bulundukları çevreler ise şöyle;

 

ÜVEYİK

Denizli’nin Ovacık Mahallesi ve çevresinde görülen Üveyik, kumruya benzemekle birlikte ondan faklı olarak insanlardan uzak durur. Kanat desenleriyle de Kumru’dan ayrılan Üveyik, daha çok seyrek ağaçlı araziler ile bahçe yakınlarında yaşar. Yaz göçmeni bir tür olup, genelde tohumlarla beslenir.

 

 

ALASIĞIRCIK

Turkuaz mavisi gövdesi ve kızılkanatlarıyla oldukça renkli bir görünüme sahip olan Alasığırcık, daha çok kurak arazileri tercih edip, toprak yarlarındaki oyuklarda kuluçkaya yatar. Böcek, kertenkele ve yılanla beslenir. Denizli’nin Beyler Mahallesi ve çevresinde görülür.

 

 

BÜYÜK BAŞTANKARA

En büyük ve en yaygın Baştankara türüdür. Sarı renkli alt kısmını dikene bölen siyah çizgisi en ayırıcı özelliği olup, Denizli’de daha çok Başkarcı Mahallesi’nde görülür. Genellikle böcek, tohum ve meyve yiyerek beslenir. Tüm yıl boyunca gözlenebilir.

 

 

SERÇE

En çok tanınan ötücü kuştur. Özellikle kışın sürüler halinde hareket eder. Modern yapılaşma yüzünden popülasyonu hızla azalmaktadır. Tohum ve böcek yiyerek beslenir. Gçö etmeyen yerli bir kuş türüdür. Başkarcı Mahallesi’nde sıkça görülür.

 

 

GÖK KUZGUN

Pembe siyah renkleriyle en güzel kuş türlerinden biridir. Sürüler halinde gezer. Böcek, solucan ve dut gibi meyvelerle beslenir. Daha çok Sarayköy ve çevresinde görülür.

 

 

KAYA KARTALI

İki metreyi aşan kanat açıklığı, iri gagası ve keskin pençeleriyle en yırtıcı kuş türlerinden biridir. Denizli’de Akdağ’ın sarp kayalarında yaşayıp, tavşan , tilki, yılan, kaplumbağa ve keklik gibi canlılarla beslenir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.